Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sterke reaksjoner etter høyesterettsdom. KrF vil gjeninnføre reservasjonsretten

- Skremmende.

RESERVASJONSRETT: Knut Arild Hareide jubler over høyesterettsdom, og sier partiet vil jobbe for å gjeninnføre reservasjonsretten. Foto: NTB Scanpix.
RESERVASJONSRETT: Knut Arild Hareide jubler over høyesterettsdom, og sier partiet vil jobbe for å gjeninnføre reservasjonsretten. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag avgjorde en enstemmig Høyesterett at Sauherad kommunes oppsigelse av fastlege Katarzyna Jachimowicz, som mistet jobben i mai etter at hun reserverte seg mot å sette inn spiral på kvinner, var ugyldig.

De kom i tillegg fram til at kommunen er erstatningsansvarlig for tap Jachimowicz har lidd som følge av oppsigelsen.

Dommen har vakt sterke reaksjoner. KrF-leder Knut Arild Hareide hyller den i et innlegg på sin Facebook-side. Andre mener igjen at den setter kvinners reproduktive rettigheter i baksetet.

Grunnen til at kommunen ikke hadde grunnlag for oppsigelse, var at Jachimowicz ved inngangen av sitt arbeidsforhold i 2011, hadde inngått en gyldig avtale med kommunen om reservasjonsrett. Forskriftsendringene i 2012, som fjernet denne muligheten, endret imidlertid ikke hennes avtale.

Dommen peker videre på at reservasjonsrett for fastleger ikke bryter med FNs kvinnekonvensjon, som skal ivareta kvinners særlige behov for spesielle rettigheter.

Vil få etterspill

Overlege ved Stavanger Universitetssykehus, Tilde Østborg, sier til Dagbladet at avgjørelsen illustrerer behovet for en vedvarende politisk bevissthet, både rundt kvinners rettigheter og legers anledning til samvittighetsfrihet.

Hun tror det er stor sannsynlighet for at saken får politisk etterspill.

Både Hareide og KrF-nestleder Olaug Bollestad har begge kommentert at de er svært fornøyde med avgjørelsen, og mener saken må få konsekvenser for lovverket.

- Vi vil nå ta initiativ til å endre fastlegeforskriften. Kvinnene skal bli ivaretatt, men det må legges til rette for legenes samvittighet, sier KrF-nestlederen til NTB.

2. november skal partiet avgjøre hvorvidt de skal gå inn i regjeringsforhandlinger med høyre- eller venstresiden på sitt landsstyremøte. Reservasjonsretten har vært og er en viktig verdisak for partiet. Ledernes uttalelser kan derfor tyde på at dette er en sak de vil ta med seg inn i forhandlingene.

- Skremmende

Styremeldem i Kvinnefronten, Cathrine Linn Kristiansen, har i flere år vært aktiv i abortsaken, og jobbet blant annet mot reservasjonsretten i 2014. Hun mener dagens høyesterettsdom kan sette oss mange steg tilbake.

- Dette handler om mer enn denne enkeltsaken. Det handler om hva kvinner kan forvente av helsehjelp når de oppsøker fastlegen, og jeg er redd dommen kan sette en farlig presedens vi ikke vet konsekvensene av enda.

- Hvis det åpner for adgang for leger til å reservere seg, er det skremmende. Det viser nok en gang av kvinners reproduktive rettigheter må vike for andre hensyn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!