Sterke reaksjoner etter jubel-video

En video av israelere som feirer og danser på plassen foran Vestmuren i Jerusalem mens det brenner ved Al-Aqsa-moskeen ovenfor, skaper sterke reaksjoner i sosiale medier.

JUBEL: Israelere feirer og danser på plassen foran vestmuren i Jerusalem mens det brenner i al-Aqsa-moskeen ovenfor. Video: Twitter/AyOdeh Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hamas meldte natt til onsdag at over 200 raketter var blitt avfyrt mot mål i Israel som svar på et angrep mot Gaza.

Meldinger om angrep, luftvernsirener og evakuering av sivile til tilfluktsrom flere steder i Israel preget natt til onsdag. Hamas gikk ut med melding om at de hadde skutt over 200 raketter mot mål inne i Israel som svar på angrep mot Gaza. Så langt er det ikke meldt om skadde, skriver NTB.

Video

I kjølvannet av sammenstøtene og rakettangrepene mellom Israel og de militante palestinske gruppene i Gaza de siste dagene, har det dukket opp en video på sosiale medier som har fått mye oppmerksomhet.

I videoen, som er blitt delt av flere journalister og kjente personer, kan man se israelere vifte med flagg, synge og danse på plassen foran Vestmuren, en del av den gamle støttemuren rundt Tempelhøyden, mens det brenner ved Al-Aqsa-moskeen ovenfor.

- Sjokkerende

- Sjokkerende, skriver lederen for Felleslista, Ayman Odeh, under videoen på Twitter, hvor han har delt den med sine 107 000 følgere.

Videoen er delt videre av redaktør for magasinet Jewish Currents, Joshua Leifer, som skriver:

- Denne videoen er et forferdelig bevis på hva sionismen (betegnelse på det jødiske folks håp om å vende tilbake til sitt gamle hjemland i Israel, journ.anm.) har gjort med jødedommen.

- Det er horribelt å se våre gutter feire en utilsiktet brann på Tempelhøyden, skriver en annen bruker.

LUFTANGREP: En bygning i Gaza ble truffet under israelske flyangrep. 11. mai 2021 VIDEO: AP Vis mer

Flere reagerer på inntrykket av at israelerne feirer til brannen over dem.

- Tusenvis av israelske jøder synger om hevn og roper «Yimach shemam (må navnene deres slettes), og danser mens det brenner på Tempelhøyden. Dette er en folkemordskamp mot palestinere – oppmuntret og ufiltrert, skriver Simone Zimmerman ved den Jerusalem-baserte ideelle organisasjonen B’Tselem på Twitter.

Vestmuren, og den tilhørende plassen foran, blir bestyrt av Israels ortodokse hovedrabbinat. Den delen som ligger helt inntil muren benyttes utelukkende til bønn. I henhold til jødisk tradisjon skal bønner som fremsies her ha en helt spesiell virkning, siden dette skal være det stedet på jorda der man er nærmest guddommen.

Resten av plassen brukes også til andre formål som feiringer av gutters bar mitsva, feiring av de store jødiske helligdagene og til å sverge inn nye rekrutter, skriver Store norske leksikon.

Områdets utsatte beliggenhet, rett nedenfor muslimenes store al-Aqsa-moske, har imidlertid ofte ført til opptøyer og steinkasting ovenfra, spesielt i forbindelse med muslimenes fredagsbønn og jødenes sabbat, som begynner fredag ettermiddag.

- Lyver

Det er dette flere påpeker er årsaken til feiringen, som de mener ikke kan sees i sammenheng med brannen:

- Alle som antyder at dette er en video av jøder som feirer til en brann på Tempelhøyden, lyver. Dette er en video fra feiringen av Jerusalemdagen (israelsk nasjonal helligdag til minne for gjenforeningen av Jerusalem og gjenopprettingen av jødisk kontroll over Gamlebyen i 1967, journ.anm.). Palestinere satte fyr på treet med fyrverkeri de tilsynelatende siktet mot jødene nedenfor, skriver den konservative kommentatoren og jøden Ben Shapiro på Twitter.

- For de av dere som lurer: Et tre på Tempelhøyden ble satt fyr på da opprører ved Al-Aqsa-moskeen skjøt fyrverkeri mot jødene ved Vestmuren nedenfor (men ikke skjøt langt nok). Det ser ut som at ilden heldigvis nå har slokket. Det kunne gått mye verre, skriver journalist for det jødiske magasinet Tablet Magazine, Yair Rosenberg.

Israels utenriksdepartement skriver følgende på Twitter, under videoen:

- Et brennende tre på Tempelhøyden denne kvelden, et resultat av voldelige demonstranter som skyter fyrverkeri mot politiet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer