Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sterke reaksjoner i Israel på norsk fredspris-nominasjon: - De er en antisemittisk bevegelse

Rødt har nominert BDS-bevegelsen til Nobels fredspris.

UT MOT MOXNES: Sharren Haskel mener bevegelsen Rødt har nominert til Nobels fredspris jobber for å ødelegge staten Israel. Foto: THE CANADIAN PRESS/Justin Tang
UT MOT MOXNES: Sharren Haskel mener bevegelsen Rødt har nominert til Nobels fredspris jobber for å ødelegge staten Israel. Foto: THE CANADIAN PRESS/Justin Tang Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rødt foreslår å gi Nobels fredspris til den propalestinske BDS-bevegelsen.

BDS står for boikott, de-investering og sanksjoner mot Israel og har blant annet sammenliknet Israel med Sør-Afrika under apartheid. Boikotten gjelder alle israelske kulturelle og akademiske arrangementer, skriver i24news.

Tidligere fredsprisvinnere Desmond Tutu og Mairead Maguire er blant dem som støtter BDS-bevegelsen. På bevegelsens nettsider skisseres tre hovedmål:

  1. Avslutte okkupasjonen og koloniseringen av alt arabisk land okkupert i juni 1967, samt rivingen av muren.
  2. Erkjenne de grunnleggende rettighetene til den arabisk-palestinske befolkningen i Israel.
  3. Respektere, beskytte og fremme retten til palestinske flyktninger til å vende tilbake til sine hjem.

- En antisemittisk bevegelse

Nominasjonen vekker stor oppsikt i Israel, hvor en rekke av landets største aviser har omtalt saken. Sterke politiske krefter i landet er kritisk til nominasjonen fra Rødt.

- BDS er ikke en fredssøkende bevegelse. Tvert imot, så er det en antisemittisk bevegelse som forsøker å demonisere staten Israel og underminere fredsprosessen, sier Sharren Haskel til Jerusalem Post.

Hun sitter i Knesset for Likud, partiet til statsminister Benjamin Netanyahu.

I et brev til Norges Israel-ambassadør, Jon Hanssen-Bauer, gjengitt i Times of Israel, beskylder hun BDS-bevegelsen for å ønske Israels undergang.

- Det er helt klart at BDS-bevegelsen ultimate mål er å ødelegge staten Israel, skriver hun.

Bjørnar Moxnes insisterer på at BDS-bevegelsen er en fredelig bevegelse, tross påstander om det motsatte:

- Palestinerne har lidd altfor lenge under militær okkupasjon, brutal undertrykkelse og åpent diskriminerende lover som gjør det umulig å bygge en fungerende økonomi, et fungerende samfunn og som forårsaker menneskelig lidelse, raseri og håpløshet som er vanskelig for oss å forestille oss, sier Rødt-lederen til Dagbladet.

Forholdet til Norge

For en måned siden offentliggjorde israelske myndigheter en liste over aktivister som nektes innreise i landet fordi de knyttes til BDS-bevegelsen.

Flere amerikanske delstater har innført lovgivning rettet mot å ramme bevegelsen, skriver Israel National News.

- Det er grenser for hvor krenket en militært overlegen okkupasjonsmakt kan bli over en bevegelse som kjemper tilbake med hundreprosent ikkevoldelige metoder, slik BDS-bevegelsen gjør. Det er ikke uten grunn at det var den jødiske bevegelsen Jewish Voice for Peace som dro i gang den internasjonale underskriftskampanjen til støtte for nominasjonen vår og med oppfordring til Nobelkomiteen om å gi fredsprisen til BDS-bevegelsen.

Moxnes sier Rødt har fått et tresifret antall personlige støtteerklæringer, «svært mange av dem fra kirkesamfunn og privatpersoner». Han innrømmer likevel at forholdet mellom Norge og Israel vil bli skadet dersom BDS-bevegelsen får fredsprisen.

- Men dersom okkupasjonsmakter skal gis en slags vetorett til å skremme og overstyre Nobelkomiteen gjennom trusselen om å straffe Norge, er det vanskelig å forestille seg at Nobels fredspris skal kunne spille noen relevant rolle for fred. Det sentrale her, som vi ikke må miste av syne, er at BDS-bevegelsen kjemper med 100 prosent ikkevoldelige midler mot en brutal militær okkupasjonsmakt, og sånn sett går foran med et eksempel på at selv i de vanskeligste situasjoner er det mulig å kjempe med fredelige midler, hevder Rødt-lederen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling