Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sterke reaksjoner i Nigeria etter Dagbladets båtavsløringer

Krigsherren Tompolo ber sine landsmenn kontakte den norske ambassaden om det er noe de lurer på.

KNM «HORTEN»: Like før jul ankom det tidligere norske støttefartøyet KNM «Horten» Lagos (bildet). Det er det sjuende marinefartøyet krigsherren Tompolo har skaffet fra Norge. Foto: Privat
KNM «HORTEN»: Like før jul ankom det tidligere norske støttefartøyet KNM «Horten» Lagos (bildet). Det er det sjuende marinefartøyet krigsherren Tompolo har skaffet fra Norge. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nyheten om at den tidligere opprørslederen og beryktede krigsherren Government «Tompolo» Ekpemupolo har skaffet seg sju norske marinefartøy som inngår i landets privatdrevne kystvaktstyrke skaper sterke reaksjoner i Nigeria.

Det var like før jul Dagbladets avsløringer slo ned som ei bombe i Afrikas mest folkerike land. Avsløringene skaper nå stor uro foran det kommende presidentvalget.

- Dette er bekymringsfullt. Vi har feilet med visse ordninger i dette landet. Utviklingen er skremmende og urovekkende. Vi trodde slike anskaffelser ble håndtert av marinen. Når Representantenes hus samles igjen over nyttår, vil de relevante komiteene granske denne saken, sa parlamentsmedlem og talsmann for Representantenes hus i Nigeria, Zakari Mohammed, under en pressekonferanse i hovedstaden Abuja 18. desember.

Tette bånd De tette båndene mellom krigsherren Tompolo, landets sittende president Goodluck Jonathan, og landets kystverksjef Patrick Akpobolokemi, skaper særlig bekymring. Tompolo og hans private sikkerhetsselskap Global West Vessel Specialist skal ha fått over to milliarder kroner for å drive kystverket NIMASAs egen kystvaktflåte.

Fram til 2009 var Tompolo en av landets mest fryktede pirater som kommandant for opprørsgeriljaen MEND i Nigerdeltaet. Så fikk han amnesti og lukrative sikkerhetskontrakter som er svært omstridt i Nigeria.

- Denne mannen er betalt for å beskytte våre farvann, men ironien er at vi fremdeles rammes hardt av oljetyver og pirater. Representantenes hus nektet å godkjenne kontrakten, men vår kritikk ble avvist, sa Mohammed.

- Spør ambassaden Både kystverksjefen og marinen har i jula rykket ut for å avvise skandalen. Det har også krigsherren Tompolo.

Problemet er at de kommer med tre vidt forskjellige versjoner av hvordan de norske båtene havnet i Nigeria. Disse versjonene synes samtidig å antyde at norske myndigheter var godt informert. Noe både Forsvaret, Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet til nå har blånektet for.

- Tompolo leverte båtene til NIMASA, sier Tompolos talsmann Paul Bebenimibo til Nigerian Bulletin.

- Sannheten er at disse båtene har vært i NIMASAs tjeneste i to år, og for å fjerne all tvil: Båtene er ikke krigsskip eller kanonskip som bakvaskerne skal ha det til. Båtene er verken utstyrt med krigsarsenal eller ammunisjon. Det er ganske enkelt båter med moderne overvåkingsutstyr til å spore oljetyver og på den måten øke landets inntekter gjennom NIMASA, sier han.

VÆPNET OG FARLIG: Dette bildet er tatt like før jul, og viser en av de tidligere norske missiltorpedobåtene i Lagos havn, som nå driver væpnet piratjakt og skatteinnkreving i den privatdrevne kystvaktflåten NIMASA. Foto: Privat
VÆPNET OG FARLIG: Dette bildet er tatt like før jul, og viser en av de tidligere norske missiltorpedobåtene i Lagos havn, som nå driver væpnet piratjakt og skatteinnkreving i den privatdrevne kystvaktflåten NIMASA. Foto: Privat Vis mer

- For å unngå all tvil, bør nigerianere og særlig nigerianske medier, gjøre landet en stor tjeneste ved å kontakte den norske ambassaden for flere detaljer om båtene det er snakk om, sier krigsherrens talsmann.

Krigsherrens uttalelser blir møtt med stor skepsis blant rivaliserende grupper som frykter ham i Nigerdeltaet. De fleste avisene har illustrert sine saker med Dagbladets bilder av den tidligere norske missiltorpedobåten «Terne», malt i NIMASAs farger og utstyrt med maskinkanoner, mitraljøser og væpnede soldater.

At Tompolos sikkerhetsselskap har kontrakt på å levere fartøyer til NIMASA er allment kjent i Nigeria. At NIMASA-flåten nå er bevæpnet, har kommet som et sjokk på svært mange.

Hvem skaffet hva? Forvirringen blir ikke mindre når NIMASA-sjefen selv avviser at båtene er deres.

- Det vi har er båter som ble skaffet til Marinen, og kanonene som er montert på dem nå er gjort av den nigerianske marinen. De er bemannet av marinen. For å være ærlig, skjønner jeg ikke lenger hva jeg kan gjøre for at folk skal være fornøyde, sa Patrick Akpobolokemi under sin pressekonferanse.

Samtidig sa han at bruken av et privat selskap til å anskaffe «maritime plattformer» har gjort det mulig for kystverket å løse sitt mandat ved å sikre landets kyst.

- Når piratene herjer kan du ikke vente på byråkratiske prosesser for å beskytte oss. Da må man handle fort. Å involvere et privat selskap for å tilby plattformer for oss er en av de beste beslutningene vi har tatt i kystverket, sa Akpobolokemi.

Han er for øvrig den samme mannen Dagbladet kunne avsløre gjestet Haakonsvern i Bergen 4. mai 2012. Sammen med krigsherrens flåtesjef og presidentens maritime rådgiver var han invitert av Forsvarets selgere for å kjøpe missiltorpedobåtene som nå driver væpnet piratjakt og skatteinnkreving langs kysten av Nigeria.

Flåtesjefen, Romeo Itima, var sjef for Tompolos sikkerhetsselskap Global West Vessel Specialist. Han ble drept i kamp med pirater bare noen måneder etter besøket i Norge. Det brukes i dag som et argument blant kritikerne i Nigeria mot påstanden om at NIMASA-flåten bare bemannes av marinens egne folk.

- Bevis det Den nigerianske marinens operasjonssjef, kontreadmiral Austin Oygha, har også holdt pressekonferanse i jula. Han sier båtene tilhører NIMASA.

STOR URO: Båtavsløringene skaper nå stor uro i Afrikas mest folkerike land. Situasjonen er allerede svært spent foran det kommende presidentvalget. Faksimile: Dagbladet 15. desember
STOR URO: Båtavsløringene skaper nå stor uro i Afrikas mest folkerike land. Situasjonen er allerede svært spent foran det kommende presidentvalget. Faksimile: Dagbladet 15. desember Vis mer

- Ingen privatpersoner har skaffet kanonbåter i dette landet. Kanonbåtene vi snakker om tilhører faktisk NIMASA, og de er for øyeblikket bemannet av personell fra marinen, sa Oygha.

- Jeg vil ikke tro at det finnes noen kanonbåt eller annet fartøy med navnet «Tompolo» skrevet på, som opererer i våre farvann. Hvis det finnes en slik båt, vil jeg at dere beviser det, sa han videre.

- Henger ikke på greip Forklaringene har ikke bidratt til å roe den kritiske pressen i landet.

«Det som er klart etter forklaringene til kontraktøren Tompolo og den angivelige kunden NIMASA, er at de ikke stemmer over ens. Det burde vært en mer sannsynlig forklaring på dette hemmelige innkjøpet av krigsskip fra et selskap drevet av en tidligere militant. Bare gjennom en grundig gransking utført av nasjonalforsamlingen kan vi få fakta på bordet, og stanse den raskt økende militariseringen av kystregionene i Nigeria», skriver avisa Daily Trust på lederplass.

- En fare for sikkerheten En av Nigerias fremste jurister og grunnlovseksperter, professor Itse Sagay, sier krigsherrens anskaffelser av sju norske marinefartøy utgjør en trussel for landets sikkerhet.

- Nigerias grunnlov tillater ikke at noen, utenom landets væpnede styrker, utfører sikkerhetstjenester i nigerianske farvann. Nyheten om at Tompolos selskap Global Vest Wessel Specialist har anskaffet sju krigsskip, er ekstremt bekymringsfull og destabiliserende. Gitt den usikre situasjonen i Warri/Benin River-området (Nigerdeltaet der Tompolo har sin maktbase journ.anm.), og voldsutgytelsen spesielt mellom folkegruppene Ijaw (Tompolos folkegruppe) og Itsekiri, er dette en skummel og farlig utvikling, sier han til nigerianske medier.

Også muslimene i Nigeria reagerer. Lederen for Muslim Rights Concern (MURIC), professor Ishaq Akintola, sier utviklingen bekymrer.

- Når ryktet om at en militant leder har anskaffet deg dødelige våpen kommer når valgspenningen er på topp, må det tas på alvor av alle sikkerhetsorienterte nigerianere. Frykten for slike anskaffelser har bare økt som følge av tidligere trusler fra militante i Nigerdeltaet, som handler om at de vil angripe resten av landet om president Jonathan taper og ikke blir gjenvalgt, sier han til Daily Post.

Ordknappe UD Utenriksdepartementet vil ikke kommentere uroen det norske båtsalget har påført Nigeria, eller hvorfor krigsherren Tompolo viser til norske myndigheter for detaljer.

- Verken UD eller ambassaden har blitt kontaktet av nigerianske myndigheter eller medier, utover en journalist som tok kontakt for et par uker siden angående noen faktaspørsmål. Vi har ikke noen ytterligere kommentarer til saken, sier pressevakt i UD, Rune Bjåstad, til Dagbladet.

• Har du tips til denne saken, send mail eller ring 24000000!

BEVÆPNET: At NIMASA-flåten nå opererer tungt bevæpnet har kommet som en overraskelse på mange i Nigeria. Dette var den norske missiltorpedobåten KNM «Terne» før den havnet i krigsherren Tompolos flåte. Foto: Privat
BEVÆPNET: At NIMASA-flåten nå opererer tungt bevæpnet har kommet som en overraskelse på mange i Nigeria. Dette var den norske missiltorpedobåten KNM «Terne» før den havnet i krigsherren Tompolos flåte. Foto: Privat Vis mer

Les alle sakene om Nigeria-båtene