Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sterke reaksjoner: Mener Trump «omfavner en diktator»

Kritikken hagler etter presidentenes pressekonferanse mandag ettermiddag.

TOPPMØTET: USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin møttes i Helsinki for å prate om deres lands forhold til hverandre. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt klokka 17 norsk tid holdt president Vladimir Putin og president Donald Trump en pressekonferanse sammen. Der fortalte de om møtet de har hatt i dag, som Putin kaller en «god start» på de to landenes nye dialog.

I etterkant av pressekonferansen tok Trump til Twitter for å takke vertslandet Finland. Begge presidentene virket fornøyde med møtet, som Putin omtalte som åpent og nyttig.

Det tok ikke lange tiden før kritikken kom.

«Forrædersk»

Russlands president Vladimir Putin gjentok under pressekonferansen at landet ikke har eller kommer til å blande seg inn i amerikanske valgprosesser.

Trump kalte påstandene for en katastrofe for USA.

- Det var ingen sammensvergelse i det hele tatt. Det vet alle, sa Trump og kalte granskingen av Russlands påståtte innblanding i valget i 2016 for latterlig.

Den tidligere CIA-sjefen John O. Brennan, som ledet CIA fra 2013-2017, kaller Trumps opptreden på pressekonferansen for «forrædersk».

«Donald Trumps pressekonferanse i Helsinki var intet mindre enn forrædersk. Ikke bare var Trumps uttalelser idiotiske, han er fullt og helt i Putins lomme», skriver han på Twitter.

Også Demokratenes mindretallsleder i Senatet, Chuck Schumer, retter krass kritikk mot Trump mandag kveld. Schumer sier Trumps opptreden overfor Russland er «svak» og «farlig».

CNNs Anderson Cooper går også hardt ut mot presidenten, og kaller pressekonferansen for ekstraordinær.

- Du har sett på muligens en av de mest skammelige opptredende av en amerikansk president på et toppmøte foran en russisk leder, mener han.

HELSINKI: USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin under en pressekonferanse i Helsinki mandag. Foto: AP / Pablo Martinez Monsivais / NTB scanpix
HELSINKI: USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin under en pressekonferanse i Helsinki mandag. Foto: AP / Pablo Martinez Monsivais / NTB scanpix Vis mer

Demokratene reagerer

Demokratiske senatorer reagerer kraftig på at Trump ikke kom med en hardere advarsel om valginnblandingen.

Senator Elizabeth Warren mener Trump nok en gang setter USA i forlegenhet på en internasjonal scene. Hun skriver på Twitter at Trump undergraver amerikanske institusjoner, svekker allianser og «omfavner en diktator».

KASTET UT: En mann, med et hjemmelaget skilt, ble kastet ut i forkant av pressekonferansen mellom SAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin i Helsinki. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Russland blandet seg inn i vårt valg og angrep vårt demokrati. Putin må bli holdt ansvarlig - ikke bli belønnet.

Også senator Lindsey Graham kommenterer på Twitter. Han mener Trump ikke grep muligheten til å holde Russland ansvarlig for den angivelige valginnblandingen i 2016. Han mener Trump burde gitt en sterk advarsel for framtidige valg.

- Dette svaret fra president Trump vil Russland se på som et tegn til svakhet og vil skape mer problemer enn det løser, skriver Graham.

Mot slutten av pressekonferansen fikk Trump en fotball fra VM i gave fra Putin.

- Til slutt, hvis det var meg, ville jeg sjekket fotballen for avlyttingsutstyr og aldri tillate den inn i Det hvite hus, avslutter Graham.

VM: Russlands president Vladimir Putin gir USAs president Donald Trump den offisielle VM-fotballen under en pressekonferanse i Helsinki, Finland mandag. Foto: AP / Markus Schreiber / NTB scanpix
VM: Russlands president Vladimir Putin gir USAs president Donald Trump den offisielle VM-fotballen under en pressekonferanse i Helsinki, Finland mandag. Foto: AP / Markus Schreiber / NTB scanpix Vis mer

- Skamfullt

Tidligere mandag skrev president Trump på Twitter at forholdet mellom Russland og USA aldri har vært verre.

- Vårt forhold til Russland har ALDRI vært verre, og det kan vi takke årevis av amerikansk dumhet og den iscenesatte heksejakten for, skrev han.

Under pressekonferansen spurte en journalist presidenten om det bare er amerikanerne som kan skyldes for det dårlige forholdet, eller om Trump mener at Russland også er ansvarlig.

- Jeg holder begge land ansvarlige. Vi har alle vært tåpelige. Vi burde hatt denne dialogen for lenge siden. Vi har sjansen til å gjøre store ting, svarte Trump.

Dette reagerer senator Jeff Flake på.

- Jeg hadde aldri trodd jeg skulle oppleve den dagen hvor vår amerikanske president ville stå på en scene med den russiske presidenten og skylde på USA for russisk aggresjon. Dette er skamfullt, skriver han på Twitter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!