Sterke reaksjoner mot MDG etter dette

MDG feller trær og vedtar utbygging av 20 mål grøntområde dager før valget. Betonggrått, sier Venstre.

SKAPER REAKSJONER: MDG feller trær og vedtar utbygging av 20 mål grøntområde dager før valget. Video: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

«Håpløst» , «hårreisende», «skandaløst», «trær vokser ikke opp over natta». Det var sterke reaksjoner blant Oslo-folk da arbeidet med å felle trærne i Olav Vs gate begynte i går.

Olav Vs gate går fra Nationaltheatret ned til Rådhuset i Oslo og hele gaten skal utbedres til gågate. Bare noen dager etter at MDG kom med sitt valgløfte i Dagbladet om å plante 100.000 trær i Oslo, startet altså fellingen av de flotte lindetrærne som har gitt skygge og pusterom i flere tiår.

- MDG sier at de skal plante 100.000 nye trær i Oslo, men fakta er at de river trærne. Hvor skal de ha disse trærne, når fakta er at det ni steder i Oslo er opprør mot byrådet som vil bygge ned park- og grøntområder. Vi trenger flere trær, ikke færre, sier Hallstein Bjercke, listetopp for Venstre i hovedstaden.

REAGERER: Hallstein Bjercke etterlyser et sterkere vern rundt Oslos grønne lunger. Han viser til at det er opprør ni steder i hovedstaden mot MDG-byrådets planer om å bygge i parker. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
REAGERER: Hallstein Bjercke etterlyser et sterkere vern rundt Oslos grønne lunger. Han viser til at det er opprør ni steder i hovedstaden mot MDG-byrådets planer om å bygge i parker. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

MDG: - Skjærer i et grønt hjerte

MDG selv ser ikke helt sammenhengen mellom trærne i Olav Vs gate og deres ambisjoner om å plante flere trær.

- Venstre har støttet ombyggingen til gågate i Olav Vs gate, så dette fremstår som ren desperasjon fra et parti som sliter på målingene. Det er selvfølgelig synd at disse trærne må fjernes, men det hører med til historien at flere av trærne er i så dårlig forfatning at de ikke vil tåle ombyggingen. Det skjærer i et grønt hjerte når trær må fjernes, men vi får heldigvis på plass en flott ny trerekke som får mye bedre vekstforhold, sier byutviklingsbyråd Hanna Marcussen til Dagbladet.

Men det er ikke bare i Olav Vs gate det skal felles trær i Oslo de neste årene. I dag vedtar Oslo bystyre utbygging av 20 mål av Ekebergsletta - en av indrefiletene når det gjelder grøntområder nær Oslo.

- Det å bygge ned 20 mål på Ekebergsletta er et historisk svik. Det har vært Oslos kanskje viktigste grøntområde i 100 år, sier Bjercke.

- Men skal ikke barna få idrettsanlegg?

GRØNT HJERTE: Det skjærer i et grønt hjerte, innrømmer MDG-toppen Hanna Marcussen. Men det skal plantes nye trær i en av de travleste gatene for fotgjengere i Oslo sentrum. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
GRØNT HJERTE: Det skjærer i et grønt hjerte, innrømmer MDG-toppen Hanna Marcussen. Men det skal plantes nye trær i en av de travleste gatene for fotgjengere i Oslo sentrum. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Det er grøntområdenes utfordring, det er alltid et godt formål. Hver gang man tar en flik er det til gode formål som skole, barnehage, idrettsanlegg. Men hver gang man bygger ut, blir det mindre grønt. I et Oslo som vokser, trenger vi mer grønt og flere trær, svarer Bjercke og lover å være garantist for grøntområdene dersom Venstre kommer på vinnersiden i valget.

TAR IKKE ANSVAR: Venstres leder Trine Skei Grande kritiserer MDG og mener Venstre er landets beste klimaparti. Vis mer

Parkagrense

Venstre ønsker å innføre en «parkagrense» etter modell fra «markagrensa», som gir et særlig vern til Nord- og Østmarka i Oslo. Han viser til at det flere steder i byen er opprør mot MDG-byrådet som vedtar å bygge i grøntområder. Ensjø, Huseby, Skøyen, Nydalen og flere andre steder i tillegg til Ekeberg, er det lokale opprør mot MDG-utbygging i grøntområder, påpeker Bjercke.

- MDG har mulighet til å snu i bystyret, og det håper jeg de gjør. Historien kommer til å huske dem som et betonggrått byråd, ikke et grønt.

- Min oppfordring til Hanna Marcussen er: Når du sier at du er grønn, så får du vise at du er grønn i praksis. Trekk sakene om Ekebergsletta og bli med å innføre en parkagrense i Oslo.

TO UTBYGGINGER: Oslo bystyre vedtar i dag videre utbygging rundt KFUM-hallen og Ekeberghallen. Det blir den siste utbygging på sletta, lover MDG-Marcussen. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
TO UTBYGGINGER: Oslo bystyre vedtar i dag videre utbygging rundt KFUM-hallen og Ekeberghallen. Det blir den siste utbygging på sletta, lover MDG-Marcussen. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX Vis mer

Freder Ekebergsletta

MDGs Hanna Marcussen innrømmer at det ikke er førstevalget deres å tillate utbygging på Ekebergsletta, som ligger som en grønn lunge over Gamlebyen.

- Det som skjer nå er den absolutt siste utbyggingen av idrettsanlegg på Ekebergsletta. Det skal bygges på en liten prosent av Ekebergsletta, i den delen av området hvor det allerede er idrettsanlegg, sier Marcussen, som understreker at MDG har fått noe igjen:

- MDG har vært veldig tydelig på at vi ikke vil bygge noe mer på Ekebergsletta, men det har vært en veldig viktig sak for både Arbeiderpartiet og Høyre. Derfor måtte vi gå med på en mindre utbygging mot at resten av Ekebergsletta får kommunalt vern for all fremtid, sier MDG-Marcussen.

Venstre inviterte i sommer MDG til å skifte side i Oslo og samarbeide med Høyre, KrF og dem selv. Det er så langt blitt blankt avvist av MDG, som påpeker at et borgerlig flertall i Oslo etter 9. september må få støtte fra Frp og FNB.

- Jeg har ingen tro på at Venstre vil klare å få til mer grønn politikk i samarbeid med Frp, Høyre og bompartiet, som er det eneste som er i nærheten av å være et realistiske flertall på borgerlig side, sier Marcussen.