Sterke reaksjoner på ekspertenes fredspris-tips: - Som å belønne et voldelig barn som slår de andre i skolegården

Norsk-iransk Høyre-politiker mener en fredspris til Iran-avtalen blir forstått som en belønning av et voldsregime, mens en tidlige SV-politiker lanserer seg selv som fredspriskandidat.

Topp-kandidater: Nobelspekulanter anser EUs høyrepresentant Federica Mogherini og Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif som gode kandidater for årets Nobels fredspris. Her er de to avbildet sammen med utenriksminister Børge Brende i forbindelse med fredskonferansen Oslo Forum på Losby Gods utenfor Oslo i fjor sommer.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Topp-kandidater: Nobelspekulanter anser EUs høyrepresentant Federica Mogherini og Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif som gode kandidater for årets Nobels fredspris. Her er de to avbildet sammen med utenriksminister Børge Brende i forbindelse med fredskonferansen Oslo Forum på Losby Gods utenfor Oslo i fjor sommer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En rekke eksperter og nobelspekulanter har de siste ukene trukket fram Irans utenriksminister, Mohammad Javad Zarif, og EUs høyrepresentant for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk, Federica Mogherini, som favoritter til å motta årets Nobels fredspris.

Atomavtalen gjør verden i stand til å følge med på det iranske atomprogrammet. Den trådte i kraft i januar i fjor etter ti år med forhandlinger.

Nobelhistoriker Asle Sveen er en av dem som har aktørene bak atomavtalen med Iran øverst på lista over fredspriskandidater.

- Iran-avtalen dekker alt som ligger i Alfred Nobels testamente, nemlig fred, nedrustning og brorskap mellom folkene, sier Sveen til NTB.

Han utdyper overfor Dagbladet:

- Hvis prisen går til Iran-avtalen, så kan det bidra i debatten om atomvåpen. Det kan kanskje også være en inspirasjon for å få i gang dialogen om en avtale med Nord-Korea.

- Belønner et voldsregime

Ekspertenes tips blir møtt med langt mer enn hevede øyenbryn. I en Facebook-oppdatering torsdag skriver den norsk-iranske Høyre-politikeren og frittalende samfunnsdebattanten Mahmoud Farahmand følgende:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer