Sterke reaksjoner på Frp-brosjyre

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at Fremskrittspartiet ga ut en valgbrosjyre med bilde av en mann med finlandshette og hagle og teksten «Gjerningsmannen er av utenlandsk opprinnelse».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

SOS Rasisme er blant dem som ikke har mye til overs for Frp-brosjyren og et tilhørende bilde av en ung mann med et håndvåpen på partiets nettsider..

– Hårreisende, men ikke overraskende. Det er ventet at Frp kommer med et slikt skittent utspill i valgkampen, sier leder Trond Torbjørnsen til NRK.

– Spekulativt

Også fra flere av Frps motstandere i valgkampen har det kommet reaksjoner. Statsminister Kjell Magne Bondevik omtaler brosjyren som spekulativ

– Dette er spekulativt. Fremskrittspartiet spiller på folks fremmedfrykt. Jeg regnet vel med at dette ville komme i valgkampen, men jeg synes det er trist, sier Bondevik til Dagsavisen.

Han mener brosjyrene illustrerer avstanden mellom Frp og KrF og viser hvorfor et forpliktende samarbeid mellom dagens regjeringskoalisjon og Fremskrittspartiet er så vanskelig.

Haider og Le Pen

Også regjeringspartner Venstre misliker motstanderens brosjyre. Partileder Olaf Thommesen mener brosjyren plasserer Frp blant de høyreekstreme partiene i Europa.

Faksimile fra FrPs hjemmeside
Faksimile fra FrPs hjemmeside Vis mer

– Dette er en argumentasjon som vi tidligere har sett Le Pen i Frankrike og Haider i Østerrike stå for, nå er den norske debatten brakt ned på dette nivået, sier Thommessen.

Han tror ikke Frp vil tjene på å drive skremselspropaganda.

– Forhåpentligvis bidrar dette til at partiet støter fra seg velgere

Forsvarer brosjyren

Per Sandberg i Fremskrittspartiet avviser at de spiller på fremmedfrykt.

– Neida, det har vi hørt nå i så mange år. Vi har bestemt oss for å kalle en spade for en spade i denne valgkampen, sier Sandberg til NRK.

– Vi ser en utvikling der flere og flere ungdommer av utenlandsk opprinnelse faller utenfor samfunnet og skolen og får en kriminell løpebane, fortsetter Sandberg.

Han mener man må legge vekt på dette i stedet for det han kaller «den naive tankegangen om at alle sammen integrerer seg på en god måte i Norge».

(ANB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer