Sterke reaksjoner på Israels angrep

Storoffensiven vekker sterke reaksjoner verden over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Israels storoffensiv mot Gazastripen vekker sterke reaksjoner verden over.

De 15 medlemslandene i FNs sikkerhetsråd, som sjelden blir enige når Gazastripen diskuteres, ba søndag morgen om øyeblikkelig stans i voldshandlingene.

Vannet ut teksten

Den enstemmige uttalelsen kom etter en fem timer lang debatt og var ført i pennen av Russland. Diplomatiske kilder opplyser at USA lyktes med å vanne ut den opprinnelige teksten, som til slutt verken nevnte Israel eller Hamas ved navn.

Foruten å kreve øyeblikkelig stans i all militær aktivitet, krever Sikkerhetsrådet også at grenseovergangene til det palestinske området straks blir åpnet slik at humanitær hjelp som mat og drivstoff kan fraktes inn.

- Uakseptable lidelser

EU krever det samme og kaller de israelske angrepene uakseptable.

- Vi har gjentatte ganger fordømt rakettangrepene mot Israel. De israelske flyangrepene påfører den palestinske sivilbefolkningen uakseptable lidelser og bidrar til å forverre den humanitære krisen og komplisere arbeidet med å finne en fredelig løsning, heter det i en uttalelse fra EUs utenrikspolitiske leder Javier Solana.

- Det må også åpnes for ferdsel og forsyninger inn og ut av Gazastripen, krever Solana med klar adresse til Israel som har stengt grenseovergangene.

- Overdreven maktbruk

Norske myndigheter reagerer også sterkt på Israels militære maktbruk og slår fast at det ikke er snakk om to likeverdige parter i konflikten.

- Israels maktbruk i Gaza er overdreven. Den må fordømmes, akkurat som islamistbevegelsen Hamas rakettangrep mot Israel må fordømmes, mener statssekretær Raymond Johansen (AP) i Utenriksdepartementet.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy krever også øyeblikkelig stans i kamphandlingene og ber partene besinne seg. Det samme gjør en rekke andre statsledere verden over.

- Det er tvingende nødvendig at de storstilte militæroperasjonene mot Gazastripen opphører. Disse har alt ført til store tap og lidelser i den palestinske sivilbefolkningen, heter det i en kunngjøring fra Moskva, som også ber Hamas om å stanse rakettangrepene mot Israel.

Seg selv å takke

USA er også bekymret over utviklingen, men mener Hamas har seg selv å takke for den israelske storoffensiven.

- Dersom Hamas slutter å skyte raketter inn i Israel, vil ikke Israel ha noe behov for å angripe Gazastripen, sier en talsmann for president George W. Bush.

Utenriksminister Condoleezza Rice minner likevel israelerne om hvilket ansvar de har.

USA er dypt bekymret over voldsopptrappingen på Gazastripen. Alle parter må beskytte uskyldige liv og gjøre sitt for å dekke de akutte humanitære behovene til befolkningen på Gazastripen, heter det i en uttalelse fra Rice.

- Pervers logikk

Pave Benedikt XVI er også dypt bekymret over meldingene fra Gazastripen og oppfordrer alle involverte til å opptre «menneskelig og klokt».

- Jeg bønnfaller om en stans i volden som må fordømmes i all sin form, og om at våpenhvilen på Gazastripen blir gjenopprettet, sa paven i sin tale til tusenvis av frammøtte på Petersplassen søndag.

- Jeg oppfordrer verdenssamfunnet til å gjøre alt de kan for å hjelpe israelerne og palestinerne ut av denne blindgata, og ikke gi etter for pervers konfrontasjons- og voldslogikk, men i stedet følge dialog- og forhandlingsveien, fortsatte han.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer