Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Demokratimangel i Rogaland KrFs avstemning om politisk sidevalg

Sterke reaksjoner på Rogaland-avstemning: - Du kan kalle det kupp, sier KrF-nestor

Einar Steensnæs dypt skuffet over at vinnerne tok «alt» i Rogaland KrFs avstemning om regjeringsdeltakelse.

SKUFFET PARTI-NESTOR: - Hvis framgangsmåten fra Rogaland blir repetert av andre, da vil det vedtaket landsmøtet gjør i en så viktig sak, mangle legitimitet, sier KrF-veteran Einar Steensnæs til Dagbladet. Her i samtale med nestleder Olaug Bollestad under lørdagens møte i Rogaland KrF på Clarion Energy Hotell i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
SKUFFET PARTI-NESTOR: - Hvis framgangsmåten fra Rogaland blir repetert av andre, da vil det vedtaket landsmøtet gjør i en så viktig sak, mangle legitimitet, sier KrF-veteran Einar Steensnæs til Dagbladet. Her i samtale med nestleder Olaug Bollestad under lørdagens møte i Rogaland KrF på Clarion Energy Hotell i Stavanger. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er veldig skuffet over mangel på demokrati ved valg av delegater, sier tidligere KrF-statsråd Einar Steensnæs til Dagbladet i kveld.

Han var selv til stede da Rogaland KrF i dag med stort flertall gikk inn for regjeringssamarbeid med borgerlig side - i strid med partileder Knut Arild Hareides råd.

Akkurat det var som forventet.

Det som skuffer Steensnæs er at hele 15 av 16 delegater til landsmøtet hvor saken skal avgjøres 2. november støtter borgerlig side - når en av tre i salen støttet Hareides syn.

- Du kan kalle det kupp, sier Steensnæs.

- Jeg skulle ønske at utsendingene hadde representert fylkesårsmøtet på en bedre måte, men å kalle det et kupp, synes jeg er å ta hardt i, sier fylkesleder i Rogaland KrF, Oddny Helen Turøy til Dagbladet.

Hun sier at fylkesårsmøtet er det øverste organet, og at ingen kan overprøve det.

- Manglet ikke advarsler

På forhånd hadde partiledelsen bedt fylkesårsmøtene legge til rette for valg av delegater som representerer hele fylkeslaget, ikke bare flertallet.

Den henstillingen ble ikke fulgt i Rogaland KrF.

- Det manglet ikke på forslag for å sørge for representativitet, og advarsler mot prinsippet om at «vinneren tar alt». Haugesund KrF foreslo forholdstallsvalg, som hadde vært enkelt å få til. Men det ble avvist. Derfor ble resultatet veldig skjevt, sier Steensæs.

Han synes andre fylkespartier bør ta lærdom av det som skjedde i Rogaland.

- Det står om landsmøtets legitimitet. Hvis framgangsmåten fra Rogaland blir repetert av andre, da vil det vedtaket landsmøtet gjør i en så viktig sak, mangle legitimitet. Det er snakk om demokrati og å ivareta mindretallet, sier KrF-veteranen.

Steensnæs, som i dag jobber med fredsarbeid ved Oslosenteret, viser til senterets erfaringer med demokratiutvikling i mange land.

- Det å gå etter «vinneren tar alt»-prinsippet er rot til veldig mye frustrasjon og uro. Vi jobber for å få hensynet til mindretall inn i lover i andre land, men dette klarer vi altså ikke etterleve i Rogaland KrF. Det er veldig skuffende, sier KrF-veteranen.

Hareide: - Problematisk

Nestleder Olaug Bollestad, som mener KrF bør gå inn i dagens regjering, anmodet før avstemningen i Rogaland folk innstendig om å stemme på delegater fra mindretallet. Det hjalp ikke.

Også Knut Arild Hareide selv er skuffet. Meningene som var representert i salen burde tilsagt fem delegater, ifølge Hareide.

- Nå opplever vi altså at veldig mange som har støttet min linje i Rogaland ikke blir representert på landsmøtet, og det er selvfølgelig problematisk, sa Hareide til NRK Dagsrevyen i kveld.

FYLKESLEDER: Hege Irene Fossum, Buskerud KrF
FYLKESLEDER: Hege Irene Fossum, Buskerud KrF Vis mer

Han la til at linja med frihet for fylkeslagene ikke «holdt vann i Rogaland».

Neste fylkeslag ut i rekken av avstemninger er Buskerud KrF, som har møte mandag kveld. Fylkesleder Hege Irene Fossum, som foretrekker en Solberg-regjering, uttrykker seg annerledes enn Steensnæs og Hareide.

- Jeg tenker at det er opp til hvert enkelt fylkeslag hvem de velger som delegater, sier hun til Dagbladet.

- Stikk i strid

Hvem de seks delegatene fra Buskerud blir har ifølge Fossum «mer med posisjoner å gjøre enn med hva folk står for». Hun forklarer at blant annet hun selv og første og andre nestleder ligger an til å dra på landsmøtet.

Fossum har en viss forståelse for Hareides og andres bekymring for legitimitet i de enkelte fylkeslagene.

FYLKESLEDER: Arne Willy Dahl, Akerhus KrF
FYLKESLEDER: Arne Willy Dahl, Akerhus KrF Vis mer

- Greit eller ikke, det er deres valg hvem de ønsker som delegater, men jo mer representativt, jo bedre er det, sier Fossum til Dagbladet.

Leder Arne Willy Dahl i Akershus KrF er svært kritisk til det som skjedde i Rogaland i dag.

- At representativiteten er så skjev, er stikk i strid med hvordan jeg mener dette bør gjøres, sier han.

- Tvil om legitimiteten

Ifølge Dahl, som støtter Hareides linje, vil Akershus fylkeslag at delegatene skal avspeile styrkeforholdet mellom de ulike synene.

Han mener dette kan oppnås ved at arbeidsutvalget etter en forutgående debatt legger fram et justert forslag som gjenspeiler styrkeforholdet.

FYLKESLEDER: Dag Sele, Hordaland KrF
FYLKESLEDER: Dag Sele, Hordaland KrF Vis mer

En gjentakelse av Rogaland KrFs framgangsmåte ser han ikke for seg.

- Jeg håper at andre fylkeslag holder seg for gode til å gjøre det på samme måte som Rogaland, men jeg ser at det er en risiko, sier han.

Hvis andre kopierer Rogaland-modellen, tror han det kan få alvorlige følger.

- Det verste er at det blir tvil om legitimiteten til det ekstraordinære landsmøtet, sier Arne Willy Dahl.

- Overkjøring

Fylkesleder Dag Sele i Hordaland sier at det klare rådet fra ledelsen i Hordaland KrF er at årsmøtene i fylkeslagene har en prøvevotering, og at delegasjonen deretter justeres så den blir representativ for synene på årsmøtet.

- Dette vet både jeg og fylkeslederen i Rogaland at de fleste fylkene vil gjøre. Derfor er overkjøringen av mindretallet i Rogaland desto mer skuffende. Jeg frykter at det kan ha negative effekter for den videre prosessen. Det kan skape unødige sår og skiller når et stort mindretall i så stor grad blir oversett, sier Sele.

Også Oddny Helen Turøy i Rogaland KrF frykter sår på grunn av den pågående prosessen, men ser ikke helt hvordan det kunne vært unngått.

- Det vil komme en avstemning den 2. november som vil skape sår uansett, sier Turøy til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!