GOLIAT

Sterke reaksjoner på siste Goliat-vending fra Terje Søviknes: - Vitner om en pill råtten kultur

KrF, Venstre, SV, Miljøpartiet og Ap krever bedre svar fra oljeminister Terje Søviknes i den nå meget betente Goliat-saken.

TRØBBEL I SIKTE: En rekke partier på Stortinget er ikke fornøyd med informasjonen oljeminister Terje Søviknes har gitt dem. Nå vil partiene vurdere om statsråden har brutt informasjonsplikten - omtalt som statsrådenes dødssynd. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TRØBBEL I SIKTE: En rekke partier på Stortinget er ikke fornøyd med informasjonen oljeminister Terje Søviknes har gitt dem. Nå vil partiene vurdere om statsråden har brutt informasjonsplikten - omtalt som statsrådenes dødssynd. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I ettermiddag innrømmet olje- og energidepartementet at Oljedirektoratet i 2015 gjorde en lønnsomhetsvurdering av Goliat-feltet.

Men i en pressemelding hevdet departementet at de aldri fikk disse beregningene av sitt underliggende direktorat.

Søviknes har derfor ikke ført Stortinget bak lyset, ifølge departementet. Presseskrivet kom etter Dagbladet tirsdag morgen fikk bekreftet at direktoratet hadde tallene Stortinget ønsket.

Stortinget ba i høst oljeminister Terje Søviknes (Frp) om en vurdering av lønnsomheten til Goliat, men statsråden sa: «Departementet har ikke en egen beregning for hvilket tidspunkt feltet gir positiv nåverdi».

I presseskrivet i ettermiddag kom det også fram at Oljedirektoratet allerede i 2015 slo fast at Goliat-feltet i beste fall blir «marginalt lønnsomt eller marginalt ulønnsomt».

Antagelser rundt manglende lønnsomhet på Goliat var utgangspunktet for at Stortinget begynte å grave i saken tidligere i høst, særlig etter e-poster fra departementet og oljeselskapet Eni ble offentliggjort.

- Pill råtten

På Stortinget rasles det nå med sablene. Mange politiske hold ønsker å få klarhet i om Terje Søviknes har brutt informasjonsplikten sin.

KrF forteller Dagbladet at de kommer til å stille statsminister Erna Solberg spørsmål om Søviknes' håndtering av Goliat-saken under spørretimen i morgen.

- Stortinget har ikke fått den informasjonen fra Søviknes som det skal ha. Dette vitner om en pill rått kultur i departementet, og vi er nødt til å ta grep nå. Norges viktigste næring behøver reell politisk styring som er transparent for Stortinget og befolkningen, sier Tore Storehaug (KrF).

- Har du tillit til Søviknes akkurat nå?

- Jeg skal stille ham og Erna Solberg spørsmål om denne saken i morgen. Svarene Stortinget jeg får da, de er helt avgjørende for hva jeg tenker rundt det spørsmålet, svarer Storehaug og legger til:

- Dersom det er slik at de økonomiske anslagene gjøres av oljeselskapene må denne praksisen endres. Det er samfunnet som tar hovedbyrden for investeringer og leting.

Savner informasjon

Også Lars Haltbrekken i SV er forferdet.

- Det er åpenbart at statsråden kunne gitt Stortinget den informasjon vi ba om og at han ikke har gitt oss all relevant informasjon i saken. Det er oppsiktsvekkende at han er så uinteressert i om staten vil tjene penger på Goliat. Han har ikke en gang giddet å spørre sine egne fagetater om hvilken info de har og hvilke vurderinger de er i stand til å gjøre. SV ser svært alvorlig på saken og vil forfølge den videre, sier han.

Var bare å spørre OD

Rolf Wiborg, tidligere ressursdirektør i Oljedirektoratet, fortalte Dagbladet i dag tidlig at det var enkelt for Søviknes å skaffe de omstridte beregningene: Det er bare å spørre.

- Oljedirektoratet har hatt mulighet til å gi Søviknes svar på de spørsmål vi har stilt, i stedet har han henvendt seg til det italienske oljeselskapet ENI, konkluderer Haltbrekken.

Og allerede 1. november var flere forundret over at Søviknes hevdet at departementet ikke har beregninger over når oljefelt ligger an til å gå med overskudd.

- Nå må kontrollkomiteen vurdere å åpne kontrollsak mot Søviknes, som medfører en åpen høring. Jeg har vanskelig for å forstå det Søviknes sier i media. Han må begynne å svare skikkelig til Stortinget, sier Une Aina Bastholm i Miljøpartiet.

Terje Søviknes sier i en SMS til Dagbladet at det ikke er noe oppsiktsvekkende ved at departementet valgte å bruke Eni-tall, ikke OD-tall.

- Å gå til operatøren ved spørsmål fra Stortinget er helt vanlig praksis enten det er Eni, Statoil, Lundin eller et annet selskap som er operatør - slik har det alltid vært. Det er selskapene som sitter med løpende oppdatert informasjon om sin drift, investerings- og driftskostnader, produksjonsvolum, salgsinntekter og fremtidige reserver i feltet. OD henter også sin informasjon fra operatørene. I den såkalte RNB-rapporteringen hver høst er det operatørene som rapporterer dataene inn til OD. Om vi skulle gått til OD med spørsmålene om Goliat i høst, måtte de ha gått videre til Eni som operatør for å sikre at de fikk inn de siste oppdaterte dataene fra driften av feltet, forklarer oljeministeren.

Ap: - Svært alvorlig

Blant dem som uttalte seg var forvaltningsekspert Jan Fridthjof Bernt ved det juridiske fakultet ved UiB.

- Hvis det finnes slike prognoser, og statsråden sier at dette ikke finnes, har han et meget alvorlig problem, da det å gi feil informasjon til Stortinget er bortimot en dødssynd, sa Bernt.

Arbeiderpartiet krever også svar i saken:

- Slik saken er framstilt nå er dette svært alvorlig. Hvis dette stemmer er informasjonsplikten til Stortinget brutt. Arbeiderpartiet skal se grundig på dette, sier Hege Liadal (Ap) til Dagbladet.

Omstridte milliarder

Det skal ligge rundt 180 millioner fat med olje under havbunnen på Goliat-feltet. Det er investert over 50 milliarder kroner i Goliat, og det hersker stor usikkerhet rundt hvor høy oljeprisen må være før olja som pumpes opp fra havbunnen i det hele tatt er lønnsom for AS Norge.

- Goliat er en skandale, det er hovedsaken her. Dette er det første store oljefeltet som aldri blir lønnsomt for fellesskapet. Dette må føre til en endring i politikken, når vi skal inn i en framtid der forbruk av olje må ned. Vi kan ikke fortsette som før, når til og med dette virkelig store feltet ser ut til å aldri bli samfunnsøkonomisk lønnsomt, sier Venstre Ola Elvestuen.

- Er du fornøyd med informasjonen Stortinget har fått fra Søviknes de siste månedene?

- Nei, statsråden har rotet det veldig til for seg selv. Vi skal få en grundig gjennomgang av de økonomiske forutsetningene for Goliat. Det er ikke noe galt i seg selv å spørre Eni, men Søviknes burde selvfølgelig spurt direktoratet også. Forventer at vi nå får grundige svar og en skikkelig opprydding fra statsråden og departementet, sier Elvestuen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer