Sterke utfall mot kremjobb

I UD reageres det sterkt mot utnevnelsen av hoffsjef Lars Petter Forberg som ambassadør. Han har aldri vært i utenrikstjenesten, og er nær venn av utenriksråd Bjarne Lindstrøm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Juristen Jan Østern, tidligere protokollsjef i UD og ambassadør i Polen, Dublin og Saudi-Arabia, var den UDs embetsråd innstilte som førstevalg til ambassadørjobben i Bern i Sveits. Likevel var det hoffsjef Lars Petter Forberg, som i snart 25 år har hatt sitt virke ved hoffet og aldri har vært i utenrikstjeneste, som i statsråd fredag ble utnevnt som ambassadør.

Fra flere hold i UD blir det understreket at det er «ekstremt sjelden» og «svært uvanlig» at folk utenfra blir tildelt en ambassadørstilling. Utenriksråd Lindstrøm blir omtalt som en mann med makt, og en nær venn av Forberg.

Overstyring

Ambassadørposter henger høyt, og er tradisjonelt belønning for skolering i UD og lang og tro tjeneste. Ferske unntak var da Bjørn Tore Godal ble ambassadør i Berlin i 2002, og Bjørn T. Grydeland EU-ambassadør i 2001. Også de har tette bånd til den mektige utenriksråd Bjarne Lindstrøm.

Lindstrøm og daværende utenriksminister Godal fikk flengende kritikk fra de tillitsvalgte i UD i 1998 for «systematisk overstyring». Det gjaldt spesielt det de hevdet var vektlegging av «trynefaktor» ved tilsettinger.

Det ble lovet endringer i tilsettingspolitikken. I dag virker det igjen som om det er «business as usual» i UD.

Taus Forberg

- Hva sier du til at en mann uten utenrikstjeneste ble utnevnt foran deg, til tross for at du ble innstilt fra embetsrådets side som nummer en?

- Det ønsker jeg ikke å kommentere.

- Er du kjent med vennskapet mellom Forberg og utenriksråden?

- Det passer seg ikke for meg å kommentere dette.

Informasjonssjef Wenche Rasch på Slottet svarer på vegne av hoffsjef Lars Petter Forberg:

- Det er ikke naturlig for ham å kommentere sin egen ansettelse.

Komplisert prosess

- Vi ønsker en prosess der faglige begrunnelser ligger til grunn for utnevnelsen, sier NTL-tillitsvalgt Kåre Stormark.

- Vi har tradisjon for at karrierediplomater blir utnevnt til ambassadører, men ekspolitikere har også blitt utnevnt. Det er en komplisert prosess som leder opp til ei liste med foreslåtte kandidater, men det er utenriksministeren som i siste instans innstiller, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik i UD.

- Utenriksministeren pleier normalt å lytte til utenriksråden?

- Absolutt, men i siste instans er det utenriksministerens avgjørelse.

- Hvorfor falt valget på Forberg?

- Ut fra en totalvurdering.

- Til tross for at han ikke har bakgrunn fra verken UD eller politikken?

- Ja.

Lindstrøm ønsker ikke å uttale seg til avisene, opplyser pressevakt Eirik Bergesen i UD.

Av kilder i UD Dagbladet har vært i kontakt med, omtales Lindstrøm som «krumtappen i UD». «Formelt sett er det politikerne som har makt, reelt sett er det Lindstrøm.»

Lindstrøm har siden 1996 vært øverste embetsmann i Utenriksdepartementet.

- Hvorfor valgte Lindstrøm å anbefale Forberg?

- Det er en personalsak, det ønsker vi ikke å kommentere, sier statssekretær Kim Traavik i UD.

FÅR HARD MOTBØR: Mange i UD reagerer svært sterkt mot utnevnelsen av hoffsjef Lars Erik Forberg som Norges nye ambassadør i Sveits. Forberg ønsker ikke å kommentere saken.