Sterkere EU-motstand

Munn- og klovsyken i Europa sørger for at motstanden mot norsk medlemskap i EU stadig blir sterkere. På en fersk meningsmåling får nei-sida 56,2 prosents oppslutning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meningsmålingen er gjennomført av Din Mening/Norsk Statistikk for Nationen. 35, 6 prosent av de spurte sier de ville stemt for medlemskap, mens 7,4 prosent ikke har gjort seg opp en mening. Fra februar til mars har nei-sida økt med hele 4,2 prosentpoeng, mens motparten har tapt 3,1 poeng.

Den økte EU-skepsisen blir av valgforsker Anders Todal Jensen sett i nøye sammenheng med kugalskap og utbrudd av munn- og klovsyke i Europa.

- Denne endringen er veldig vanskelig å tolke i lys av annet enn dyresykdommer og forbrukersikkerhet. Dette er gjetninger, men en slik forklaring virker plausibel, sier Todal Jensen til Nationen.

Fremdeles er det hos kvinner motstanden er størst, 60 prosent mot og 30 prosent for.

47 prosent av Arbeiderpartiets velgere sier nei til EU, mens 44 prosent sier ja. Daglig leder Arve Østgaard i Din Mening/Norsk Statistikk ser det som lite sannsynlig at Thorbjørn Jaglands lufting av EU-søknad i forrige uke har påvirket folk.

- Jaglands redegjørelse er en elitesak, men det er klart at et Ap som vingler i EU-saken ikke er positivt for ja-siden, sier Østgaard.