Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sterkere regjeringer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Arbeiderpartiets leder Jens Stoltenberg varsler nå om et forslag til endringer i Grunnloven, som vil gi regjeringer rett til å skrive ut nyvalg i visse situasjoner. Stoltenberg vil kombinere dette med forslag om at Stortinget gjennomfører en tillitsvotering ved dannelsen av en ny regjering, et såkalt investitur eller innsettelsesvedtak.
  • I parlamentariske demokratier er det vanlig med ulike ordninger som gjør det mulig å skrive ut nyvalg i løpet av valgperioden. Slik er det for eksempel både i Danmark og Sverige. Flere land har også ordninger for å synliggjøre det parlamentariske grunnlaget for regjeringen. I Tyskland kreves kvalifisert flertall bak en regjeringsdannelse. I Sverige er det tilstrekkelig at det ikke er flere som stemmer mot enn for av de som avgir stemme under avstemningen i Riksdagen.
  • Etter forslag fra Fremskrittspartiets Carl I. Hagen vedtok Stortinget i oktober 2001 at den regjeringen som Kjell Magne Bondevik hadde dannet sammen med Høyre og Venstre, hadde Stortingets tillit. Fremskrittspartiets og regjeringspartienes representanter stemte for. Vedtaket har fått liten betydning. Inntil nylig spilte det ingen rolle i den politiske debatten. Men Stoltenberg trakk det fram under pressekonferansen som avsluttet vårsesjonen i Stortinget. Da sa han også at han vil vurdere om han skal gå til Stortinget for å be om en tillitsvotering dersom han får mulighet til å danne sin andre regjering. Nå varsler han altså forslag om lovendringer som vil innføre en slik ordning.
  • Svake mindretallsregjeringer er blitt det normale i Norge. Stoltenbergs utspill er et av flere tegn som tyder på at epoken med ekstrem mindretallsparlamentarisme går mot slutten. Vi stiller oss positive til ordninger som kan bidra til dannelsen av mer styringsdyktige regjeringer som enten er flertallskoalisjoner, eller som er dannet på grunnlag av forpliktende avtaler i Stortinget. En oppløsningsrett kan stimulere til mer forpliktende samarbeid enn det vi hittil har lyktes med i norsk politikk.