Sterkere yuan skal ta opp konkurransen med dollar

Kinesiske yuan har aldri vært sterkere og nå snakkes det om den kan bli den nye verdensvalutaen.

STRYKENDE: Yuan styrker seg til nivåer vi aldri har sett før mot dollar. Nå tar valutaen opp konkurransen med dollar. Foto: EPA/ALEXANDER F. YUAN
STRYKENDE: Yuan styrker seg til nivåer vi aldri har sett før mot dollar. Nå tar valutaen opp konkurransen med dollar. Foto: EPA/ALEXANDER F. YUANVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no) Den kinesiske valutaen yuan har aldri vært sterkere enn den er nå.

Myndighetene i landet kom nylig også med kommentarer som tyder på at de vil slippe valutaen litt mer fri, men samtidig foreligger det ikke noen tidsindikasjoner.

Likevel har myndighetene latt yuan sette nye høyestenoteringer, over tradingrangen den tradisjonelt har holdt.

Målet til kinesiske myndigheter er at yuan skal bli en internasjonal valuta som kan konkurrere med dollaren, skriver Bloomberg.

Men valutakursen er stadig et dilemma for kinesiske myndigheter. I motsetning til de vanlige markedsmekanismene som er normalen i de fleste land, settes fortsatt kursen med styrt kontroll i Kina.

- Jeg forventer en full liberalisering av valutaen mellom 2015 og 2020, skrev Chen Yulu, som er medlem av sentralbankens pengepolitiske komité, i en rapport nylig.

Og storbanken HSBC tror kinesiske yuan vil bli en av de mest handlede valutaene i verden i løpet av de neste to årene.

Endringer er på vei Nylig har Australia og New Zealand begynt forhandlinger med Kina om å gjøre landenes valutaer direkte konvertible med kinesiske Yuan, melder nyhetsbyrået.

I går la også storbankene HSBC og Standard Chartered for første gang ut et «dim sum»-obligasjonslån i kinesiske Yuan i Singapore.

- Denne utstedelsen vil bidra til å åpne markedet for andre som ønsker å skaffe seg finansiering internasjonalt i yuan. Det er også et nytt investeringstilbud til den betydelige kapitalen som forvaltes fra Singapore, sa HSBC-direktør Matthew Cannon.

Investerer i USA Kina sitter på valutareserver tilsvarende nesten 20.000 milliarder kroner, ifølge Bloomberg. Det er penger landet ønsker å investere, og Kina vurderer en tilnærming som ligner på det norske oljefondets.

Det statlige styret for utenlandsk valuta (SAFE) vuderer nå å investere en del av pengene i amerikansk eiendom, enten direkte eller via børsnoterte fond og selskaper. Planen bak investeringene er å redusere en del av eksponeringen mot dollar-basert statsgjeld, som i dag utgjør mesteparten av Kinas beholdning.

Og den siste tidens sterke innhenting i USAs boligpriser har lagt grunnlaget for denne endringen. Boligprisene i USA stiger igjen og i løpet av de siste tolv månedene har Case-Shillers prisindeks klatret meg 9,3 prosent, som er mer enn noen annen gang siden 2006.

Kinas oljefond er nå på 2.800 millliarder kroner, mens det norske oljefondet er på 4.340 milliarder kroner og øker raskere enn  regjeringen la til grunn i fjor høst.