(Dagbladet): Den 27. april ble astronomer over hele verden oppmerksomme på en meget sterk eksplosjon i nærheten av stjernebildet Løven.
Eksplosjonen, som var et såkalt gammaglimt, ble registrert av to NASA-satellitter; Swift og Fermi, og Swift-teleskopet fikk også fotografert det kraftige energiutbruddet.
Forskere har nå analysert dataene satellittene fikk inn, og kommet fram til at utbruddet er det sterkeste som noen gang er registrert i universet, skriver NASA.
Nylig ble det også publisert fire vitenskaplige artikler om gammaglimtet i det anerkjente tidsskriftet Science. Århundrets utbrudd Gammaglimtet ble utløst av at ei massiv stjerne kollapset, eksploderte og døde som en supernova. Stjerna slynget da ut høyenergisk stråling i form av gamma- og røntgenstråler.
Stjerna som eksploderte hadde en masse på mellom 20 og 30 ganger større enn vår egen sol, ifølge forskerne.
- Dette var århundrets utbrudd, sier astrofysiker James Wren ved Los Alamos i en pressemelding.
- Vi forventer å se en hendelse som dette bare en eller to ganger per århundre, så det var heldig at det skjedde da vi hadde en rekke romteleskoper tilgjengelige for å kunne se denne eksplosjonen, tilføyer Paul Hertz som er direktør for NASAs astrofysikk-divisjon i Washington.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger