STERKESTE: Swift-teleskopet tok dette bildet av gammaglimtet den 27. april, like etter at sattelittene oppdaget eksplosjonen. Foto: 
NASA/Swift/Stefan Immler
STERKESTE: Swift-teleskopet tok dette bildet av gammaglimtet den 27. april, like etter at sattelittene oppdaget eksplosjonen. Foto: NASA/Swift/Stefan ImmlerVis mer

- Sterkeste eksplosjon som noen gang er observert i universet

Varte i 20 timer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 27. april ble astronomer over hele verden oppmerksomme på en meget sterk eksplosjon i nærheten av stjernebildet Løven.

Eksplosjonen, som var et såkalt gammaglimt, ble registrert av to NASA-satellitter; Swift og Fermi, og Swift-teleskopet fikk også fotografert det kraftige energiutbruddet.

Forskere har nå analysert dataene satellittene fikk inn, og kommet fram til at utbruddet er det sterkeste som noen gang er registrert i universet, skriver NASA.

Nylig ble det også publisert fire vitenskaplige artikler om gammaglimtet i det anerkjente tidsskriftet Science.

Århundrets utbrudd Gammaglimtet ble utløst av at ei massiv stjerne kollapset, eksploderte og døde som en supernova. Stjerna slynget da ut høyenergisk stråling i form av gamma- og røntgenstråler.

Stjerna som eksploderte hadde en masse på mellom 20 og 30 ganger større enn vår egen sol, ifølge forskerne.

- Dette var århundrets utbrudd, sier astrofysiker James Wren ved Los Alamos i en pressemelding.

GAMMASTRÅLER: Illustrasjonen viser hvordan en døende stjerne blir omdannet til et svart hull, og sender ut høyenergiske gamma- og røntgenstråler i prosessen. Illustrasjon:
NASA's Goddard Space Flight Center
GAMMASTRÅLER: Illustrasjonen viser hvordan en døende stjerne blir omdannet til et svart hull, og sender ut høyenergiske gamma- og røntgenstråler i prosessen. Illustrasjon: NASA's Goddard Space Flight Center Vis mer

- Vi forventer å se en hendelse som dette bare en eller to ganger per århundre, så det var heldig at det skjedde da vi hadde en rekke romteleskoper tilgjengelige for å kunne se denne eksplosjonen, tilføyer Paul Hertz som er direktør for NASAs astrofysikk-divisjon i Washington.

Dødskamp Gammaglimtet varte i 20 timer, som ifølge ekspertene er uvanlig lenge, skriver NASA. Eksplosjonen førte til at en rekke partikler ble slengt ut i en fart tilsvarende lysets hastighet.

Og heldigvis for oss var denne stjerna hele 3,7 milliarder lysår unna oss, for hadde begivenheten funnet sted i vår i egen galakse, nær oss og med jorda i mottakerenden av jetstrålen, ville det vært svært dårlig nytt for liv på jorda.

Stjernen som eksploderte kan ha streifet for nær et supermassivt svart hull i sentrum av hjemmegalaksen. I en dødskamp stjernen ikke kan vinne, blir den da revet i fillebiter av de enorme tidevannskreftene.

PARTIKLER: Stjerna som eksploderte hadde en masse på mellom 30 og 40 ganger mer vår egen sol, og eksplosjonen førte til at partikler ble slunget ut i nær lysets hastighet, ifølge NASA. Foto: NASA/Swift/Cruz deWilde
PARTIKLER: Stjerna som eksploderte hadde en masse på mellom 30 og 40 ganger mer vår egen sol, og eksplosjonen førte til at partikler ble slunget ut i nær lysets hastighet, ifølge NASA. Foto: NASA/Swift/Cruz deWilde Vis mer