- Sterkt å se hvor uberørt han er

Arbeiderpartiets Jan Bøhler hadde stålsatt seg på forhånd, men syns det er utrolig tøft å følge rettssaken.

STOLT: Arbeiderpartiets justispolitiske talsmann, Jan Bøhler (Ap), er imponert og stolt over starten på 22. juli-rettssaken. Den har vært den norske rettssamfunnet verdig, mener han. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
STOLT: Arbeiderpartiets justispolitiske talsmann, Jan Bøhler (Ap), er imponert og stolt over starten på 22. juli-rettssaken. Den har vært den norske rettssamfunnet verdig, mener han. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg tror det er tøft for mange å oppleve at han er så uberørt. Personlig tenker jeg: At det går an å drepe så mange barn og unge, og så sitte der upåvirket. Det er helt ufattelig.

Det sier Arbeiderpartiets justispolitiske talsmann, Jan Bøhler, til Dagbladet.

Han følger rettssaken mot Anders Behring Breivik nøye fra sitt kontor på Stortinget. Selv om han hadde stålsatt seg på forhånd, syns han det er nesten var overraskende sterkt å høre rettens kliniske gjennomgang av ugjerningene i Regjeringskvartalet og på Utøya.

Breivik viste ingen tegn til følelser da de grusomme drapsdetaljene fra tiltalen ble lest opp i retten.
 
Grepet

- Det blir feil å si at det er overraskende sterkt, men vi har ikke kommet så nært ham før. Og det å få gjennomgangen i de rettslige rammene, og med den høytideligheten som retten gir, det går veldig inn på en, sier han.

Bøhler er leder av Oslo AP, som ble hardt rammet 22. juli i fjor. Han syns særlig det var sterkt å høre Breiviks stemme for første gang.

- Han framstår som en som har behov for å hevde seg. Jeg syns måten han framstår på, er ufattelig, sier han.

- Verdig start
Bøhler, som er også nestleder av Stortingets justiskomité, mener likefullt at 22. juli-rettsaken har fått en start som er det norske rettssamfunnet verdig.

- Jeg syns det er imponerende av retten og tilhørerne, at de opprettholder den anstendigheten vi har sett så langt. Det har ikke vært noen spontane tilrop mot Breivik, noe som kunne ha skjedd. Den eneste som oppfører seg uhøflig og merkelig, er gjerningsmannen selv.

Han viser til da Breivik nektet å reise for dommerne, og da han påpekte vennskap mellom den ene dommeren og tidligere Ap-statsminister Gro Harlem Brundtlands søster, uten å rette formelle habilitetsinnsigelse. 

- Forakten vil vokse
Bøhler sier han er stolt over det rettssystemet som nå blir vist fram når verdenspressen retten sin oppmerksomhet mot Oslo tinghus.

Han er ikke bekymret for at Anders Behring Breivik skal lykkes i å bruke tiltalebenken som en talerstol for sin propaganda.

- Jeg tror det vil få motsatt effekt. Når folk får se ham og hvor kald han er, så vokser bare forakten, sier han.