«Sterkt berørt» av boka

Kong Harald om avsløringene om kong Olav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Kong Haakon var ikke Olavs far?
 • Må skrive om historiebøkene
 • Livlegens liv i luksus
 • Konge av folkets blod
 • Rykter i 100 år (Dagbladet.no) - Den siste uken har vært en spesiell opplevelse for min familie og meg og har berørt oss i sterk grad, sa kong Harald i dag om de nye påstandene i kongebiograf Tor Bomann-Larsens bok «Folket». I forrige uke kom boka som slår fast at sir Francis Laking, dronning Mauds livlege, kan ha vært kong Olavs far.

  Takket


  Det var under den årlige slottsmiddagen for stortingsrepresentantene kong Harald holdt sin årlige tale, der han takket folket for omsorg og støtte. En høytidelig konge talte om et år med store begivenheter, ikke minst med en ny tronarving i familien.

  Mot slutten av talen kom kong Harald endelig inn på temaet om hvem som var kong Olavs far.

  - Men som alltid har vi følt oss omsluttet av omsorg og varme fra det folket vi er satt til å tjene, sa kongen.

  Rundt 180 gjester var tilstede i Slottets store spisesal der bordene var pyntet med høstfargede roser i rause messingboller og porselenskurver, og med høye lysestaker i messing og bronse.

  Menyen besto av reinsdyrcarpaccio, lun tunfisk med marinerte grønnsaker, kalvefilet med portvinsaus og terte med crème suisse og skogsbær, alt ifølge NTB.

  Fra galleriet sørget musikere fra Den Norske Operas orkester for taffelmusikk av blant andre Strauss og Lehar. En fløytist fra det samme orkesteret underholdt mens gjestene gikk til bords.

  - Ingen opplysninger


  Da boknyheten smalt i forrige uke, kom Kongehuset med følgende reaksjon:

  «Enhver forfatter er i sin fulle rett til å presentere sin forståelse av historien, sier H.M. Kongen. Det gjelder selvsagt også for Tor Bomann Larsens biografi om Kong Haakon og Dronning Maud.

  Kongen har ingen opplysninger som skulle tilsi at Kong Olav ikke skulle være sønn av Kong Haakon. Prins Carl ble etter folkeavstemningen i 1905 valgt av Stortinget til Norges konge som Kong Haakon VII, med sin hustru Maud som dronning og deres sønn Olav som kronprins.»

HOLDT GJESTEBUD I KVELD:</B> Kong Harald og dronning Sonja. Kongen sa i sin tale at det hadde skjedd mye i kongefamilien dette året. Ikke bare har de fått en tronarving, hans far kong Olav kan ha hatt en annen far en kong Haakon.
TIL STEDE:</B> Kronprinsparet deltar på Slottet i kveld.
I SIN FINESTE STAS:</B> Her ankommer Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner sammen med sin partikollega Ine Marie Eriksen. Bak Trond Helleland,også Høyre, sammen med Linda Cathrine Hofstad.