Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sterkt for Erna i «Dødens gate»

Det gjør et sterkt inntrykk på statsminister Erne Solberg å gå på «Dødens gate» i den ukrainske hovedstaden, Kiev.

STERKT : Erna Solberg besøker Maidan-plassen i Kiev. Her la hun i formiddag ned blomster for å minnes de døde under opptøyene i Kiev.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
STERKT : Erna Solberg besøker Maidan-plassen i Kiev. Her la hun i formiddag ned blomster for å minnes de døde under opptøyene i Kiev. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KIEV (Dagbladet): - Maidan-plassen er selve symbolet på det som skjedde. Det var et historisk øyeblikk for Europa, sier statsminister Erna Solberg.

Hun går opp Institutt-gata - Institutskaja - der nesten 100 mennesker ble drept i de dramatiske februardagene da president Viktor Janukovitsj ble kastet tidligere i år.

Strekker seg til himmels - Det er utrolig sterkt å være her. Det var her det skjedde, sier Solberg.

Hun legger ned blomster ved monumentet for de døde. Deres portretter danner et slags løpende alter, der det strekker seg mot høyden av den bratte gata opp fra Maidan. Her var plassen fylt av mennesker som sloss for livet da Janukovitsj i desperasjon kastet sine elitesoldater inn i slaget mot demonstrantene den blodige natta før han måtte kaste inn håndkledet og flykte, 25. februar i år.

Det er som om et hav av tid har gått. Men det er bare litt over et halvt år siden. Barrikadene av brennende bildekk og brostein er borte. Suppekjøkkenene og teltene som holdt liv i folk i 25 kalde minusgrader er også borte. Tilbake er bare svarte merker av brent gummi på gatedekket, og alteret med bildene av de døde, som strekker seg nesten til himmels.

- Det er håp - Dagens Ukraina er historien om folket som ga uttrykk for sitt ønske om frihet. Russland nektet dette. Vi står overfor et annerledes Russland som driver gammeldags maktpolitikk, sier Erna Solberg.

- Under revolusjonen så reiste folket seg hver time og sang nasjonalsangen for å holde motet oppe. Den går i moll, og begynner med strofen, «Ennå har ikke Ukraina gått til grunne». Er det håp for dette landet?

MELLOM DØD OG SEIER: Erna Solberg besøker Maidan i Kiev. 
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
MELLOM DØD OG SEIER: Erna Solberg besøker Maidan i Kiev. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Ja, det er håp for dette landet. Men Ukraina har utfordringer, man må gjøre noe med korrupsjonen. Men det er håp. Tenk at da Berlin-muren falt hadde Polen og Ukraina omtrent det samme bruttonasjonalprodukt pr. innbygger. Nå er Polens tre ganger så stort. Dette kan også skje i Ukraina hvis de gjør ting riktig, sier Solberg.

Passer på pengene Solberg lover å passe på pengene hun har med seg til Ukraina. Det er 200 millioner kroner for 2014, og litt mer for neste år. De skal brukes blant annet til å hjelpe fordrevne flyktninger. Det er 463 000 av dem i Ukraina, ifølge FN, og rundt 800 000 i Russland, sier russiske myndigheter.

- Vi skal følge med på hvor pengene går. Reformer og det å få bukt med korrupsjonen er helt nødvendig hvis Ukraina skal utvikle seg, sier Solberg.

BLOMSTER FOR DE DØDE:Erna Solberg la i formiddag ned blomster for å minner de som døde under opptøyene i Kiev.
Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
BLOMSTER FOR DE DØDE:Erna Solberg la i formiddag ned blomster for å minner de som døde under opptøyene i Kiev. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling