Sterkt møte

STRASBOURG: Det ble et sterkt første møte mellom Ulf Hammern (53) og Birgitte Tengs' fetter (24) i Strasbourg i går. Det fant sted på et hotell, like før de gikk til sak mot Staten i Menneskerettighetsdomstolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg ble veldig rørt da vi møttes, sier Ulf Hammern til Dagbladet. Stemmen er gråtkvalt.

- Jeg blir rørt bare jeg snakker om det, for jeg ser det forferdelige i det han har vært gjennom. Jeg tenker på om det hadde vært min egen sønn, og hvor tøft det må være for den stakkars gutten å stå helt alene. Det er ubegripelig at han greier det.

Den Bjugn-frikjente mannen, som på et tidspunkt var mistenkt for å ha sexmisbrukt 36 barnehagebarn, sier han føler et klart skjebnefellesskap med Birgitte Tengs' fetter.

- Vi vet hvor tilfeldig det er, det vi er blitt utsatt for. Den vanlige nordmann kan ikke skjønne det.

Birgitte Tengs' fetter opplevde også møtet som sterkt.

Til hjelp

- Det var voldsomt spesielt å møte Hammern, som har en så spesiell historie. Det er utrolig å se hvordan han faktisk klarer å holde ut, sier 24-åringen.

Han føler det er til hjelp for ham selv å se hvordan Hammern har taklet situasjonen.

Tung dag: Ulf Hammern syntes det var tungt å møte i Menneskerettighetsdomstolen. - Gamle tanker og følelser dukker opp igjen, sier 53-åringen, som følte lettelse da det hele var over. Foto: TOM E. ØSTHUUS
Tung dag: Ulf Hammern syntes det var tungt å møte i Menneskerettighetsdomstolen. - Gamle tanker og følelser dukker opp igjen, sier 53-åringen, som følte lettelse da det hele var over. Foto: TOM E. ØSTHUUS Vis mer

- Det hjelper meg å se at han kan stå oppreist og bygge videre på det positive, sier fetteren.

Rettsmøtet i Menneskerettighetsdomstolen innledes med at det ringer i ei klokke, og at rettsbetjenten varsler: «La cour!» - før det kommer ti kappekledde dommere, deriblant norske Hanne Sophie Greve.

Må svare

Det er ikke ofte Den norske stat må svare for seg i Menneskerettighetsdomstolen, men i går ble det reist hele fire prinsippsaker (Hammern, Birgitte Tengs' fetter og to ukjente utuktssaker) og følgende to hovedspørsmål:

  • Kan man antyde skyld i erstatningssaken når tiltalte er frifunnet i straffesaken?
  • Kan den samme domstolen først frikjenne en tiltalt for deretter å dømme ham til å betale erstatning til fornærmede?

Klagerne mener svaret er nei, og at statens praksis er i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Staten mener ja, og at man må ha lov til å reise en sivil sak med andre beviskrav enn i en straffesak.

- Det er godt å komme i gang, sier Birgittes fetter etter at den vel to timer lange muntlige høringen er over.

- Vi kan jo ikke komme lenger, sier Ulf Hammern.

Dom faller om to til fem måneder.