Donald Trumps siste tale som president

- Sterkt narsissistisk

Ekspertene om Donald Trumps siste tale som president.

FÅR REFS: Donald Trump får refs for talen han leverte før han dro til Florida. Men ekspertene reagerer mest på at han ikke var i Joe Bidens innsettelse. Foto: NTB
FÅR REFS: Donald Trump får refs for talen han leverte før han dro til Florida. Men ekspertene reagerer mest på at han ikke var i Joe Bidens innsettelse. Foto: NTB Vis mer
Publisert

En æra som vil bli husket i amerikansk politikk er over:

Donald Trump hadde onsdag sine siste timer som USAs president. Trump har vært en uvanlig president, har til tider tatt svært kontroversielle valg, og gjorde det ingen president har gjort på et århundre da han bestemte seg for å droppe den nye presidentens innsettelse.

Verken i avskjedstalen på tjue minutter publisert tirsdag, eller på avskjeden på militærflyplassen i Maryland onsdag morgen, nevnte Trump Joe Biden vet ett ord. Noe av det har han sagt før, det var ting han måtte si, og enkelte ting var helt ventet.

- Det er mindre oppildnende enn det han har drevet med tidligere i vinter. Sånn sett, var det mer orden på ham enn det var før angrepet på Capitol Hill, sier USA-kjenner og kommentator Jan Arild Snoen til Dagbladet.

- Han opptrådte nokså verdig, for han å være, mener USA-ekspert og forsker i Norce, Hilmar Mjelde, til Dagbladet.

TAKKETALE: Her taler Donald Trump for siste gang som president i USA. Video: AP. Vis mer

- Har gjort skade

Han mener Trump denne dagen først og fremst vil bli husket som den presidenten som ikke var til stede under den nye presidentens innsettelse.

- Han har gjort ubotelig skade på sitt ettermæle det siste året, spesielt de tre siste månedene. Han tar nå sin plass i historiebøkene som en av de tre verste presidentene noensinne, sammen med James Buchanan og Andrew Johnson, sier Mjelde.

Han får støtte av Are Tågvold Flaten, statsviter og redaktør i Amerikanskpolitikk.no.

- Han bryter med historisk presedens når han forlater DC før den nye presidenten har tatt over. Sånn sett, fikk han litt ekstra oppmerksomhet den siste dagen. Det er ting som går inn i historien, som at han avsluttet med «ha et fint liv, ser dere snart» - og så kom «YMCA» på høyttalerne, sier Flaten til Dagbladet.

- Dårlig taper

Trump kom også, ikke uventet, med mye skryt i løpet av avskjedstalen. Han skrøt av at han har bygget opp USAs militære, at han har tatt seg av veteranene, og viser til skattekuttene han har innført.

- At det igjen handler om han og ikke USA og veien videre for landet, viser at vi har med en sterk narsissistisk personlighet å gjøre, sier Eirik Løkke, rådgiver i Civita og programleder for podkasten «Liberal halvtime.»

Han sier også i talen at «han vil komme tilbake i en eller annen form», hva mener han med det?

- At han holder dørene åpne for en politisk framtid. Han har ingen planer om å gå stille i dørene. Han lever av oppmerksomhet, og vil sørge for at han får det i framtida, sier Løkke.

Han mener også at Trump sin oppførsel vil bli en metafor for å være dårlig taper.

- Han kommer til å gå inn i historien og bli husket for å være en dårlig taper.

-Tar ingen ansvar

Trump erklærte blant annet i avskjedstalen at «jeg er så populær».

- Blant sine egne er han populær, men totalt sett, er han ikke det, sammenliknet med andre presidenter. Men skulle vi faktasjekke alt Trump sier i en tale, må vi snakke sammen lenge, sier Flaten.

Løkke mener Trump avslutter talen på sammen måte som han har styrt landet i løpet av sin fire år.

- At han har vært fantastisk, skylder på alle andre og tar ingen ansvar, sier Løkke.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer