SIKTET: Politiet i Vilnius i Litauen viser fram bilde av en nordmann som ble arrestert i en politiaksjon mandag mistenkt for å ha å ha kidnappet en norsk foretnings mann. Foto: Scanpix
SIKTET: Politiet i Vilnius i Litauen viser fram bilde av en nordmann som ble arrestert i en politiaksjon mandag mistenkt for å ha å ha kidnappet en norsk foretnings mann. Foto: ScanpixVis mer

- Sterkt preget etter brutalt kidnappingsdrama

Den norske forretningsmannen som har vært holdt som gissel i Litauen, landet i Norge i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En norsk forretningsmann ble mandag reddet fra sine gisseltakere etter flere dager i fangenskap i Litauens hovedstad Vilnius.

Den norske forretningsmannen kom hjem til Norge i går.  

- Han er berget og har det bra, får Dagbladet opplyst.

237 000,- Mannen er robust både fysisk og psykisk, og kilder nær ham sier at han takler den dramatiske opplevelsen på en god måte.

- Men det er klart at han er sterkt preget etter dette, sier en kilde.

Mannens forretningsvirksomhet beskrives som lovlig og ryddig. Kidnapperne skal ha lurt ham til å tro han skulle i et forretningsmøte, hvorpå han ifølge lokale medier ble ført til et hus utenfor Vilnius mot sin vilje.

Kidnapperne skal ha bedt om 237 000,- i løsepenger for mannen. Dagbladet vet ikke hvorvidt pengene ble utbetalt.

Dramatisk Den pågrepne antatte hovedmannen er en kjenning av politiet fra tidligere.

Det skal ha vært norsk politi som varslet sine kollegaer i Litauen om at nordmannen ble holdt som gissel.

Den norske mannen ble frigitt etterat litauens anti-terrorpolitistyrke «Aras» hadde stormet leiligheten i Vilnius.

Den norske ambassaden i Vilnius har blitt orientert om saken.

- Jeg kjenner til saken. Vi fikk vite at det var en gisselsituasjon, og at politiet hadde pågrepet en gjerningsmann og at den som har vært kidnappet er frigitt. Jeg vil ikke gå inn på omstendighetene utover det, sier ambassadør Leif Arne Ulland til Dagbladet.

Smuglet rohypnol Den antatte hovedmannen, en nordmann, ble i 2003 arrestert for smugling av det såkalte voldtektsdopet rohypnol fra Russland, via Litauen, til Skandinavia.

I et intervju for noen år siden forklarte mannen at det var en stripper på en nattklubb i Oslo som først vekket hans interesse for Litauen.

Etter flere år som forretningsmann i landet ble han i 2003 pågrepet etter å ha smuglet nesten halv million rohypnoltabletter til Norge.

Lokalt politi har pågrepet fire, en nordmann og tre litauere. To andre nordmenn skal ha blitt arrestert i Sverige i forbindelse med saken.