SPLITTENDE: Margaret Thatcher var en sterk, men også sterkt splittende leder i Storbritannia, mener professor Øivind Bratberg.Foto:AP
SPLITTENDE: Margaret Thatcher var en sterk, men også sterkt splittende leder i Storbritannia, mener professor Øivind Bratberg.Foto:APVis mer

- Sterkt splittende leder

- Thatcher bidro til store konlikter i det britiske samfunnet, sier Storbritannia-ekspert Øivind Bratberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bratberg, som er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og ekspert på britisk politikk, sier Margaret Thatcher står tilbake som nyliberalismens anfører på britisk jord.

Ledet høyrebølgen - Hun var en foregangskvinne for høyrebølgen i Vest-Europa i denne perioden. Hun sto for mange som en redningsskikkelse for britisk økonomi. Men samtidig var hun også en leder som bidro til store konflikter i eget samfunn, ikke minst med fagbevegelsen. Hun var en sterk, men også sterkt splittende leder, sier Bratberg.

Kamp mot sosialismen Han betegner den tidligere britiske statsministeren som en sterk ideologisk orientert leder.
- Hun erklærte tidlig i sin politiske karriere sosialismen, "det klamme fellesskapet" hun mente la bånd på menneskers frihet, som hovedfienden. Denne kampen førte hun både på det internasjonale plan gjennom den kalde krigen, og på det nasjonale plan gjennom deregulering av økonomien og privatisering. Baksiden av medaljen var større forskjeller i det britiske samfunnet. Mange tradisjonelle arbeidsplasser forsvant, og store grupper falt utenfor hennes modell for verdiskaping, sier Bratberg.

Krigersk Falklandskrigen, krigen med Argentina for å beholde Falklandsøyene eller "Las Malvinas", er et uttrykk for Thatchers kompromissløshet som leder, mener Bratberg.

SPLITTENDE: Margareth Thatcher skapte store konflikter i det britiske samfunnet, sier professor og ekspert på britisk politikk  Øivind Bratberg.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
SPLITTENDE: Margareth Thatcher skapte store konflikter i det britiske samfunnet, sier professor og ekspert på britisk politikk Øivind Bratberg. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer