- Sterkt svekket regjering hangler nok videre

Sponheim: - Haga har gjort det verre for seg selv underveis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Alt om Hagas avgang

(Dagbladet.no): Venstre-leder Lars Sponheim mener Åslaug Haga har håndtert de omstridte sakene på en dårlig og uprofesjonell måte.

- Men når helsa svikter, er det vel ikke mulig med noen annen utgang. Regjeringen er sterkt svekket, men hangler nok videre, sier Sponheim til NTB.

Han mener at Haga bare har gjort det verre for seg selv underveis med et utgangspunkt som var dårlig i brygge- og utleiesakene.

Høyres Per Kristian Foss har vært den fremste pådriveren fra opposisjonen for en avklaring på de mange Haga-spørsmålene før sykmeldingsperioden er over.

- Hun var en av arkitektene 

 - Det er helt klart en presset statsminister som må bruke denne pressekonferansen til å komme med en skryteliste over regjeringens arbeid. Det er ingen tvil om at regjeringen er svekket. Haga var tross alt en av arkitektene bak den rød-grønne regjeringen, sier Foss.

Gunnar Kvassheim, Venstres energipolitiske talsmann, synes det ble en trist slutt på Åslaug Hagas lange politiske karriere.

 ALVORSPRAT:  Åslaug Haga og Lars Sponheim i et folkemøte i Bergen 2005. Arkivfoto: MARIT HOMMEDAL, SCANPIX.
ALVORSPRAT: Åslaug Haga og Lars Sponheim i et folkemøte i Bergen 2005. Arkivfoto: MARIT HOMMEDAL, SCANPIX. Vis mer

- Vi må ha respekt for at det ligger helsemessige grunner bak avgangen. Men måten hun håndterte de siste sakene på, har gjort problemene større enn nødvendig, sier Kvassheim.

Han mener at konklusjonen for alle som kommer i lignende situasjoner, er å si alt, med én gang.

- Haga hadde en uklok håndtering, og hennes avgang er en svekkelse av regjeringsprosjektet, sier Kvassheim til NTB. Han roser samarbeidet Venster hadde med Sp og Haga i Kjell Magne Bondeviks første regjering.

Høybråten: - Dramatisk svekket

Kristelig Folkepartis leder Dagfinn Høybråten mener at regjeringen Stoltenberg er dramatisk svekket etter Åslaug Hagas avgang i formiddag.

- Mens hennes avgang fra politikken er trist. Jeg hadde unt henne en annen sorti, men det er forståelig at hun setter liv og helse først, sier Høybråten til TV2 Nyhetskanalen.

Han regner med at hennes oppdragsgivere i regjeringen og Senterpartiet har gitt henne råd om å trekke seg.

 - Burde svart bedre og raskere
Høybråten liker ikke prosessen som førte til Hagas avgang.

- Det har vært en jakt på henne på små og store saker, men hun har etterlatt mange spørsmål hun burde ha besvart bedre og raskere. Det er viktig at vi som lager lovene følger dem.

- Samtidig mener jeg at det må være en viss rimelighet i intensitet og påtrykk mot et enkeltmennesker. Jeg synes at Haga burde ha fått fred i sykmeldingsperioden og mulighet til å komme tilbake med de forklaringer hun måtte ha, sier Høybråten til NTB.

Statsminister Jens Stoltenberg holder pressekonferanse om Haga avgang kl. 11.00.

- Jeg er overrasket over nyheten om Hagas avgang. Men regjeringssamarbeidet går videre sier SVs parlamentariske leder Inge Ryan til TV2 Nyhetskanalen.

Ryan har i dag varslet at han selv går av, men det blir først ved utgangen av denne stortingsperioden.

- Ikke overrasket

Rolf Reikvam, stortingsrepresentant fra Akershus SV og medlem av Stortingets Kommunal- og forvaltningskomite, er ikke overrasket statsrådsavgangen.

- Det er ikke helt overraskende. Spesielt ikke etter det som kom fram i går, sier Reikvam, og viser til leietakeren som stod fram og bekreftet at han hadde bodd i Hagas stabbur siden 1998 - fire år tidligere enn det Haga hadde opplyst.

- Jeg synes det er blitt stort oppstyr av mange småsaker. Men det er klart at vi politikere må ha rent mel i posen. Det som kom fram i går går på troverdighet og ærlighet. Når du merker mediekjøret, er det veldig viktig at du er ærlig og legger fram saken som den er, sier Reikvam til Dagbladet.no.

- Hun har vært motoren og drivkraften

Han tror ikke Hagas avgang vil få store konsekvenser for regjeringssamarbeidet mellom Sv, Ap og Sp.

- Hun har vært motoren og drivkraften for å få til samarbeidet, men nå er det på stø kurs, mener Reikvam.

Erna: - Regjeringen klart svekket 

- Etter et langt liv med mange verv i politikken er det trist at Hagas avslutning skulle bli slik. Hun har vært en dyktig politisk motstander og en av hovedpersonene bak den rødgrønne regjeringen, sier Høyres leder Erna Solberg i en pressemelding.

- Regjeringen er klart svekket av Hagas avgang, den sjette i rekken av statsråder som har forlatt Regjeringen Stoltenberg, avslutter Solberg.

Siv: Nå gjelder oljesakene

- Jeg tar Hagas avgang til orientering, og har forståelse for at hun trekker seg av helsemessige årsaker, sier Siv Jensen i sin første kommentar til Hagas avgang.

Frp-formannen håper nå at det kan bli ro rundt saken og at regjeringen kan fokusere på alle de uløste sakene i olje- og energi-sektoren.

- Et nett av usannheter

Hennes partikollega Øyvind Korsberg, Frps næringspolitiske talsmann, er krassere i sin første kommentar:

- Hun viklet seg inn i et nett av usannheter og uekte opplysninger. Hun måtte trekke seg. 

-  En av arkitektene bak Soria Moria er borte, og dermed også en av bærebjelkene bak det rød-grønne regjeringssamarbeidet, sier Korsberg til Dagbladet.no

Frps talsmann spår at Hagas avgang ikke bare kan få konsekvenser for valget i 2009, men også for det framtidige samarbeidet mellom SV, Ap og Senterpartiet.

Carl I.: - Sp ved en skillevei

Fremskrittspartiets Carl I. Hagen mener at Senterpartiet står ved en skillevei etter Åslaug Hagas avgang.

- Skal Sp være en del av det sosialistiske eller borgerlige Norge? Dette må partiet nå ta stilling til. Det er en akutt situasjon som krever at både personer og politisk kurs må vurderes, sier Hagen.

Han regner med at Sp vil bruke noen uker nå i sommer for å finne ut av disse tingene.