- Stesønnen skjøt også

Påtalemyndighetene i Virigina hevder å ha bevis for at 17 år gamle John Lee Malvo hadde fingeren på avtrekkeren i minst en av snikskytterdrapene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 17 år gamle gutten som har jamaicansk bakgrunn mistenkes for å ha vært den som skjøt og drepte Linda Franklin (47), en FBI-analytiker som ble drept inne i et parkeringshus med et skudd mot hodet.

- Det vil komme bevis for at den mindreåringe var skytteren, sier statsadvokats Robert F. Horan, leder for påtalemyndighetene i Fairfax fylke i delstaten Virginia. Foreløpig vil han ikke gi noen detaljer.

Avisa New York Times skriver at påstanden brukes som et argument i den juridiske striden om hvor de to drapsmistenkte først skal stilles for retten. Påtalemyndighetene i Virginia mener de bør få stille Malvo og hans stefar John Allen Muhammad (41) for retten først, siden lovverket i delstaten åpner for at begge de tiltalte kan få dødsstraff.

Foreløpig holdes de to mennene av føderale påtalemyndigheter. De sier de vil støtte at den første rettssaken holdes i Virginia, men at en føderal rettssak ville være best. I et brev krevde Alvo og Muhammad 10 millioner dollar for å stanse skytingen. Det betyr at de kan tiltales for utpressing på tvers av delstater, en føderal forbrytelse.

Under 18

Det var påtalemyndigheten i Montgomery i delstaten Maryland som først tok ut drapstiltale mot Alvo og Muhammad. Seks av de ti ofrene ble skutt i dette fylket. Men de føderale påtamemyndigheten og de i Virginia peker på at dødsstraffen sjelden brukes i Maryland, og at Malvo ikke kan idømmes dødsstraff i delstaten siden han var under 18 år når drapene fant sted.

Maryland har «bare» gjennomført tre henrettelser siden dødsstraffen ble gjeninnført i USA i 1976, mot 86 i Virginia. Marylands guvernør Parris N. Glendening innførte for fem måneder siden et midlertidig moratorium mot henrettelser i delstaten slik for å få gjennomført en studie av om bruken av dødsstraff er rasistisk motivert. Resultatene av undersøkelsen ventes å være klart i løpet av høsten.

Etterforskes for flere forbrytelser

Etterforskerne i saken jobber nå med å kartlegge de to tiltalte sine bevegelser de siste 15 månedene. De etterforskes for mulige forbrytelser i Antigua, Alabama, Indiana, Maryland, District of Columbia (hovedstaden Washington og områdene rundt, red. anm), og i delstaten Washington.

Politiet ser spesielt på om de kan ha deltatt i ran for å finansiere drapene.

SKUTT I HODET: Den yngste av de to tiltalte mistenkes for å ha skutt og ddrept FBI-analytikeren Linda Franklin. <P>
I VARETEKT: Føderale og delstatsmyndigheter krangler nå om hvem som skal få stille John Lee Malvo og John Allen Muhammad først.