Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Steve Bannon angrer og hyller Trump og sønnen

Donald Trumps tidligere kampanjesjef snakker ut etter sjokkuttalelse i bok.

ANGRER: Donald Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon er i boka «Fire and fury» sitert på at han mener et møte Trump jr. hadde med russere var upatriotisk og forrædersk. Nå angrer han. Foto: AFP PHOTO / NICHOLAS KAMM / NTB Scanpix
ANGRER: Donald Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon er i boka «Fire and fury» sitert på at han mener et møte Trump jr. hadde med russere var upatriotisk og forrædersk. Nå angrer han. Foto: AFP PHOTO / NICHOLAS KAMM / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ukas desidert største politiske bombe i USA, var utgivelsen av boka «Fire and Fury» som omhandler livet på innsiden av Donald Trumps hvite hus.

Det første som ble lekket fra boka, var sitater fra Trumps tidligere betrodde sjefstrateg, Steve Bannon. Der gikk Bannon kraftig ut mot et møte Donald Trump jr. hadde med russiske kontakter i Trump Tower sommeren 2016.

Sjefstrategen kalte møtet «forrædersk» og «upatriotisk». Kommentarene og Bannons involvering i den omstridte boka fikk hans tidligere sjef til å rase.

- Angrer

Nå har imidlertid Bannon tatt bladet fra munn om de oppsiktsvekkende kommentarene. Han legger seg nærmest flat.

- Jeg angrer på at mitt forsinkede svar på den unøyaktige rapporteringen om Donald jr. har fått oppmerksomheten vekk fra de historiske bragdene presidenten har fått til i løpet av det første året, sier han til nyhetsnettstedet Axios.

Det er også tydelig at Bannons ord har gått inn på Trump og hans nærmeste familie.

I boka hevder blant annet forfatter og Hollywood Reporter-journalist Michael Wolf at Trump egentlig ikke ønsket å bli valgt til president. Planen skal i stedet ha vært å bruke valgkampen som markedsføring av Trumps næringsvirksomhet.

Etter flere krasse meldinger på Twitter, blant annet om sin egen intelligens, uttalte Donald Trump seg om boka under en pressekonferanse lørdag kveld norsk tid.

SPÅR ÅRET: Da president Donald Trump ankom nyttårsfesten i denforgylte ballsalen på Mar-A-Lago, tok han seg tid til å komme med noen spådommer for 2018. Video: CNN Vis mer

- Jeg anser boka som oppdiktet. Jeg synes det er en skam at noen kan få gjøre noe som dette, sier Trump.

Rasende Trump

Donald Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon virker som en av de aller mest sentrale kildene i boka, og Donald Trump har den siste uka gått hardt ut mot sin tidligere venn og nærmeste rådgiver.

- Steve Bannon har ikke noe med meg eller presidentskapet mitt å gjøre. Da han ble sparket, mistet han ikke bare jobben. Han mistet forstanden, skrev Trump på Twitter tidligere denne uka.

Det skal spesielt være et utdrag fra boka, der Bannon omtaler et møte Trump jr. hadde med russere som «forrædersk» og «upatriotisk», som skal ha fått presidenten til å tenne på alle plugger.

- Donald Trump jr. er både en patriot og en bra mann. Han har stått på konstant for å støtte faren sin og agendaen som har fått landet på riktig spor. Min støtte for presidenten og hans agenda er også total, sier Bannon.

- Ikke om Donald jr.

​Det aktuelle møtet Bannon kritiserer, fant sted i Trump-organisasjonens hovedkontor Trump Tower på Manhattan i juni i 2016. Til stede var den russiske advokaten Natalja Veselnitskaja, og Trump jr. ble lovet kompromitterende informasjon om demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton før møtet.

Møtet skjedde to uker etter at Donald Trump vant den republikanske nominasjonen. Også Trumps svigersønn Jared Kushner og hans daværende valgkampsjef Paul Manafort var til stede under møtet i Trump Tower.

- Mine kommentarer var rettet mot Paul Manafort, en erfaren kampanjeproff med erfaring og kunnskap om hvordan russerne opererer. Han burde vite at de er slue og ikke våre venner. For å gjenta, de kommentarene var ikke rettet mot Donald jr.

- Mine kommentarer om møtet kommer på grunn av min livserfaring og min erfaring som marineoffiser stasjonert på en båt med hovedformål å jakte sovjetiske ubåter og fra tida mi i forsvarsdepartementet under Reagan da fokuset vårt var på å slå «det onde imperiet» og etter å ha laget film om Reagans krig mot Sovjet, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!