Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Steve Bannon sjokkerer: Kaller Trump juniors russer-møte «forrædersk»

Donald Trumps tidligere sjefstrateg hardt ut mot Donald Trump jr. Nå svarer presidenten: - Han mistet forstanden.

VEKKER OPPSIKT: I boka «Fire and Fury», som omhandler livet på innsiden av Det hvite hus, omtaler Donald Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon (t.h.) et møte mellom Donald Trump jr. og flere russere som «forrædersk» og «upatriotisk». Foto: AFP / NTB Scanpix
VEKKER OPPSIKT: I boka «Fire and Fury», som omhandler livet på innsiden av Det hvite hus, omtaler Donald Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon (t.h.) et møte mellom Donald Trump jr. og flere russere som «forrædersk» og «upatriotisk». Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I august var Donald Trumps svært omdiskuterte sjefstrateg Steve Bannon ferdig i Det hvite hus. Siden har 64-åringen returnert til jobben som sjef for det høyreradikale nettstedet Breitbart.

Han sto last og brast med Donald Trump i alle mulige politiske saker i tillegg til den meget betente etterforskningen av Russlands påvirkning på det amerikanske valget og en mulig sammensvergelse med Trump-administrasjonen.

Nå snakker imidlertid Bannon ut om tida i Det hvite hus, og han sparer ikke på kruttet. Den som får mest kritikk, er presidentens sønn Donald Trump jr. (40).

- Upatriotisk og forrædersk

I hvert fall om vi skal tro den kommende boka til journalist og forfatter Michael Wolff, som blir tilgjengelig for salg i neste uke.

I boka «Fire and Fury» som handler om livet på innsiden av Det hvite hus, går nemlig Bannon kraftig til angrep et møte Trump jr. hadde i juni 2016, skriver The Guardian.

I boka kaller han et møte avholdt med flere russere og Donald Trump jr. for «upatriotisk» og «forrædersk».

I tillegg er han i boka sitert på at han tror Russland-etterforskningen vil dreie seg om hvitvasking, og kommer med følgende spådom:

- De kommer til å knuse Donald jr. som et egg på riksdekkende TV.

- Han mistet forstanden

Nå svarer presidenten selv med samme mynt:

SLUTTET?: Her er det du trenger å vite om Trumps eks-strateg Steve Bannon - mannen som omtaler seg selv som en nasjonalist. Video: CNN / Foto Vis mer Vis mer Vis mer

- Steve Bannon har ikke noe med meg eller presidentskapet mitt å gjøre. Da han ble sparket, mistet han ikke bare jobben. Han mistet forstanden, skriver Trump.

Han skriver videre at Bannon hadde lite å gjøre med hans seier i valgkampen.

- Steve representerer ikke velgerne mine. Han gjør det bare for egen vinning.

Videre sier Trump at Bannon lot som han var i krig med mediene.

- Likevel brukte han tida i Det hvite hus på å lekke falske informasjon til mediene for å få seg selv til å virke viktigere enn han var, skriver Trump.

- Steve var nesten aldri i møter sammen med meg og lot bare som han hadde innflytelse for å lure folk uten peiling og tilgang, som han har hjulpet med å skrive falske bøker, svarer Trump.

Kontroversielt møte
​Det aktuelle møtet Bannon kritiserer, fant sted i Trump-organisasjonens hovedkontor Trump Tower på Manhattan i juni i 2016. Til stede var den russiske advokaten Natalja Veselnitskaja, og Trump jr. ble lovet kompromitterende informasjon om demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton før møtet.

Møtet skjedde to uker etter at Donald Trump vant den republikanske nominasjonen. Også Trumps svigersønn Jared Kushner og hans daværende valgkampsjef Paul Manafort var til stede under møtet i Trump Tower.

Da Trump jr. ble lovet informasjon som kunne skade Clinton fra russeren, svarte han: «jeg elsker det». De fleste mente Trump jr. burde varslet amerikanske myndigheter.

- Luguber drit

Det mener også Bannon, ifølge Wolffs bok. Han reagerer også på at de ikke hadde med advokat.

- Disse tre kampanjetoppene trodde det var en god idé å møte en fremmed regjering i Trump Towers konferanserom i 25. etasje uten advokater. De hadde ikke advokater.

- Uansett om du ikke mente det var forrædersk, upatriotisk eller luguber drit - og jeg mener det er alt det - burde du ha ringt FBI med en gang, er Bannon sitert på.

Trumps innerste sirkel

Wolff, som til daglig er redaktør i Hollywood Reporter, gir et unikt innblikk i Det hvite hus' innerste sirkel, og har basert boka si på over 200 intervjuer, blant annet presidenten selv.

Han mener, at om møtet skulle skjedd, burde det funnet sted på et avsidesliggende hotell med advokater som deretter kunne gi informasjonen videre til medieorganisasjoner.

Uttalelsene fra Bannon kommer på et svært lite beleilig tidspunkt for Donald Trump. FBI-etterforskningen til spesialetterforsker Robert Mueller har eskalert de siste månedene.

Blant annet er tidligere valgkampsjef Paul Manafort og den tidligere rådgiveren George Papadoupolos siktet for å ha løyet til FBI om samtaler med russiske kontakter.

Nekter for sammensvergelse

FBIs Russland-etterforskningen har som mål å komme til bunns i Russlands innvirkning i det amerikanske presidentvalget i 2016 og hvorvidt Donald Trumps apparat var involvert i en sammensvergelse med Russland.

Amerikanske etterretningsorganisasjoner har allerede konkludert med at Russland forsøkte å påvirke valgresultatet i favør av Donald Trump, som meget overraskende vant over Hillary Clinton.

Trump nekter for noen slags sammensvergelse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media