Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Steve Bannon vraket etter maktkamp

Bannon er fjernet fra det nasjonale sikkerhetsrådet i USA.

ROKERINGER: Under innsettelsesseremonien til Steve Bannon skrøt president Donald Trump av sine nyutnevnte medarbeidere. Nå under tre måneder senere har Bannon fått andre oppgaver. Video: AP DV NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): NBC News, Bloomberg og flere andre amerikanske medier melder at Steve Bannon er fjernet fra det nasjonale sikkerhetsrådet.

Bloomberg skriver at USAs president Donald Trump gjorde endringer i staben i det nasjonale sikkerhetsrådet onsdag. Å fjerne Bannon fra sin stilling var altså en av endringene.

Bannon vil fortsatt være Trumps sjefsstrateg.

Maktkamp

Politico skriver i kveld at Steve Bannon ble vraket etter en hard maktkamp.

- Det har vært en stor kamp mellom nasjonalistene og «høyre-demokratene», sier en kilder til nettstedet.

En annen kilde sier til Politico at å fjerne Bannon fra det nasjonale sikkerhetsrdået ikke kan omtales som «vanlige» endringer.

Ikke lenger bruk for ham

Steve Bannon er tidligere redaktør av nettstedet Breitbart, og omtales som noen av Trumps mest konservative støttespillere.

I omorganiseringen ble også Tom Bossert nedgradert fra sin stillingen som sikkerhetsrådgiver.

En kilde i Det hvite hus forteller til Bloomberg at Bannon steppet inn i det nasjonale sikkerhetsrådet, etter at Michael Flynn trakk seg i midten av februar. Ifølge kilden var det ikke lenger nødvendig å både ha Bannon der og den nye nasjonal sikkerhetsrådgiveren Herbert Raymond McMaster.

Dette var ifølge Politico uttalelsen fra Det hvite hus, men skriver at det var interne stridigheter rundt den tidligere Breitbart-redaktøren.

- McMaster vant, sier en kilde i sikkerhetsrådet til nettstedet.

Konservativ støttespiller

Bannon, som har bakgrunn fra investeringsbanken Goldman Sachs, ble hentet inn som leder for Trump-kampanjen så sent som i august. Nyhetsbyrået AP har beskrevet Bannon som «en konservativ flammekaster», og Breitbarts grunnlegger, Andrew Breitbart, har kalt ham Tea Party-bevegelsens Leni Riefenstahl, ifølge NTB.

Reifenstahl er kjent for å ha laget propaganda for naziregimet i Tyskland på 30-tallet. Bannon har laget en rekke politiske filmet, blant annet en som hyller «moderne konservative kvinner» som Sarah Palin og Michelle Bachmann.

Nettstedet Breitbart er gjentatte ganger beskyldt for å være rasistisk og kvinnefiendtlig.

- Jeg er begeistret over at mitt veldig vellykkede team blir med meg i ledelsen av landet vårt, sa Donald Trump i en uttalelse da han presenterte sin stab etter valgseieren i november.