Steve Jobs skjelte ut Google i fem minutter

Apple-bossen rant over da han skulle skryte av tidenes beste kvartal.

ANGREPSPOSISJON: Steve Jobs angriper konkurrentene etter tidenes beste kvartal for Apple. Her fra lanseringen av en app til iPad tidligere i år. Foto: Reuters
ANGREPSPOSISJON: Steve Jobs angriper konkurrentene etter tidenes beste kvartal for Apple. Her fra lanseringen av en app til iPad tidligere i år. Foto: ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det er gode tider for Apple og styreleder Steve Jobs om dagen. Siste kvartalsresultat viser at selskapet setter stadig nye rekorder, her er en liten oppsummering av rekordene fra juli, august og september:

Omsetning: 118 mrd. kr.
Overskudd: 25 mrd. kr.
Solgte macer: 3,9 mill.
Solgte iPhoneer: 14,1 mill.
Solgte iPader: 4,2 mill.

Men selv om Steve Jobs er fornøyd, og sier han er «blown away» av resultatene, klarte han ikke å holde seg da han noe uvanlig snakket under framleggingen av rekordene.

I en tirade på fem minutter, som går sin seiersgang på Youtube, setter han på plass hovedkonkurrent Google, og forteller i detalj hvorfor iPad ikke har noen seriøst konkurrenter. En transkripsjon av hele tiraden ligger på Macworld.

Angrep Google Steve Jobs hovedpoeng gikk på debatten rundt hva som er «åpent» og «lukket» i dataverdenen. Google stadige påminnelse om at Apple representerer en «lukket» verden, der kildekoden ikke er åpen og alt må gjennom Apples offisielle App Store, har åpentbart truffet et sårt punkt.

- Google elsker å karakterisere Android som «åpent» og iOS og iPhoner som «lukkede». Vi mener dette forkludrer forskjellen mellom våre ulike tilnærminger. Det første man tenker på når man hører ordet «åpent», er Windows. Men i motsetning til Windows, der nesten alle PCer har samme brukergrensesnitt og kjører de samme programmene, er Android svært framgementert. Mange Android-telefoner er helt forskjellige fra hverandre, og brukeren må lære seg alt på nytt. Sammenliknet med iPhone, der hver telefon fungerer på samme måten, sa Jobs.

Og videre:

- TweetDeck lanserte nylig sin app for Android. De rapporterte at de måtte tilpasse programmet til mer enn hundre forskjellige versjoner av Android programvare på 244 forskjellige mobiler. De mange forskjellige telefonene og programvarene representerer en enorm utfordring for utviklerne. Sammenlign dette med iPhone, der man har to versjoner, den nyeste og forgjengeren.

- Fil ned fingrene med sandpapir Videre harselerte Jobs over at man snart vil ha fire forskjellige app-butikker til Android, i motsetning til det langt enklere systemet for iPhone-brukere, der utviklere enkelt får betalt for produktene sine. Jobs nevnte forøvrig ikke at Apple tar 30 prosent av omsetningen for å tilby varer i sin butikk.

- Dere vet, selv om Google har rett og det virkelig handler om «lukket» versus «åpent», så er det verdt å minne om at åpne systemer ikke alltid vinner, sa Jobs, før han avfeide all konkurranse mot Apples nye gullkalv, iPad.

- IKKE LUKKET: Apple-boss Steve Jobs avviste at plattformene til selskapet hans er lukket. Foto: AP
- IKKE LUKKET: Apple-boss Steve Jobs avviste at plattformene til selskapet hans er lukket. Foto: AP Vis mer

De neste månedene er det ventet at det kommer en rekke konkurrenter til Apples store nyhet i år, nettbrettet iPad. Jobs er ikke særlig engstelig.

- De fleste av utfordrerne våre kommer med sju tommers skjerm, mens en iPad har ti tommer. Man tror kanskje at sju tommer er 70 prosent av ti tommer, men det stemmer ikke. Siden man måler diagonalen på skjermen, er sjutommeren kun 45 prosent så stor som iPads titommer. Den eneste måten man kan lage bra nettbrett med sju tommers skjerm, er hvis man legger med sandpapir. Så kan kunden file fingrene sine ned til en firedel.

Google twitret tilbake Sarkasmene fortsatte å hagle fra Apple-gründeren, før han besvarte en rekke spørsmål - der han heller ikke unngikk å komme med stikk til hovedkonkurrent Android.

Android-sjef Andy Rubin, besvarte Jobs-angrepet på nerdete vis. I sin første Twitter-melding (og fortsatt eneste), skrev han følgende:

the definition of open: "mkdir android ; cd android ; repo init -u git://android.git.kernel.org/platform/manifest.git ; repo sync ; make"

Kort gjenfortalt: Meldingen sier at definisjonen på «åpent» er Androids åpne plattform.

TWITRET: Android-sjef Andy Rubin. Foto: AP
TWITRET: Android-sjef Andy Rubin. Foto: AP Vis mer