Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Steve Mnuchin står bak noen av Hollywoods største kassasuksesser. Nå blir han trolig Trumps finansminister

Flere posisjoner i Trumps administrasjon blir klare.

MINISTER: Steven Mnuchin, som var Trump-kampanjens finanssjef det siste halvåret, blir etter alt å dømme USAs neste finansminister. Her er han avbildet i Trump tower i New York i går. Foto: REUTERS/Mike Segar/NTB scanpix
MINISTER: Steven Mnuchin, som var Trump-kampanjens finanssjef det siste halvåret, blir etter alt å dømme USAs neste finansminister. Her er han avbildet i Trump tower i New York i går. Foto: REUTERS/Mike Segar/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har vært knyttet stor spenning til hvordan Donald Trumps administrasjon vil se ut når den valgte presidenten flytter inn i Det hvite hus 20. januar.

En av stillingene som etter alt å dømme nå er besatt, er finansminister. Donald Trump har lovet omfattende skattekutt og skyhøye bevilgninger til blant annet infrastrukturprosjekter.

Men der Trump gjennom hele valgkampen har gått brutalt løs på toppsjefene i de amerikanske storbankene for å berike seg på den jevne amerikaners ulykke, er det nettopp en bankmann som ventes å bli utnevnt allerede i dag, skriver Wall Street Journal og New York Times.

TRAVEL: Donald Trump har brukt tida effektivt med å legge ministerkabalen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
TRAVEL: Donald Trump har brukt tida effektivt med å legge ministerkabalen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Han heter Steven Mnuchin, og har en variert karriere bak seg i bankbransjen, filmbransjen og seinest som Trump-kampanjens finanssjef.

Hollywood-suksess

53-åringen begynte karrieren i bankindustrien og ble etter hvert toppsjef i gigantbanken Goldman Sachs, skriver Wall Street Journal.

Han skapte seg en karriere ved å oppdage undervurderte selskaper og forretningen og snudde gjorde gigantprofitt. Siden flyttet han vestover for å prøve seg i filmbransjen i Hollywood. Også der gjorde mannen som kan bli USAs neste finansminister stor suksess.

Ifølge Variety opprettet han produksjons- og finansieringsselskapet Dune Media, og ble raskt en av de mest innflytelsesrike selskapene i Hollywood. Blant annet var han med på å finansiere suksesser som «X-Men»-filmene, «Avatar», «The Lego Movie», «American Sniper» og «Sully».

Han har også vært en trofast Trump-tilhenger, og takket ja til å bli den republikanske presidentkandidatens finanssjef da Trump vant primærvalget i New York i april.

Han har ingen erfaring som politiker, og har heller ikke jobbet som byråkrat, men det er lang tradisjon for å hente finansministere fra privat sektor.

Og Mnuchin får nå trolig betalt for lojalitet og et årelangt kjennskap til Trump.

DETTE LOVER TRUMP: I en video til sine Twitter-følgere legger nå vordende president Donald Trump klart fram hvilke planer han har for USA i de første 100 dagene med ham som president. Video: CNN Vis mer

Saksøkt av Trump

I rollen som finanssjef var han Trumps viktigste pengeinnsamler, og skulle skaffe midler fra de dype lommene til politiske sponsorer i USA.

Ifølge Bloomberg ble vennene hans sjokkert over valget Mcnuchin tok, ettersom Clinton-kampanjen samlet inn flere ganger mer penger enn Trump-kampanjen og var langt med velorganisert.

Han innrømmer i imidlertid at motivasjonen var på plass.

- Dette var et unikt tidspunkt hvor det var en unik rolle for meg. Ingen kommer til å spørre «hvorfor gjorde han dette?» dersom jeg ender opp i administrasjonen, sa Mcnuchin til magasinet.

Han har også investert i flere Trump-prosjekter, blant annet en skyskraper i Chicago. I 2008 saksøkte Trump Mcnuchin og flere av investorene for å få forlenget tilbakebetalingsperioden. Søksmålet endte i forlik.

Flere milliardærer

En annen riking som nå blir Trump-minister, er investor Wilbur Ross jr. ifølge Wall Street Journal. Det ventes at han utnevnes til handelsminister.

Ross er kjent for restrukturering av mislykkede selskaper i bransjer som stål og kull.

HANDELSMINISTER: Investor Wilbur Ross jr., her avbildet da han besøkte Trump Tower i New York i går, blir trolig den valgte presidentens handelsminister. Foto: John Angelillo/Pool/NTB scanpix
HANDELSMINISTER: Investor Wilbur Ross jr., her avbildet da han besøkte Trump Tower i New York i går, blir trolig den valgte presidentens handelsminister. Foto: John Angelillo/Pool/NTB scanpix Vis mer

Milliardæren har pekt på tøffe tider for middelklassen som årsak til hvorfor han støtter Trump.

- Grunnen til at Trump-fenomenet er blitt så viktig, er fordi middelklassen og arbeiderklassen ikke har opplevd noen økonomisk framgang de siste 10-15 åra. De er lei og vil ha noe nytt. De er også møkk lei det politisk korrekte USA, sa han til CNBC i juni.

Også Betsy DeVos, som blir Trumps utdanningsminister, har milliardformue.

En annen riking som nå er høyaktuell som Trumps utenriksminister, er Mitt Romney. Den republikanske presidentkandidaten fra 2012 har en formue på minst 250 millioner dollar. I natt spiser de to middag sammen på restauranten Jean-Georges, en restuarant med tre stjerner i Michelin-guiden, som ligger i Trump International Hotel & Tower i New York.

Den siste offisielle ministerutnevnelsen fra Trump, er Elaine Chao (63), som blir transportminister.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!