Coronavirus-utbruddet

Steve Walsh (53) pekt ut som «superspreder»

Skal ha smittet elleve personer.

«SUPERSPREDER»: Steve Walsh skal ha smittet elleve personer med coronaviruset i Europa. Foto: AFP
«SUPERSPREDER»: Steve Walsh skal ha smittet elleve personer med coronaviruset i Europa. Foto: AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forretningsmannen Steve Walsh (53) fra Hove i East Sussex er pekt ut som mannen som skal ha smittet elleve personer med coronaviruset i Europa.

- Tankene mine er med andre som har blitt smittet av coronaviruset, skriver han i en melding, via sykehuset i Brighton, hvor han er isolert, ifølge Telegraph.

Han sier at han selv er frisk, skriver BBC News.

DØDE: Wuhan-legen Li Wenliang varslet om corona-viruset før nyttår. Han ble selv smittet og døde 6.februar. Foto: skjermdump CNN/Li Wenliang. Video: CNN, AFPTV, CCTV, WEIBO - Klipp: Per Ervland Vis mer

Var i Singapore

Walsh blir av Sky News omtalt som en «superspreder» av det potensielt dødelige viruset.

Han antas å ha pådratt seg viruset i Singapore, hvor han deltok på en konferanse. Deretter dro han til de franske Alpene for å stå på ski, og fløy så hjem til England, hvor han gikk på den lokale puben i Hove, ifølge Telegraph.

Han ble i hui og hast satt i karantene da han kom inn på sykehuset i Brighton med influensasymptomer.

Fem av de smittede befinner seg i Storbritannia, fem i Frankrike, og den siste er på Mallorca - alle skal ha truffet «supersprederen» under alpeoppholdet. Helsemyndighetene jobber med å spore opp flere han kan ha smittet.

Walsh takker i meldingen for oppfølgingen han har fått.

- Jeg ble rådet til å isolere meg på sykehuset, selv om jeg ikke hadde noen symptomer, og så selv-isolere meg hjemme. Da diagnosen var bekreftet, ble jeg igjen isolert på sykehus, hvor jeg er nå, og hvor også familien min oppholder seg.

Kan smitte 50-60

En «superspreder» er en person som uproporsjonalt smitter andre, og som har en høyere evne til dette. Fenomenet er kjent blant annet fra sars-utbruddet.

Jörn Klein, førsteamanuensis ved Universitetet i Sør-Norge og ekspert i mikrobiologi og smittevern, sier at «superspredere» kan smitte opptil 50-60 personer, mens folk flest ligger på 2,6.

- Det henger ofte sammen med en persons immunsystem. En «superspreder»s immunsystem klarer kanskje å holde effekten av viruset i sjakk, slik at pasienten ikke blir syk, eller bare har milde symptomer. Samtidig smitter man andre, sier smittevernseksperten til Dagbladet.

I Walshs tilfelle legges det vekt på hans utstrakte reisevirksomhet som forklaring på hvordan han har klart å smitte så mange.

Over 42 600 personer i 25 land er registrert smittet av coronaviruset, antallet døde i Kina er over 1000.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer