Steven Sotloff var jødisk og hadde israelsk statsborgerskap

Det klarte han å skjule for kidnapperne.

HENRETTET: Steven Sotloff (31) blir henrettet i videoen IS offenliggjorde i går. Bøddelen (t.h.) antas å være samme mann som opptrer i videoen av journalistkollega James Foleys henrettelse for et par uker siden. Foto: IS / REUTERS / NTB SCANPIX
HENRETTET: Steven Sotloff (31) blir henrettet i videoen IS offenliggjorde i går. Bøddelen (t.h.) antas å være samme mann som opptrer i videoen av journalistkollega James Foleys henrettelse for et par uker siden. Foto: IS / REUTERS / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Journalisten Steven Sotloff (31), som henrettes i en video Den islamske stat (IS) offenliggjorde i går, var jødisk og hadde dobbelt israelsk og amerikansk statsborgerskap. Det klarte han å skjule for sine kidnappere mens han satt i fangenskap i et år, skriver New York Post.

Ifølge den israelske avisa Yedioth Ahronoth, som har snakket med en medfange av Sotloff som ble løslatt for ei tid tilbake, klarte journalisten å overholde fasten på helligdagen jom kippur ved å late som han var syk.

- Helt og venn Sotloff ble kidnappet ved ankomst til Syria for litt over et år siden, og truet på livet i videoen der journalistkollega James Foley blir halshogd. I går ble videoen av hans egen henrettelse offentliggjort.

The Jewish Daily Forward bekrefter opplysningene om Sotloff, som hittil også er blitt holdt hemmelig av familien og media. Besteforeldrene overlevde holocaust, og moren Shirley var lærer ved en synagogeskole der Steven også gikk som barn og seinere jobbet.

- Familien har vært svært aktive i den jødiske foreningen i South Dade, sier Jacob Solomon, leder for Stor-Miamis jødiske sammenslutning.

«Steven Sotloff var en helt - og min venn», skriver Danielle Berrin, hans klassevenninne fra synagogeskolen, i Jewish Journal.

Spilte rugby Paul Hirschson, talsmann for Israels utenriksdepartement, bekrefter Sotloffs tilknytning til landet.

«Steven Sotloff var israelsk statsborger. Hvil i fred», tvitrer han.

Sotloff bodde i Israel en kort periode før han tok fatt på karrieren som frilansjournalist. Under oppholdet spilte rugby for en klubb i byen Ra'anana, skriver Jerusalem Post.

31-åringen hadde Midtøsten som arbeidsområde og leverte stoff til tunge medier som Time, The National Interest og Media Line, samt Jerusalem Posts magasin Jerusalem Report.

- Vi benektet enhver forbindelse til ham, fordi det kunne utgjøre en fare for ham, sier Jerusalem Reports redaktør Avi Hoffman.

Løy om bakgrunnen Den jødiske bakgrunnen og det israelske statsborgerskapet var også noe Sotloff holdt tett om mens han var i felten.

- Han fortalte ofte at han kom fra et sekulært (ikke utøvende) muslimsk hjem, og at etternavnet var av tsjetsjensk opprinnelse, sier vennen Oren Kessler til The Times of Israel.

Sotloff var kjent for å ha stor interesse og omsorg for den muslimske befolkningen i Midtøsten, snakket flytende arabisk og studerte islam.

Barack Obama, som for tida er i Estlands hovedstad Tallinn, uttalte at USA ikke lar seg skremme av IS' henrettelsesvideoer - som har til hensikt å stanse den amerikanske bombingen av IS-styrker i Irak.

- Jeg akter å bygge opp en koalisjon som vil ydmyke og knuse gruppa, sier han.