Steven vil bli - bygda sier nei

VALDRES (Dagbladet): På få måneder har Steven (14) gått fra å være gategutt i Berlin til gardsgutt i Valdres. Mens unggutten begynner å finne roen i Norge, vil kommunen stenge den tyske barnevernsinstitusjonen han bor på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg skjønner at folk i bygda er urolige. Det har vært mye bråk, sier Steven stille. Han er en av to fjortenåringer som er igjen på den tyske barnevernsinstitusjonen Lichtbogen i Røn i Valdres.

Lichtbogen ble opprettet for to år siden, etter at EØS-avtalen åpnet for etablering av utenlandske institusjoner i Norge. Etter flere episoder med ildspåsettelser og knivtrusler har de tyske ungdommene kommet på kant med bygdefolket. Selv om tre av ungdommene med størst problemer er sendt tilbake til Berlin, står kommunen på sitt. De vil stenge hjemmet.

Oppgitt

Steven rister oppgitt på hodet av det som har skjedd de siste månedene. Han savner venner og familie i Berlin, men vil ikke tilbake. Han har allerede spurt ledelsen ved hjemmet om han kan få bli i Norge når oppholdet hans er over om åtte måneder. Jobben som gardsgutt hos en lokal bonde er en av grunnene til at han vil bli.

Steven liker ikke å snakke om barndommen sin, men etter hvert kommer det fram. Om bråkete familieforhold, minimal skolegang og et miljø med rus og kriminalitet i et av Berlins tøffeste strøk.

- Barna vi har her har levd store deler av livet sitt på gata. De kommer fra hjem med mishandling, og har vært inn og ut av institusjoner og fosterhjem siden de var små. Vi har prøvd det som er av tilbud i Berlin, uten at det har hjulpet. Skal de ha en sjanse, må de bort fra alt de kjenner fra før, sier Rainer Ladwig, daglig leder ved Lichtbogen.

Tung avgjørelse

Problemene med lokalbefolkningen startet i november i fjor da Lichtbogen fikk tre nye beboere. Etter to måneder med hærverk og bråk, besluttet institusjonen å sende en gutt og ei jente på tolv år tilbake til Berlin. Da var allerede en tretten år gammel gutt overført til behandling i Tyskland, etter å ha blitt lagt inn på psykiatrisk avdeling ved Fylkessykehuset på Gjøvik.

- Det er tøft å gi opp en gutt vi har jobbet med i to år, men vi hadde ikke annet valg, sier Ladwig. Hva som har skjedd med de to tolvåringene, vil han ikke tenke på. Mest sannsynlig er de tilbake på gata.

Fire ildspåsettelser, flere anmeldelser av hærverk, innbrudd i hytter og biler, bråk på asylmottaket og knivtrusler overfor lokal ungdom er det som har fått begeret til å flyte over for folk i Vestre Slidre.

Skremmer bygda

- Eldre sier de ikke tør sove alene hjemme. De er redde for hva de tyske ungdommene kan finne på, sier helse- og sosialsjef Marit Stenseng.

Ordfører Eivind Brenna ønsker en prinsipiell diskusjon om EØS-regelverket og har henvendt seg til fylkesmannen i Oppland og Barne- og familiedepartementet.

- Jeg kan ikke skjønne hva de tyske ungdommene har her å gjøre. I Røn kan jo hvem som helst bli kriminell av rein kjedsommelighet. De hadde sikkert hatt det bedre på en større plass, sier Henning Henriksen (20).