Stevner tre Dagbladet-reportere som NOKAS-vitner

Blir nektet å dekke rettsaken av sorenskriver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De tre reporterne Frode Hansen, Nicolai Heyerdahl og Jørgen Tangnes skrev 13. april en sak om NOKAS-ranet med tittelen «Toska vil redde samboeren» (Link går til betaltjeneste på Dagbladets tekstarkiv).

I saken omtaler de også en av de tiltalte i saken, Lars-Erik Andersen:

«I alt er 25 personer siktet i Nokas-saken. David Toska hevder at flere av dem er uskyldige.  Han kommer til å hevde at også kameraten Lars-Erik Andersen ikke har deltatt i ranet, får Dagbladet opplyst. Andersen er  DNA-koblet til et soveposetrekk i en av bilene som ble brukt.
Toska mener også at enkelte andre kamerater som er siktet,ikke var med på ranshandlingen.»

Opplysningen om at Andersen ikke var med på ranet har nå hans forsvarer Steinar Wiik Sørvik nå brukt til å stevne de tre reporterne som vitner i saken.

De ønsker å vite hvor de tre reporterne har disse opplysningene fra. Nicolai Heyerdahl, som nå jobber i Aftenposten.no, var i avhør hos politiet torsdag, mens Dagbladet-reporter Frode Hansen ble avhørt onsdag.- De ønsket å vite hvor vi hadde denne konkrete informasjonen fra. De ønsket også å få oversikt over våre kontakter i de kriminelle miljøene, sier Frode Hansen, som ikke kunne gi politiet disse opplysningene. Avhøret varte en time.

De tre kommer ikke til å oppgi sine kilder til politiet.

- Jeg var ikke klar over at Frode Hansen skulle dekke saken, i forrige uke var han sportsreporter, sier Steinar Wiik Sørvik til Dagbladet.no.

- For meg holder det at en av de tre møter opp og vitner i saken, forsetter han.

NEKTES Å DEKKE RETTSAKEN:  Om en uke starter rettsaken mot de tiltalte i NOKAS-saken i Stavanger, men to av Dagbladets reportere blir nå nektet å dekke saken. Foto: SCANPIX
NEKTES Å DEKKE RETTSAKEN: Om en uke starter rettsaken mot de tiltalte i NOKAS-saken i Stavanger, men to av Dagbladets reportere blir nå nektet å dekke saken. Foto: SCANPIX Vis mer

Nektes å dekke rettsaken

Om en uke starter rettsaken mot de tiltalte i NOKAS-saken i Stavanger, hvor en politimann ble skutt og drept. Frode Hansen og Jørgen Tangnes skal etter planen dekke saken for Dagbladet, men blir nå nektet å følge saken av sorenskriver Helge Bjørnestad i Stavanger.

- Et vitne kan ikke få høre forhandlingene før de avgir forklaring. Det må gjelde for journalister som for alle andre. De må ta det opp med de som har bedt dem om å vitne for å få dette frafalt, sier Bjørnestad til Dagbladet.no.

- En tiltalt i en straffesak kan altså hindre en journalist i å dekke saken ved å innkalle vedkommende som vitne?

- Den varianten har jeg ikke tenkt på. Denne problemstillingen virker ukjent for meg, men når de stevner vitner går jeg ut fra at de har noe å bidra med i saken. Og konsekvensen er jo at man ikke kan overhøre saken før de har vitnet, sier sorenskriveren.

- Sånn er livet

De tre skal ikke vitne i saken før i desember, altså mot slutten av de tre månedene som er avsatt til saken i Stavanger.

Bjørnestad mener det må være nok av andre journalister som kan dekke saken for Dagbladet.

- Dette er de to mest erfarne krimreporterne i avisen.

- Ok, da må de ta dette opp med forsvarerne, sier Bjørnestad.

- Så det er opp til den tiltalte og hans forsvarer om får lov til å dekke rettsaken?

- Ja, sånn er livet, sier sorenskriver Helge Bjørnestad.

- Absurd

Nyhetsredaktør Eivind Ljøstad i Dagbladet sier til Dagbladet.no at det ikke er uvanlig at journalister blir kalt inn til avhør eller stevnet som vitner i saken.

- Vi stiller i avhørene. Dette er erfarne krimreporter og det er veldig begrenset hva de kan si i slike avhør, sier Ljøstad.

Han holder fast ved at Jørgen Tangnes og Frode Hansen skal dekke saken for Dagbladet.

- Det blir absurd om du skal straffes for å drive god journalistikk, sier Ljøstad.

Det er advokat Steinar Wiik Sørvik som på vegne av sin klient Lars-Erik Andersen som har stevnet de tre journalistene som vitner i saken. Wiik Sørvik har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

STEVNET SOM VITNE: Frode Hansen i Dagbladet.
STEVNET SOM VITNE: Jørgen Tangnes i Dagbladet.
STEVNET SOM VITNE: Tidligere reporter i Dagbladet, Nicolai Heyerdahl.