16-åring ble nektet vaksine:

Stevnet faren for å få vaksine

Da den italienske jenta (16) ikke fikk lov til å ta vaksine av sin egen far, tok hun saken til retten.

VAKSINESENTER: Den 16 år gamle jenta dro til vaksinesenteret ved Fiero del Palermo for å ta vaksine, men fikk beskjed om at hun måtte ha tillatelse fra begge sine foreldre først. Foto: Militello Mirto/NurPhoto/Shutterstock/Scanpix
VAKSINESENTER: Den 16 år gamle jenta dro til vaksinesenteret ved Fiero del Palermo for å ta vaksine, men fikk beskjed om at hun måtte ha tillatelse fra begge sine foreldre først. Foto: Militello Mirto/NurPhoto/Shutterstock/Scanpix Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.39% Første dose: 79.00%

Ei 16 år gammel jente fra Palermo i Italia har gått rettens vei for å få ta coronavaksinen.

Det skriver den italienske nettavisa LiveSicilia.

Faren skal være vaksinemotstander, og skal ifølge nettstedet ha nektet dattera å ta vaksinen.

Måtte ha godkjenning

Ifølge den italienske avisa er foreldene skilt. Jenta, som har vært fast bestemt på at hun vil ta coronavaksinen, får støtte fra sin mor.

Advokat Maria Melania La Barbera representerte jenta og hennes mor i retten.

Hun forteller til den italienske avisa at mora tok kontakt i sommer, og presenterte saken for henne.

Forholdet mellom foreldrene skal ha endt like etter at jenta ble født, og faren skal ifølge advokaten aldri ha vært til stede for 16-åringen.

TIMEVIS I KØ: Besøkende og ansatte i Shanghai Disneyland måtte søndag stå mange timer i kø for å teste seg for coronaviruset. Ingen fikk forlate parken før testene var gjennomført. Foto: Chinatopix / AP Vis mer

I sommer skal jenta ha dratt til vaksinesenteret ved Fiera di Palermo for å ta vaksine. Der ble hun imidlertid fortalt at hun måtte ha godkjenning fra begge foreldrene for å kunne gjøre dette.

- Vil utrydde pandemien

Her begynte problemene, ifølge avisa.

- Faren formidlet gjennom en slektning at han var mot at dattera skulle vaksineres, fordi han var vaksinemotstander, hevder advokat La Berbera.

Advokaten skal derfor ha sendt et rekommandert brev til faren, men han skal ikke ha svart på henvendelsen.

Dermed besluttet mor og datter å ta saken til retten.

Da saken skulle behandles av retten, dukket det opp flere tilhørere. Ingen av dem var jentas far, ifølge LiveSicilia.

Foran tilhørerne forklarte jenta hvorfor hun hadde et ønske om å ta vaksinen: Hun driver med flere ulike former for idrett, og vil at livet skal gå tilbake til normalen.

- Jeg vil ta vaksinen for å bidra til alles sjelefred, og for å utrydde pandemien, sa jenta i rettssalen.

- Ingen kan bli stoppet

Dommeren hørte på 16-åringen, og ga mora rett i sin sak.

Dermed vil jenta kunne vaksinere seg i løpet av de kommende dagene, akkurat som sin mor.

- Enhver som befinner seg i en liknende situasjon og som vil ta vaksinen, bør vite at det er veldig klare dommer og nødvendig beskyttelse på dette punktet. Ingen kan bli stoppet i sin vilje til å beskytte seg selv eller andre, sier advokat La Berbera.

VAKSINERES: Her får Elin Norheim Nustad (13) coronavaksine. Vide: Bjørn Langsem. Reporter: Jorun Gaarder. Vis mer

En 12 år gammel gutt fra Groningen i Nederland gikk nylig gjennom en liknende prosess.

I Nederland er vaksinene godkjent for 12- til 17-åringer, men de som er under 17 må ha godkjenning fra sine foreldre.

Ville besøke døende bestemor

I september skrec BBC at 12-åringen gikk rettens vei for å få tatt vaksine til tross for at hans far hadde nektet ham å ta den.

Han ville nemlig besøke sin døende bestemor, som hadde metastatisk lungekreft. Ifølge sakspapirene var hun «i de siste stadiene av livet».

Faren argumenterte mot, og hevdet at vaksinene er «i en testfase» og at de utgjorde en risiko for skader på forplantningsorganer. Han hevdet også at vaksinene ikke hadde noe vitenskapelig grunnlag.

LYSGLIMT: På grunn av covid-19 hadde Kenneth Meredith ikke sett sin kone på fem uker, men kona Betty hadde en overraskelse på lur. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: Twitter Vis mer

Barnets foreldre er skilte, og guttens mor støttet sønnens sak. Lovene i Nederland sier at hvis foreldre ikke kan bli enige, skal en dommer ta beslutningen til det beste for barnet.

Vaksineres umiddelbart

Da saken var oppe i Groningen tingrett, avviste imidlertid dommer Bart Tromp farens argumenter.

Dommeren besluttet at gutten skulle vaksineres umiddelbart, fordi hans egne interesser var mye viktigere enn farens bekymringer.

Dommer Tromp pekte blant annet på at selv om barn har mindre risiko for å bli alvorlig syke, så kan de likevel utvikle «long covid».

Han viste også til at risikoen for å smitte andre ville bli mindre dersom barnet fikk vaksinen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer