Stevnet for retten: - Nekter å stille

Statsminister Erna Solberg (H) er stevnet som vitne, men slipper å stille i retten etter en avgjørelse fra Oslo tingrett. - Et svik, tordner advokat.

DUELLEN: Statsminister Erna Solberg og Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre møtes til årets første lederdebatten før valget. Programleder: Elias Zahl-Pettersen. Kommentator: Marie Simonsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Hun har gitt ham falske forhåpninger. Han opplever det som et svik fra en politiker å si noe helt annet enn det departementet mener. Han er på sett og vis blitt villedet av statsministeren, sier advokat Olav Lægreid til Dagbladet.

25. mai ble statsminister Erna Solberg (H) stevnet som vitne i Salangen-Nyheter-redaktør Jon Henrik Larsens sak mot staten. Stevningen ble sendt med rekommandert post til Solbergs private adresse.

Lægreid, som er Larsens advokat, sier at han aldri fikk svar fra statsministeren på stevningen. I stedet fikk han et svar fra Regjeringsadvokaten via retten.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

Regjeringsadvokaten krevde Solberg avskåret som vitne - og i juli fikk de medhold i Oslo tingrett. Lægreid har anket avgjørelsen til Borgarting lagmannsrett.

- Erna Solberg nekter å stille som vitne, og retten har sanksjonert hennes nektelse. Hun er vitnestevnet fordi hun har involvert seg i saken på et tidligere tidspunkt, og gitt støtte til Larsens sak - stikk i strid med synet staten nå gir uttrykk for, sier Lægreid.

- Veldig trist

Jon Henrik Larsen har siden 2019 kjempet mot Salangen kommunes avgjørelse om å omgjøre vedtaket som i over et tiår gjorde det mulig for ham å få hjelp på arbeidsplassen av sin brukerstyrte personlige assistent (BPA).

Larsen er 36 år gammel og har diagnosen autisme. Han har vært hundre prosent ufør siden han var 18 år gammel.

Han er også ansvarlig redaktør, eier og primus motor i lokalavisa Salangen-Nyheter, kjent for varme og lokale nyheter fra Salangen kommune i Troms.

Statsministerens kontor er forelagt Lægreids uttalelser.

- Statsministeren har møtt Jon Henrik Larsen flere ganger og er imponert over jobben han gjør med Salangen-Nyheter. Det er veldig trist at Jon Henrik har havnet i konflikt med kommunene om sitt oppfølgingstilbud.

Det skriver statssekretær Rune Alstadsæter ved Statsministerens kontor i en e-post til Dagbladet.

- Og vi håpet i det lengste at det skulle løse seg mellom partene. Men verken Statsministerens kontor eller statsministeren har opplysninger om faktiske forhold av betydning for de spørsmålene tingretten skal ta stilling til, fortsetter han.

Til sak mot staten

Larsen gikk til sak mot staten ved Helse- og omsorgsdepartementet etter at Statsforvalteren i Troms og Finnmark opprettholdt kommunens vedtak. Han mener selv at BPA-ordningen har vært en forutsetning for hans daglige virke i avisa.

Dagbladet har lest vitnestevningen og flere av sakens dokumenter. I stevningen skriver Lægreid til Solberg:

REDAKTØR: Jon Henrik Larsen har vært hundre prosent ufør siden han var 18. Han er også ansvarlig redaktør, eier og primus motor i lokalavisa Salangen-Nyheter. Foto: TV3
REDAKTØR: Jon Henrik Larsen har vært hundre prosent ufør siden han var 18. Han er også ansvarlig redaktør, eier og primus motor i lokalavisa Salangen-Nyheter. Foto: TV3 Vis mer

«Jeg er kjent med at du på flere trinn har vært involvert i denne saken og at du således kan ha relevant informasjon for rettens opplysning. Du innkalles derfor herved som vitne.»

I Regjeringsadvokatens krav om avskjæring heter det imidlertid at «statsminister Solberg har opplyst at hun ikke har opplysninger om faktiske forhold av betydning for saken».

- Falske forhåpninger

Regjeringsadvokaten har lagt ned påstand om at staten ved Helse- og omsorgsdepartementet frifinnes og tilkjennes sakskostnader.

Dersom Larsen ikke vinner fram med saken sin, vil Lægreid legge ned en subsidiær påstand om at han slipper å betale saksomkostninger.

Bakgrunnen er Solbergs tidligere uttalelser om Larsens sak til media - og angivelig direkte til Larsen.

Statsministeren møtte nemlig Larsen i et TV-sendt intervju på TV 2 i 2019, etter at kommunen opprinnelig fattet vedtaket Larsen nå har tatt til retten.

- Det er fullt mulig av kommunen å gjøre det bredere enn det de har tolket. Der er jeg enig med Handikapforbundet i at det ikke er begrensninger fra staten på hvor mye du bruker eller hvor mange timer du gir. Det vi har sagt, er at det skal være valgfrihet til å kunne ha en BPA-ordning, sa Solberg til kanalen.

Dette, mener Lægreid, var egnet til å gi Larsen inntrykk av at Helse- og omsorgsdepartementet ville støtte redaktørens sak.

«Storesøster»

Lægreids påstand er at Solberg har ytret seg på en måte som er i strid med standpunktet staten inntar via Regjeringsadvokaten.

Regjeringsadvokaten framholder på sin side at Solbergs uttalelser er «fullt ut i tråd med statens syn på rettsreglene som er tilkjennegitt i saken.»

- Regjeringsadvokaten støtter kommunens vedtak, mens statsministeren har sagt på TV at kommunen kunne vurdert dette bredere. Solberg har offentlig ytret sin støtte til MIKI-senteret, og vi må formode at hun da opptrådte som statsminister, sier Lægreid.

MIKI-senteret er en privat bedrift som tar sikte på å bidra til attføring av arbeid til arbeidsuføre, ved å gi dem arbeidspraksis i Salangen-Nyheter.

Da jobbtreningssenteret ble opprettet av Larsen i 2016, skal Solberg ifølge TV 2 ha stilt opp som prosjektets «storesøster».

- Hva som ligger i at hun er MIKI-senterets «storesøster», mener vi er et faktaspørsmål som det er interessant å få belyst i saken.

Viste til pandemien

I utgangspunktet har alle som kan opplyse en sak, plikt til å stille i retten dersom de blir stevnet som vitne. Man slipper imidlertid dersom man får rettens kjennelse på at vitnet avskjæres.

I Oslo tingretts kjennelse kan man lese:

«Saken er av betydning for Larsen, men sett i forhold til bevisverdien av vitnemålet og den ulempe det vil ha for både statsministeren og nasjonen i en pågående coronapandemi, mener retten at vitnet Solberg skal nektes ført.»

- Det mener jeg er en helt håpløs begrunnelse. Tingretten har tatt Solbergs argumentasjon om at hun ikke har noe å tilføre saken for god fisk. Vi har anket fordi vi mener at denne kjennelsen går altfor langt i å foregripe hva Solberg kommer til å uttale seg om i retten. Det blir en forhåndssensur av innholdet i Solbergs forklaring, sier Lægreid.

Regjeringsadvokaten framholder i et prosesskriv at verken statsministeren eller regjeringen på noe tidspunkt har hatt befatning med Larsens forvaltningssak, og at regjeringen ikke har beslutningsmyndighet i saken.

«Solbergs kjennskap til Larsen vil klart nok ikke innebære at hun har noe å tilføre sakens faktum av betydning - særlig sett i lys av at saken gjelder overprøving av rettsanvendelsen», skriver de.

Advokat Kaija Bjelland ved Regjeringsadvokaten opplyser til Dagbladet at Regjeringsadvokaten ikke har ytterligere kommentarer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer