Sti til besvær

En årelang strid om allmennhetens rett til fri ferdsel på Hvaler skal avgjøres i Høyesterett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På den idylliske øya Herføl har det i flere år pågått en krangel mellom hytteeier Jan K. Wilhelmsen og Hvaler kommune. Striden står mellom allmennhetens rett til fri ferdsel og familien Wilhelmsens rett til privatlivets fred.

Utmark eller hustomt?

-  Saken har en viktig prinsipiell side, men mine klienter bruker ikke så mye tid og krefter bare for prinsippenes skyld. På fine sommerdager går det en strøm av folk over eiendommen deres, sier familiens advokat, Helge Skaaraas.

Wilhelmsen tapte saken han anla mot Hvaler kommune både i tingretten og lagmannsretten. Dermed har øyfolket fritt fått benytte seg av stien som går 15- 20 meter fra hovedhytta og seks meter fra annekset som ligger helt i vannkanten. Mens kommunen mener denne stien ligger på utmark, mener Wilhelmsen at dette er å anse som del av hustomta.

Overfor NRK Østfold benekter advokat Skaaraas at han kjemper for å stenge folk ute fra strandsonen.

-  Situasjonen er her at man har en allmenn tilgjengelig sti på baksiden av bebyggelsen. Det står dermed ikke om å holde folk borte fra eiendommen, men om å få dem til å gå et sted som er til mindre sjenanse for eierne, sier advokaten.

Ordfører Paul Henriksen mener imidlertid at den andre stien er irrelevant.

-  Dette dreier seg om å opprettholde en ferdselsåre som var der lenge før hyttene ble bygd, sier han. Hvaler-ordføreren ser fram til at striden endelig skal bli avgjort.

 STRIDENS KJERNE:  Er denne stien mellom hytta og annekset å anse som utmark eller som del av hustomta? Her er retten på befaring da saken gikk i Fredrikstad tingrett i juni for to år siden. Nå skal den opp i Høyesterett. Fra venstre: Advokat Helge Skaaraas, Jan Wilhelmsen, advokat Lars Tobiassen og tingrettsdommer Sissel Rostad. Foto: Gunnar Steen Iversen/Fredrikstad Blad
STRIDENS KJERNE: Er denne stien mellom hytta og annekset å anse som utmark eller som del av hustomta? Her er retten på befaring da saken gikk i Fredrikstad tingrett i juni for to år siden. Nå skal den opp i Høyesterett. Fra venstre: Advokat Helge Skaaraas, Jan Wilhelmsen, advokat Lars Tobiassen og tingrettsdommer Sissel Rostad. Foto: Gunnar Steen Iversen/Fredrikstad Blad Vis mer

Økende problem

-  Dommen vil være viktig for en kystkommune som oss. Stridigheter i strandsonen er et økende problem, sier han.

Hvaler har 4700 hytter, og rike hytteeiere har skapt mye hodebry for Henriksen.

-  Ressurssterke eiere får hjelp av skarpskodde advokater. For en liten kommune som oss er dette en stadig større utfordring.

Høyesterett har satt av 8. og 9. juni til å behandle strandsone-krangelen fra Hvaler.