Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stian (25) ble permittert fra jobben og mista lønna. Får ikke dagpenger fordi han videreutdanner seg

- Får NAV-støtte dersom jeg slutter på studiene og setter meg hjemme og spiller playstation i stedet.

VIL STUDERE: Stian Kristoffer Solgård (25) ønsker å fullføre sin videreutdanning, til tross for at det innebærer at han ikke kan motta dagpenger fra NAV. Foto: Privat
VIL STUDERE: Stian Kristoffer Solgård (25) ønsker å fullføre sin videreutdanning, til tross for at det innebærer at han ikke kan motta dagpenger fra NAV. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stian Kristoffer Solgård (25) har jobbet offshore som elektriker i nesten fem år.

- Etter noen år som elektriker fant jeg ut at jeg ville heve kompetansen min. Jeg så at det kunne komme et behov for det i bransjen. Derfor startet jeg for 1,5 år siden på eget initiativ, på fritida og på en fagskoleutdanning som automatiseringsteknikker, og dette lot seg kombinere med jobb, sier Stian til Dagbladet.

Siden da har han vært nettstudent ved Bergen tekniske fagskole, med tre uker undervisning om våren og tre uker undervisning om høsten. Han er nå halvveis i denne utdanninga, som han har finansiert med egne penger.

- Men så kom oljekrisa og jeg ble permittert fra jobb, sier Stian.

Får ikke dagpenger Først tenkte Stian at permitteringen var en bekreftelse på at han hadde gjort lurt i å starte på den nye utdannelsen. Men så fikk 25-åringen informasjon om at nettopp utdannelsen skulle føre til at han skulle bli stående uten inntekt.

- Jeg søkte, som mine kollegaer, om dagpenger via NAV, men fikk avslag. Begrunnelsen fra NAV var blant annet at utdannelsen min samlet sett varte i mer enn tre måneder på tre år. Da hadde jeg ikke krav på dagpenger, skrev NAV.

- Og siden fagskoleutdanningen jeg tar er et nettstudie, har jeg heller ikke krav på stipend fra lånekassa, tilføyer Stian.

Han forteller at andre han har jobbet med, som også er permittert, får dagpenger fordi de ikke studerer. Selv lever han nå av oppsparte midler, i tillegg til at han tar strøjobber og oppdrag han får tilbud om gjennom vikarbyrå. Men det er ikke nok til å dekke vanlige utgifter og å betjene boliglån.

- Jeg mener jeg burde fått noe dagpenger. Om ikke full sum, så i alle fall en redusert sum for de ukene jeg er utilgjengelig, sier han.

Vil ikke slutte - Den eneste muligheten jeg har for å få dagpenger nå, er å slutte på studiet. Men det tar jeg jo for å lettere kunne få meg en ny jobb og stå sterkere i arbeidsmarkedet, sier han.  

Stian har klaget på avslaget fra NAV flere ganger, uten å få medhold.

- Jeg har til og med ringt NAV og spurt om det stemmer at jeg vil få støtte om jeg slutter på studiet i dag, og i stedet setter meg ned hjemme og spiller playstation. Svaret jeg fikk da, var «ja», hevder han.

Å slutte på studiet har han lite lyst til.

- Jeg har liten tro på at dette problemet vil løse seg for min del, men det er sikkert mange andre som vil komme i samme situasjon i åtida framover - som bør være klar over dette. Hadde jeg visst om dette ville jeg sørget for å ha en plan B, sier Stian.

Han legger til at han kjenner til flere i samme situasjon som har valgt å slutte på studiene for å få full dagpenge-utbetaling.

NAV: - Ikke forenelig Kontorsjef i NAV, Anita Mølmesdal Sivertsen sier at NAV ikke kan kommentere Stians historie men må uttale seg på på generelt grunnlag, ettersom siden de ikke er fritatt fra taushetsplikten.
 
Som hovedregel er ikke utdanning forenelig med retten til dagpenger, men det er gitt visse unntak i forskrift om dagpenger under arbeidsløshet § 4-3, forteller hun.
 
- Ved utdanning utenfor normal arbeidstid; på kveldstid, i helger og liknende, må utdanningen eksplisitt være lagt opp slik at den kan kombineres med fullt arbeid på dagtid. For at utdanningen skal anses forenelig med fulltidsarbeid, må utdanningen ha redusert studieprogresjon med minst 50 prosent i forhold til tilsvarende utdanning på fulltid med normal studieprogresjon, sier Sivertsen.

Må følge undervisningen -  Det er annerledes for en person som blir helt arbeidsledig eller helt eller delvis permittert og som deltar i utdanning utenfor normal arbeidstid som ikke har redusert studieprogresjon med minst 50 prosent. I slike tilfeller kan vedkommende likevel fortsette utdanningen i inntil seks måneder, dersom utdanningen var påbegynt senest seks måneder før arbeidsledigheten inntrådte, fortsetter hun.
 
Hun forteller at dersom det i den aktuelle utdanningen inngår eksamensdager på dagtid, kan dagpenger også gis for disse dagene.

- I tillegg er det et krav om at vedkommende må følge undervisningen. Dette kravet kan fravikes hvis det ikke finnes skole eller et fast opplæringssted med undervisningstilbud innen rimelig reiseavstand.

Kortvarig utdanning på inntil tre måneder kan også gi retten til dagpenger, ifølge Sivertsen. Med kortvarig utdanning menes utdanning som i sin helhet er gjennomført og avsluttet i løpet av tre måneder, uavhengig av om utdanningen er på dagtid, kveldstid eller i helger og uavhengig av om den er på hel- eller deltid.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media