- Stian Johansen og Mats Larsen snudde for å hjelpe kameratene

Det sa de overlevende fra Hammerfest-tragedien i samtale med politiet.

MINNESTUND: Hammerfest er i sorg etter scooterturen som krevde tre ungdommers liv. Fredag var det minnestund i kirka og på rådhusplassen i Hammerfest. Nå har de ungdommene som overlevde turen forklart seg til politiet. Foto: Ole Morten Melgård.
MINNESTUND: Hammerfest er i sorg etter scooterturen som krevde tre ungdommers liv. Fredag var det minnestund i kirka og på rådhusplassen i Hammerfest. Nå har de ungdommene som overlevde turen forklart seg til politiet. Foto: Ole Morten Melgård.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De overlevende fra tragedien i Hammerfest har nå fortalt politiet litt mer om hendelsesforløpet av etter tragedien på fjellet i Porsanger.

Snøskutern veltet De ni ungdommene kjørte i et følge på fem snøskutere fra Skaidi til ei turhytte på fjellet og ble overrasket av dårlig vær.
Et stykke inn på fjellet veltet den midterste snøscooteren.

- En av de to fremste skuterne gjorde vendereis for å prøve å finne de andre som kom bak, men ble omkjørt, slik at de mistet hverandre, sier politimester Torbjørn Aas ved Vestfinnmark politidistrikt til NRK.

- Den skuteren som snudde er de som varslet oss ca. klokken 09.00 i på torsdag. De ble ikke sett siden, forklarer politimesteren i intervjuet.

Det var Stian Johansen og Mats Larsen, som begge måtte bøte med livet.

Berømmer innsatsen Politimesteren berømmer innsatsen til de snartenkte ungdommene som overlevde på fjellet.

- De har gjort en kjempeinnsats selv. Da de syv gikk tom for bensin satte opp skuterne som beskyttelse mot vær og vind, og gravde ned i snøen. Slik reddet de sin egen og kameratenes liv, konstaterer politimesteren.

Det er fra flere hold blitt hevdet at ungdommene var for dårlig kledd for værforholdene på fjellet.
- Det er en av de tingene vi ser på i etterforskningen. Om det er en sammenheng mellom bekledningen og de som overlevde, sier Torbjørn Aas.

Opperasjonsleder Ernst Kristian Moe ved Vestfinnmark politidistrikt opplyser at det ikke har vært gjennomført fullstendige avhør av de overlevende.

- Vi har bare hatt en samtale med dem på sykehuset, sier Ernst Kristian Moe.

- Vet dere om de hadde med seg GPS eller annet utstyr?

- Det vil vi etterforske videre til uka. Vi har foreløpig ikke rukket og avhøre dem og funnet ut om alle detaljene, sier opperasjonslederen til Dagbladet.