Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stieg Larsson etterforsket Palme-drapet i hemmelighet

Suksessforfatteren kom med konkret tips til etterforskerne.

UOPPKLART: Fredag er det 28 år siden Olof Palme ble drept i Stockholm. 
Foto: Odd Wentzel / Dagbladet
UOPPKLART: Fredag er det 28 år siden Olof Palme ble drept i Stockholm. Foto: Odd Wentzel / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag er det 28 år siden skuddene falt på Sveavägen midt i Stockholm sentrum.

Dokumenter Svenska Dagbladet (SvD) har fått tilgang til viser at den suksessfulle forfatteren Stieg Larsson straks etter drapet på statsminister Olof Palme startet sin egen etterforskning.

Kom med navn Stieg Larssons samboer Eva Gabrielsson forteller at det fremdeles uoppklarte drapet opptok hans oppmerksomhet. Hun forteller at han jobbet med saken helt fram til sin død i 2004.

Dokumentene fyller rundt 15 flytteesker.

Hans arbeid skal ha gitt resultater. SvD skriver at de har gått opp Larssons spor, og til og med funnet nye opplysninger som de kommer til å publisere de neste dagene.

DREV HEMMELIG ETTERFORSKNING: Suksessforfatteren Stieg Larsson drev en hemmelig etterforskning av drapet på Olof Palme. Foto: Britt-Marie Trensmar/Dagbladet
DREV HEMMELIG ETTERFORSKNING: Suksessforfatteren Stieg Larsson drev en hemmelig etterforskning av drapet på Olof Palme. Foto: Britt-Marie Trensmar/Dagbladet Vis mer

Larsson skal ved hjelp av kontakter i det britiske tidsskriftet Searchlight ha kommet over informasjon om en sørafrikansk agent som tidligere har vært utpekt som aktuell i drapsetterforskningen: Bertil Wedin.

Mellommann? Larsson skal ha fått opplysninger om at Wedin kunne ha fungert som mellommann i forbindelse med drapet. Blant annet fikk Larsson tak i en mengde informasjon om Wedin, blant annet fotokopier, dokumenter og opplysninger om økonomiske forhold.

Wedin har tidligere vært i søkelyset i forbindelse med Palme-drapet, men har aldri blitt avhørt. Han har tidligere blitt utpekt som leiesoldat, og skal også ha vært en kjent person blant svenske høyreekstremister på tida drapet fant sted.

Stieg Larsson sendte over informasjonen til Palme-etterforskningen.

- Jeg var ikke morderen Selv nekter Wedin for at han var innblandet, men sier at han ikke likte Palme og at hans syn var kjent. Han forteller at han lurte på om han noen gang kom til å bli mistenkt.

- Jeg har ingenting å tape på at sannheten kommer fram siden jeg heldigvis ikke var morderen og ikke har noe med dette å gjøre i det hele tatt, sier Wedin til SvD.

HER SKJEDDE DET: Det har her på Sveavägen i Stockholm Olof Palme ble drept.
Foto:  Dagbladet
HER SKJEDDE DET: Det har her på Sveavägen i Stockholm Olof Palme ble drept. Foto: Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart