Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stien smalner

Betinget fengsel for å ha streifet et bryst og suspensjon for å ha tatt imot noen flasker rødvin. Påpassingssamfunnet griper om seg

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ET RASKT KYSS på munnen og et streif av ei hånd på det ene brystet. Det høres romantisk og poetisk ut. Men nei da, det er grunnlag for 14 dager betinget fengsel og 5000 kroner i saksomkostninger. I Arendal har en 38 år gammel mann fått denne dommen for en slik tilnærmelse overfor sin svigerinne på 15 år. Ifølge Agderposten dreide den utuktige handlingen seg om et kyss og et forsøk på å ta på brystet hennes, i retten ble imidlertid de to enige om at han hadde streifet det ene brystet med hånda. -  En reflekshandling, hevder 38-åringen.

DU VERDEN, tenker man unektelig. I Arendal må man jaggu passe seg. Ikke fordi det er helt greit at eldre svogere kysser og tjafser på unge jenter, men rettsvesen, betinget fengsel og saksomkostninger var nå svært. Jenta er ung og vi vet selvsagt ikke om det ligger noe mer bak, kanskje en helt annen og mer alvorlig historie. Noe mangel på alvor har det ikke vært hos sorenskriver Kari Johanne Bjørnøy, som skriver i dommen at en handling som dette er straffbar selv om den ikke «har som formål å tilfredsstille kjønnsdriften eller oppnå seksuell lystfølelse».

LIVSUTFOLDELSEN ser ut til å være inne i en krise her i landet. Ikke det at vi tidligere har levd like sprudlende som i en latinamerikansk roman, men påpassingen og «riktigheten» griper om seg. Vinmonopolets folk skal ikke være korrupte, og store saker må selvsagt slåes ned på, men er det helt nødvendig å gå bananas over noen flasker rødvin?

Tirsdag i denne uka rykket forbrukerombudet ut med ønske om forbud mot Oslo Citys reklamebilder av nakne kropper i forbindelse med Valentine\'s Day. Vel er det overdose med nakenhet rundt oss, men disse bildene er estetiske og vakre. Selv med et feministisk falkeblikk er det umulig å se noen som helst fornedrelse eller diskriminering i dem, men bort skal de.

I romanen «Elleve minutter» av den brasilianske forfatteren Paulo Coelho reflekterer hovedpersonen Maria over at ingen tør ringe henne om modelloppdrag. Hun kommer til at de er redde for å bli beskyldt for sexpress , noe hennes venninne kan fortelle er funnet på for å få alle verdens kvinner til å føle seg utiltrekkende.

SNART TØR ingen noe. Gaver må bare forekomme innen den nærmeste familie, berøring bare skje i godkjente former og nakenhet er pr. definisjon diskriminerende. Tryggest er det å være hjemme hos seg selv og se på tv - på reality-tv. I den liksomverdenen får liksommenneskene lov til å gjøre alt mulig, mens der ute i virkeligheten blir stien stadig smalere.