«Stig er et ødelagt menneske, han kan du bruke»

Drapstiltalte Stig Millehaugen hevder han er syndebukk i drapssaken til Young Guns-lederen Mohammed Javed.

HEVDER SIN USKYLD: Stig Millehaugen (41) mener han ble brukt som syndebukk i drapet på Young Guns-leder Mohammed Javed. Her følger han med på en samtale mellom aktor Svein Holden og forsvarerne Morten Furuholmen og Marius O. Dietrichson. Foto: Jonas Sverrisson Rasch
HEVDER SIN USKYLD: Stig Millehaugen (41) mener han ble brukt som syndebukk i drapet på Young Guns-leder Mohammed Javed. Her følger han med på en samtale mellom aktor Svein Holden og forsvarerne Morten Furuholmen og Marius O. Dietrichson. Foto: Jonas Sverrisson RaschVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 14.30-tida inntok drapstiltalte Stig Millehaugen vitneboksen i Oslo tingrett. Ifølge politiets teori mener de at han på oppdrag fra medtiltalte Ahmed Shahbaz Dad at han skjøt og drepte Young Guns-lederen Mohammed «Jeddi» Javed (28) på Haugerud i Oslo i januar 2009.

- Jeg var ikke tilstede da drapet skjedde. Forut for hendelsen var jeg involvert med Fuica og Jeddi i forbindelse kjøp av en stjålet bil. Vi har hver vår oppfatning av hva som skjedde, sa Millehaugen på spørsmål fra dommeren om hans befatning med saken.

- Fikk venneforespørsel på Facebook Han startet med å fortelle om hans forhold med politiets hovedvitne Alex Fuica (31), som Millehaugen selv mener drepte sin egen venn og gjengkamerat. Millehaugens forsvarere mener Fuica ga B-gjengen tillatelse til å drepe Javed, for å begrave stridsøksa mellom de to rivaliserende gjengene - og for å få vitner fra B-gjengen til å trekke seg som vitner i saken 31-åringen nå soner en 12 år lang dom for. Fuica er i lagmannsretten dømt for drapsforsøk på to ledende personer i B-gjengen, blant annet Ghulam Abbas.

- Jeg har gjort litt undersøkelser på selvstendig grunnlag, og det eneste stedet vi kan ha møttes i Ringerike fengsel, slik som han hevder at vi gjorde, var ved svært isolerte tilfeller høsten 2003. Jeg hadde aldri møtt Mohammed Javed før jeg ble introdusert til ham av Fuica før vi kom utenfor murene, sa Millehaugen i retten.

Fuica har forklart at han spilte sjakk med Millehaugen i luftegården i Ringerike fengsel, men ifølge Millehaugen kunne han ikke spille sjakk før i 2004.

- I desember 2008 fikk jeg en venneforespørsel på Facebook. I likhet med mange andre blir det etterhvert mange mennesker man egentlig ikke kjenner. Et spesielle med ham var at jeg uten at jeg helt husket hvem det var, la meg til, og så fikk jeg en oppringning på telefonen. Ved juletider ble jeg igjen ringt opp, og denne gangen ble det fulgt opp med en SMS der det sto «Hei, det er Alex». Da ringte jeg ham opp, og vi avtalte at vi skulle ta en kopp kaffe en annen dag.

- Møttes fire ganger - Så treffer jeg ham i overgangsboligen jeg disponerte den gangen, og snakket om kjente i rundt ti minutter. Så prøvde han å få tak i meg noen uker senere, og da var jeg ikke helt frisk og da sa jeg at jeg hadde influensa. Det står i loggen ved overgangsboligen.

Deretter skal de ha møttes tre ganger til, to av dem med Javed tilstede.

- Jeg kan si at første gang vi møttes skikkelig på McDonalds i Storgata fikk jeg et helt annet inntrykk enn det han gir i retten. Det er en person man fort kan like, og vi kom overens i løpet av ti minutter. Så gikk vi ut, og så skulle han kjøre meg hjem til overgangsboligen. På vei dit tar vi en omvei for å snakke om et opplegg, og han forteller at han ønsker at jeg skal skaffe ham en bil. Jeg så ikke noe grunn til å tvile på det, men forsto ikke hvorfor han kom til meg. Jeg var ikke akkurat noe bilhandler.

Millehaugen sa at Fuica hadde gitt inntrykk av at han ønsket å selge den videre, og ikke bruke den til «noe skummelt».

- Dukket aldri opp Den tiltalte 41-åringen hevder han leverte bilen ved kirka på Sagene på søndag ettermiddag, dagen før drapet, og at han avtalte med Fuica at han skulle få 25 000 kroner i betaling ved et trikkstopp på Torshov klokka 18.30 mandag.

- Jeg kom tidlig og var der kanskje 18.15 eller 18.20, og sto der til rundt 18.40, men han dukket aldri opp. Da tenkte jeg at han var en bløffmaker som alle andre. De har stort hus, gullkjeder, men har egentlig ingenting. Har ikke penger til bensin på bilen en gang, sa Millehaugen.

Han mener hans bevegelser før og etter har blitt fanget opp på overvåkningskameraer rundt om i Oslo, og at dette beviser at han ikke var på åstedet da drapet skjedde.

- Jeg dro fra overgangsboligen like ved Sandaker senter rundt klokka 17.05 for å dra ned til Vika for å hente en bil jeg nettopp hadde kjøpt. Den kjørte jeg opp til Joker på Torshov, og så gikk jeg til møtestedet og sto der i 20-25 minutter. Da han ikke kom dro jeg og henta en annen bil som tilhørte broren min, som jeg måtte levere den uka, sa Millehaugen.

Unnlot familie-detaljer fra avhør Han fortalte at han bevisst hadde utelatt denne detaljen fra det første avhøret, fordi det var nettopp et gjengdrap som hadde skjedd. I dag ble det kjent at noen av de som satt i publikumsgalleriet i retten trolig hadde notert adressen til hans bror.

- Da de sa det var et gjengdrap, vil man ikke involvere familie. Jeg fortalte ikke om broren og bilen hans i de første avhørene, fordi broren min ikke var hjemme, og han har en fostersønn som bor i leiligheten.

- I tillegg hadde han en plan om å sende to drittsekker for å voldta en kvinne de trodde var kjæresten min.  Den stakkars jenta har ingenting med denne saken å gjøre, og vi er ikke en gang kjærester, sa en opprørt Millehaugen.

- Så sitter politiet der og gjør ingenting, sa en enda mer opprørt Millehaugen med pekefingeren mot aktor.

- Fuica har jo servert dere en røverhistorie. Jeg kjenner ham ikke, så maser han på meg og treffer meg etterhvert. Det  er som å vinne i lotto, hvor heldig går det an å være? Så sitter man her i retten og sier at jeg hadde kruttslam og bensin på buksa.

- De der har ikke løfta en finger når jeg har foreslått ting de bør undersøke. Så føler de seg plutsleig stressa til å gjøre det siste avhøret, og først da stiller de noen kritiske spørsmål.  Politiet er interessert i et avhør med meg, men ikke i hva jeg sier. De vil bare det de har bestemt seg for at er historien. 90 prosent av det jeg sier, vil de ikke ta i.

«Stig er ødelagt» - Vet dere hvorfor han serverte meg på et sølvfat? En kjent spritsmugler sa «Stig er et ødelagt menneske, han kan du bruke».

Et viktig bevis er en joggetur Millehaugen skal ha tatt til trikken fra Golia, og hvor lang tid han brukte på den.

- Hadde jeg vært skyldig, kunne jeg sagt at jeg bare hadde traska rundt i byen, men jeg har fortalt hva jeg har gjort. I etterkant sendte de et helikopter for å vise at jeg ikke kunne brukt tida selv. Dere må ha brukt en utrolig dårlig trent politimann, og jeg skal framlegge en video selv, og skal vise den i retten. Vi har ikke helikopter, men et håndholdt kamera, sa han.

- Om det er alt man har å banke i bordet, har de lite å gå på.

DREPT: Young Guns-leder Mohammed Javed. Foto: Privat
DREPT: Young Guns-leder Mohammed Javed. Foto: Privat Vis mer

- Du har gjort en elendig etterforskning, Holden, sa en høylydt Millehaugen til statsadvokat og aktor i saken, Svein Holden.

Pågrepet med såpa i hånda Drapskvelden kom Millehaugen hjem 30 minutter for seint, og skal ha hatt en diskusjon med tjenestefolkene ved overgangsboligen.

- Så har man hengt seg opp i hvordan de har oppfattet meg. Så går jeg inn og snakker med to jenter, men de er opptatt av å se en film, så jeg går inn på rommet mitt. Der ligger telefonen med masse ubesvarte anrop og meldinger. Jeg sendte en melding for å høre hva som skjedde, og tok klærne i oppvaskmaskinen før jeg gikk i dusjen.

- Det legges stor verk på at jeg la klærne i vaskemaskinen, fordi det var klærne jeg hadde hatt på meg den dagen. Da jeg var ferdig i dusjen blir jeg pågrepet av væpnede politifolk med håndduken rundt livet og såpe i hånda.

- Står for det jeg har gjort Han forklarer det videre ved å si at gjengmiljøene er preget av familier og gjerne brødre, og at disse trekker konklusjoner om at også Millehaugens bror måtte ha vært ansvarlig for drapet.

- Men min bror er en lovlydig forretningsmann, som ikke er involvert i slike ting.

- Jeg er ikke redd for Fuica, og jeg tror han er for feig til å utføre noe ran. Han har en modus der han sender andre. Jeg er ikke redd for at han skal brenne meg levende, som han sa i retten, men at han skal sende andre for å gjøre det, sa Millehaugen.

Han hevder seg igjen uskydlig, og sier han står for det han har gjort.

- Jeg er domfelt flere ganger, og til forskjell fra Fuica innrømmer jeg det når jeg er skyldig. Jeg har blitt behandla som en gal hund de siste 20 åra, men jeg har ikke blitt gal for det. Jeg er et redusert menneske, men har ikke slått ihjel en flue på mange år.

- Det var min historie, avsluttet Millehaugen i dag.

I morgen vil forsvarsbenken og aktor utspørre Millehaugen om drapsdagen.

Aktor, statsadvokat Svein Holden, sier man foreløpig har vist fram lite bevis i saken hittil, men mener man allerede i morgen vil få se at politiet har gjort en god jobb.

- Millehaugen var veldig sterk og tydelig på sitt syn i dag, men så får vi se hva retten slutter seg til. Vi har foreløpig sett lite bevis, men allerede i morgen under utspørringen min vil man se at politiet har gjort en god jobb.

Les alt om drapssaken her.

HOVEDVITNE: Alex Fuica. Foto: Politiet
HOVEDVITNE: Alex Fuica. Foto: Politiet Vis mer