SKULLE SNART UT: Stig Millehaugen er karakterisert som Norges farligste fange. Etter planen skal han prøveløslates om få måneder. Foto: Hans Arne Vedlog og  TOMM W. CHRISTIANSEN Dagbladet
SKULLE SNART UT: Stig Millehaugen er karakterisert som Norges farligste fange. Etter planen skal han prøveløslates om få måneder. Foto: Hans Arne Vedlog og TOMM W. CHRISTIANSEN DagbladetVis mer

Stig Millehaugen (39) skulle prøveløslates til våren

Justisdepartementet bestiller rapport om saken. Dømt til fengsel til 2015- skulle prøveløslates våren 2009.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Drapssiktede Stig Millehaugen (39) skulle prøveløslates i løpet av våren 2009, var Kriminalomsorgens planer. Nå er mannen, som er straffedømt over 70 ganger, igjen i sentrum av en drapsetterforskning etter det brutale drapet på Haugerud i går kveld.

Nekter
- Han nekter straffskyld og stiller seg uforstående til siktelsen, sier hans advokat Morten Furuholmen til Dagbladet.no.

Millehaugen sitter nå i sentralarresten.

- Jeg har ikke noen forståelse av at min klient har noe som helst forhold til det pakistanske gjengmiljøet , sier Furuholmen som i morges hadde et kort møte med Millehaugen.

Han skal møte den siktede igjen i kveld.

Millehaugen har siden juli 2008 bodd ved frigangshjemmet på Sandaker i Oslo. Her bodde han sammen med 16 andre innsatte. På samme frigangshjem bodde to som ble beskutt i Sandakerdrapet i 2004.

Ingen uregelmessigheter
- I den perioden har vi ikke en eneste melding om uregelmessigheter, verken fra arbeidsgiveren i Oslo eller fra ansatte ved hjemmet. Millehaugen har hatt god kontakt med de ansatte, sier regionsdirektør Ellinor Houm i Kriminalomsorgen Øst, til Dagbladet.no.

Etter endt arbeidsdag skal de innsatte komme hjem til frigangshjemmet. De har muligheter for 30 permisjonsdøgn i året. Dersom de skal overnatte på andre adresser enn frigangshjemmet, skal Kriminalomsorgen kjenne adressen og hvem som skal besøkes.

Ute våren 2009
- Dømte overføres ikke til Sandaker dersom vi ikke mener de kan gis permisjon. Dette er ment som en måte å avslutte en lang soning slik at man blir av-institusjonalisert. Det er en tryggere måte å løslate på, sier Houm til Dagbladet.no.

- Etter vår plan skulle Millehaugen prøveløslates våren 2009, sier Houm.

Skal avgi rapport
Justisdepartementet har bedt Kriminalomsorgen avgi rapport i saken.

- Den kommer til oss i løpet av dagen og vil bli lest med en gang, sier informasjonsrådgiver i justisdepartementet Trond Øvstedal til Dagbladet.no.

Justisminister Knut Storberget (Ap) er på reise i Hedmark i dag og det er usikkert når han vil bli forelagt rapporten.

- Vi vil selvsagt se på hvilke vurderinger som er gjort i i denne saken.

- Beste for dem som vil endre livet sitt
Fremskrittspartiets Jan Arild Ellingsen ber i dag Kriminalomsorgen gjennomgå sine rutiner.

- I mange tilfeller synes det som om frigangen begynner for tidlig og har for liten oppfølging. Om det er slik i dette tilfellet, er det for tidlig å si, men uansett bør Kriminalomsorgen gå gjennom saken for å se om noe kunne vært gjort annerledes, sier Ellingsen.

Houm mener frigangshjem er nødvendig etter lang tid bak murene.

- Jeg håper ikke politikerne nå angriper ordningen. Dette er definitivt det beste systemet for dømte som vil endre livet sitt, sier Houm.

SANDAKERDRAPET: To menn ble skutt på Sandaker i 2004. Den ene døde av skadene.  De to bodde på samme frigangshjem som drapssiktede Stig Millehaugen bor på. Foto: Truls Brekke/Dagbladet
SANDAKERDRAPET: To menn ble skutt på Sandaker i 2004. Den ene døde av skadene. De to bodde på samme frigangshjem som drapssiktede Stig Millehaugen bor på. Foto: Truls Brekke/Dagbladet Vis mer