Stigende uro i USA over kinesisk rakettest

Det er stigende uro i USA etter at Kina gjennomførte en vellykket rakettest for å ødelegge en satellitt i rommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er stigende uro i USA etter at Kina gjennomførte en vellykket rakettest for å ødelegge en satellitt i rommet.

USA frykter at testen kan utløse et våpenkappløp i rommet, samtidig som testen illustrerer hvor sårbart det amerikanske romprogrammet er.

USAs utenriksdepartement uttaler at USA ikke ønsker en militarisering av verdensrommet, men ifølge BBC har USA vært forsiktig med sin kritikk fordi det ikke ønsker en konflikt med Kina.

Kina skjøt i forrige uke ned en av sine egne utdaterte værsatellitter rundt 860 kilometer over bakken med en rakett.

Fra før er det bare USA og Russland som er i stand til å gjennomføre en slik nedskyting, men begge sluttet med testene fordi en ødelagt satellitt etterlater seg mye skrot som kan skade andre satellitter, romferjene og den internasjonale romstasjonen.

Kina tonet fredag ned frykten i USA og andre land for et våpenkappløp i rommet. - Det er ingen grunn til å føle seg truet av dette. Vi skal ikke starte et våpenkappløp i rommet, sa Liu Jianchao, talsmann i Kinas utenriksdepartement.Truer militær beredskap

I og med den vellykkede testen, har Kina skaffet seg evnen til å skyte ned amerikanske spionsatellitter, noe som truer USAs militære beredskap.

Amerikansk militærstrategi er i utstrakt grad avhengig av satellittene for kommunikasjon, planlegging og gjennomføring av militæroperasjoner.

Bare ved å skyte ned spionsatellitter og kommunikasjonssatellitter kan en fiende dermed langt på vei lamme USAs militære evne.

- Kina er langt bak USA og Russland i sin evne til å bruke rommet til militære formål. Men de har et seriøst program for å bygge opp slik evne, sier Theresa Hitchens ved Center for Defense Information i Washington.

Testen uroer ikke bare USA, men styrker også haukene i USA som ser på Kina som en strategisk trussel mot USA, ifølge Financial Times.Avviste forbud- Vi ønsker ikke en situasjon som utvikler seg til et våpenkappløp i rommet, sier Tom Casey som er talsmann for utenriksdepartementet.

Men i fjor innførte president George W. Bush en ny politikk for verdensrommet som åpner for at det er fritt fram for USA og som avviser en avtale om forbud mot våpen i rommet. Politikken legger også opp til at USA kan stanse ethvert land som truer amerikanske interesser i rommet om nødvendig.

I desember rettferdiggjorde statssekretær for våpenkontroll og internasjonal sikkerhet i Pentagon, Robert Joseph, avvisningen av et forbud mot våpen fordi andre land kan utgjøre en fare for USA i rommet.

. Men Michael Krepon, som er forsvarsekspert ved Henry L. Simpson Center, spør seg om testen er forvarsel foran en diplomatisk offensiv for å forhandle fram et våpenforbud i rommet.

- Det kan være at de har funnet ut at de må demonstrere nye evner for å trekke USA til bordet, sier Hitchens.

Men hun sier det også kan være at Kina ønsker å gjøre det klart at de kan skyte i stykker amerikanske satellitter, noe som ville åpne for et farlig kappløp om våpen i rommet.

(NTB)

SKJØT NED SATELITT: Kinas første profesjonelle meteorologiske satelitt FY2 O2 ble skutt opp 19 October 2004. I går innrømmet kinesiske myndigheter at de skjøt ned en satelitt med landets første anti-satelitt-missil den 12. januar.