- Stigmatisering og løgn

- Innslaget om MS og trening, som ble sendt førrige torsdag i Schrødingers katt på NRK, var lite gjennomtenkt, ifølge Wenche Tangerud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MS og trening i Schrødingers katt, NRK 1 torsdag 03.04.08

Dette innslaget var lite gjennomtenkt og veldig uheldig for alle som er rammet av MS. Det er ikke slik at alle havner i rullestol, slik programleder sa. Ca en tredel bruker ikke rullestol i det hele tatt. Det er også feil at vi får beskjed om at vi ikke bør bevege oss, eller sitte stille som programlederen sier. Disse påstandene er med på å forsterke myter og legger skjul på fakta.

Det var 28 pasienter med MS på Hakadal MS-senter da dette programmet ble tatt opp. Det var 15 som gikk i gjennom trenings-forsøket, og vi lurer på hvorfor dette ikke ble nevnt, og grunnene til at nesten halvparten ikke fikk være med.

Hvorfor gjøres det ikke oppmerksom på at det faktisk er flere som ikke kan eller bør trene enn det er av de som kan trene. Nå skal det også sies at av de som har vært med på treningen allerede har rapportert forverringer, eller schub, som det også kalles.

Dette kan tyde på at ikke alle bør trene så hardt, noe de fleste av oss som har hatt MS en stund er klar over, men som nydiagnostiserte og alle uten kjennskap til MS ikke vet. Selv om professor Jan Hoff og professor Jan Helgeland hadde en idè om at hardtrening kunne være lurt.

Vi som har MS er allerede så mistenkeliggjort og utestengt at vi trenger ikke at det blir sendt løgn og halve sannheter på landets riksdekkende fjernsynskanal. Det som ble sendt er kun antagelser og en gruppe på 15 relativt friske MSere kan ikke være grunnlag for å uttale seg om noe som helst som ligner på vitenskap eller undersøkelser.

SPØRSMÅL: - Hvorfor gjøres det ikke oppmerksom på at det faktisk er flere som ikke kan eller bør trene, enn det er av de som kan trene, spør Wenche Tangerud. Illustrasjonsfoto: Larsen Håkon Mosvold /Scanpix
SPØRSMÅL: - Hvorfor gjøres det ikke oppmerksom på at det faktisk er flere som ikke kan eller bør trene, enn det er av de som kan trene, spør Wenche Tangerud. Illustrasjonsfoto: Larsen Håkon Mosvold /Scanpix Vis mer
Illustrasjonsfoto: Larsen Håkon Mosvold /Scanpix
Illustrasjonsfoto: Larsen Håkon Mosvold /Scanpix Vis mer