TV-SENDING: President Donald Trump med nyhetsanker George Stephanopoulos under TV-sendingen natt til onsdag norsk tid. Foto/vide: REUTERS/ Kevin Lamarque / Twitter @ABC Vis mer

Donald Trump

Stikk i strid med sjokkavsløring

Ei uke etter den sjokkerende avsløringen, nekter plutselig president Donald Trump for å ha tonet ned coronatrusselen.

Publisert
Sist oppdatert

President Donald Trump nekter for at han har tonet ned coronavirusets trussel. Dette sier han ei uke etter et utdrag fra boka «Rage», av den anerkjente journalisten Bob Woodward, avslørte det motsatte.

Woodwards bok er basert på 18 intervjuer med Trump i perioden fra 5. desember i fjor til 21. juli i år. I bokutdrag og lydklipp publisert av blant annet CNN i forrige uke, ble det avslørt at presidenten bevisst tonet ned dødeligheten av viruset.

Natt til onsdag stilte presidenten i ABC News «Town Hall»- sending, hvor velgere i Philadelphia kunne stille presidenten spørsmål.

- Hvis du mener det er presidentens ansvar å beskytte Amerika, hvorfor vil du tone ned en pandemi som er kjent for å ramme familier og minoritetssamfunn med lav inntekt, spurte en kvinne.

Trump nektet for å noen gang å ha undervurdert sykdommens trussel, skriver ABC News.

- Veldig god jobb

- Vell, jeg tonet det ikke ned. Faktisk, på mange måter, «up-played» jeg det, når det kommer til handling. Min handling var veldig sterk, svarte presidenten.

Kvinnen viste tilsynelatende til Woodward-boka da hun begynte på setningen:

- Innrømmet du ikke det selv, og sa at du …

USA: President Donald Trump får spørsmål om hvorfor han lyver til det amerikanske folk. Video: The White House Vis mer

Men presidenten avbrøt henne og viste til reiseforbudene for Kina og Europa i februar og i mars.

- Vi ville mistet tusenvis flere om jeg ikke hadde satt i gang reiseforbudet. Det er kalt handling, ikke muntlig, men faktisk handling. Vi gjorde en veldig, veldig god jobb da vi satte i gang forbudet. Uansett du kaller det talent eller flaks, var det veldig viktig. Så vi reddet mange liv da vi gjorde det, sa Trump.

USA er hardt rammet av viruset, og har over lengre tid stått i en stor smittebølge. I skrivende stund har USA over seks millioner registrerte smittetilfeller - flest i verden - og over 195 000 amerikanere har mistet livet som følge av viruset, ifølge Johns Hopkins-universitetet.

Presidenten og administrasjonen har i lang tid blitt kritisert for sin håndtering av krisa.

- Ville ikke skape panikk

Trumps uttalelse, som helt tydelig står i kontrast med uttalelsene i boka «Rage», vekker oppsikt i amerikanske medier. NBC News, CNN, CNBC og The Hill omtaler saken.

Det var som nevnt ei uke siden det ble publisert utdrag fra den kommende boka og lydklipp fra samtalene mellom Woodward og Trump.

AVSLØRT: En ny bok røper hvordan Donald Trump «tonet ned» coronasituasjonen. Video: AP Vis mer

- Dette er dødelige greier, sa Donald Trump om coronaviruset 7. februar.

I samtalen sa Trump at viruset kanskje er fem ganger så dødelig som vanlig influensa. 19 dager seinere sa han på en pressekonferanse at viruset «er som en vanlig influensa», ifølge ABC News.

Seinere innrømmet han overfor Woodward at han forsøkte å framstille viruset som mindre farlig enn det var.

- Jeg ønsket alltid å tone det ned. Jeg liker fortsatt å tone det ned, fordi jeg ikke vil skape panikk, sa han i et intervju med den prisvinnende journalisten 19. mars.

Trump svarte på kritikken som fulgte samme dag som amerikanske medier omtalte bokavsløringen. Under en pressekonferanse understreket presidenten hat han ikke ønsket å skape panikk i befolkningen.

- Hvorfor løy du til det amerikanske folket, spurte en journalist.

- Det er forferdelig å si. Jeg løy ikke. Jeg ville holde roen. Bob Woodward er en mann jeg respekterer. Jeg tenkte at det ville være interessant å snakke med ham. Jeg vet ikke om boka er bra eller dårlig. Om Woodward mente at uttalelsen var dum, burde han sagt det. Du er en skam, svarer presidenten.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer