Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stikk til kongen under åpningstalen

Trine Skei Grande hadde lovet å slippe ut litt damp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TØNSBERG: (Dagbladet): Trine Skei Grande åpnet klokka 14 i dag Venstres landsmøte som i år er lagt til Tønsberg i Vestfold.

På forhånd hadde hun varslet at hun ville slippe ut litt damp.

- Alt lov Det var flyktningesituasjoen i Europa som var første tema.

- Tenk dere at dere bor i et land der det kommer tusenvis av desperate flyktninger hver dag. At alle landene rundt oss var stengt med fysiske stengsler. At landet vårt var konkurs med skyhøy arbeidsløshet. At andre naboer skyter med tåregass og gummikuler mot små barn. At kysten vår var et ferieparadis som plutselig ble forvandlet til et mottaksapparat. For oss er dette uvirkelig. I Hellas er det virkelighet.

 Men i stedet for å diskutere hvordan vi kan hjelpe Hellas, diskuterer vi om 82 flyktninger i Norge skal sendes tilbake til Russland med buss eller på sykkel, smalt det fra Grande.

- Så langt i år har det kommet under 1000 flyktninger til Norge. Det er det laveste på 20 år. Likevel er alt lov. Vi kaster alle hemninger på båten. Menneskrettigheter skal ikke gjelde lenger, internasjonale konvensjoner skal ikke gjelde lenger, sier Grandel og fortsatte.

- Det er veldig få alternative stemmer som høres, og jeg tenker  hva er det som har gått av oss? Hvor er det blitt av solidariteten? Hvor er det blitt av perspektivene på de utfordringene vi står overfor?

Stikk til kongen Ifølge Trine burde vi i stedet ha spurt oss hvordan vi kan hjelpe menneskene  på flukt.

- Hvordan kan Europa sammen løse utfordringene og hvordan kan vi skape fred.

Venstre-lederen kom også med et stikk til kong Harald.

- Det er milioner av mennesker på flukt. Noen av dem er i Europa. De aller fleste er i Midtøsten.

- Så sier kongen: Hele Afrika kan ikke komme til Europa. Nei, kongen, det er jeg enig i. Men det er det vel ingen som har tatt til orde for heller.

Skei Grande sa videre at hun ønsker seg et Europa som behandler folk anstendig.

- Mange av oss husker murens fall. Da tenkte vi at nå har det liberale demokratiet vunnet. Men nå skjer det noe igjen. Jeg kjenner ferten av det totalitære. Arabisk vår er blitt til ekstremisme, og Putin nakker om russisk demokrati, noe som er som å sette elektrisk foran stol.

Spark til Listhaug Skei Grande leverte også spark til samarbeidspartner Frp.

- Vi er i en krevende tid, det er lov å være bekymret. Men hva er jobben til politiske ledere da? Det er å vise mot og lederskap, ikke nøre opp under frykt hos borgerne, sier hun.

Hun framhevet kritisk tenkning og kunnskap som nøkkelen.

- Da kan vi ikke ha en Sylvi Listhaug som finner på forskning for at det skal passe inn i hennes politikk, eller en Per Sandberg som vil styre forskningen eller statsråder som ikke tror på menneskeskapte klimaendringer. 

- Politikk bærer sammarbeid
Venstre-lederen brukte også mye tid på klima og miljøpolitikk. Hun gjorde det klart at dette må prioriteres hvis regjeringen vil ha fortsatt støtte fra Venstre.

- Budsjettet nå må bli tidenes miljø- og klimabudsjett. Hvis det ikke blir det har ikke denne regjeringen noen framtid. Fine ord må følges opp med poltikk som faktisk bidrar til det grønne skiftet, sier hun, før hun leverte følgende melding.

- Det er politikk som bærer sammarbeid, Erna!

Invitasjon til MDG
I talen kom også en oppsiktsvekkende invitasjon til Miljøpartiet De Grønne til et regjeringssamarbeid i 2017.

Derimot sa hun følgende om et potensielt samarbeid med Arbeiderpartiet.

- Joda, jeg har hørt at Jonas Gahr Støre sier at de ville fått mer til med oss. Vi har noe erfaring med Arbeiderpartiet. De siste to års erfaring har vært slik. Vi har forsøkt å få Ap med på en mer human asylpolitikk svaret var nei. Vi har forsøkt å få med Ap til å stoppe giftdumping i fjorden. Svaret var nei. Til å droppe kontantstøtten, svaret er nei.


(Saken oppdateres)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!