- VIRKER IKKE: SVs og MDGs klimapolitikk fungerer ikke, mener Trine Skei Grande.


Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- VIRKER IKKE: SVs og MDGs klimapolitikk fungerer ikke, mener Trine Skei Grande. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Stikk til MDG etter nye utslippstall

Klimagassutslippene har gått ned nasjonalt, men ikke i Oslo. Venstre-leder Trine Skei Grande mener det viser at SVs og MDGs klimapolitikk ikke virker.

Publisert
SE NÅ: Sommerpressekonferanse med MDGs partileder Une Bastholm og nasjonal talsperson for Grønn Ungdom Hulda Holtvedt. Video: NTB Vis mer

- Tallenes tale er klar. Norge har snudd trenden. Vi har kuttet de nasjonale utslippene fire år på rad, det er en følge av får politikk og kommer ikke av seg selv.

Det sa en tydelig fornøyd Venstre-leder Trine Skei Grande i sin tale til Venstres landsstyremøte i helga.

Oppdaterte tall fra SSB viser at utslippene i Norge gikk ned mer i fjor enn først beregnet.

Det ble totalt sluppet ut 50,3 millioner tonn klimagasser i fjor. Det er en nedgang på 3,4 prosent sammenliknet med året før, og er de laveste utslippene her til lands på 27 år.

Stikk til MDG og SV

Beregningene for utslipp i Oslo for 2019 er ennå ikke klare, men fra 2017 til 2018 steg de med 5 prosent. Oppdaterte tall fra Miljødirektoratet viser at utslippene også økte året før, i motsetning til det tidligere beregninger har vist, og Grande lot ikke anledningen gå fra seg til å kommentere dette.

- Det er ikke en forbudslinje med innlagt kos som redder miljøet, sa Venstre-lederen.

NØKKEL: Trine Skei Grande med nøkkeloverrekkelsen til den nye kunnskapsministeren Guri Melby. Video: Kunnskapsdepartementet (På grunn av coronakrisen fikk ikke pressen være til stede under nøkkeloverrekkelsen) Vis mer

- Mens de går ned nasjonalt, går de i Oslo opp for andre året på rad. I valgkampen i fjor brukte MDG og SV mye tid på å si at utslippene gikk opp med denne regjeringen og ned i Oslo. Folkens det er riv, rav, ruskende galt, sa hun i den videooverførte talen.

- Virker ikke

Til Dagbladet sier hun at SVs og MDGs klimapolitikk ikke fungerer.

- Den virker på den måten at det blir veldig mye bråk og diskusjon, men den virker ikke på utslippene. Dette er et svar med to streker under seg. Det er de store, litt kjedelige tingene som fungerer, som ikke alltid når overskriftene, som økt CO₂-avgift og satsing på kollektiv, sier Grande.

Miljøpolitisk talsperson i Høyre Stefan Heggelund stemmer i:

- Det er nesten ikke til å tro. Siden man begynte å føre statistikken gikk utslippene ned hvert år i Oslo. Da vi styrte var de på jevn vei nedover. Men ikke engang når utslippene går ned nasjonalt makter MDG å få utslippene ned i hovedstaden. De har brutt den positive trenden for Oslo, sier han.

- Byene bidro

MDG-leder Une Bastholm mener utslippstallene nok er gode nyheter.

- Og alle kommuner, fylker, bedrifter og personer som bidrar skal takkes Kuttene i fjor skjedde mye innen transporten, og regjeringen har sin del av æren for å ha holdt fast på avgiftsfritak ved kjøp av elbil. Samtidig har byene bidratt sterkt ved å gi miljøfordeler til elbil i bomringen. Dessverre har bruken av palmeolje i biodrivstoff økt i 2019, og det kan tyde på at noen av fjorårets kutt ikke er reelle, men bare forskjøvet til utenfor Norges grenser, sier hun.

Samtidig kaller hun det «vanvittig» si at regjeringen kutter mer utslipp enn Oslo.

- I Oslo er fire av fem anleggsplasser statlige eller private, og disse har blitt beregnet som del av Oslos utslipp siden 2018. Dersom regjeringen hadde satt krav om at alle anleggsplasser skal være nullutslipp, slik Oslo kommune gjør for sine prosjekter, hadde utslippene gått dramatisk ned, sier Bastholm.

De økte utslippene i Oslo skyldes i hovedsak økte utslipp fra bygge- og anleggsplasser, samt fra veitrafikken, ifølge Oslo kommune.

- Utrolig

SVs miljøpolitiske talsperson Lars Haltbrekken vil ikke gratulerer regjeringen med utslippstallene.

- Jeg synes det er helt utrolig at Venstres leder og regjeringen kan skryte av at Norge bidrar til regnskogødeleggelse og økte utslipp globalt, sier han.

Haltbrekken viser til at bruken av biodrivstoff økte i fjor. Biodrivstoff fra palmeolje sto for 17 prosent av dette, ifølge Miljødirektoratet.

- De fyller orangutang etter orangutang på norske bensintanker og burde skjemmes, sier han.

- Dette er jo ikke hele bildet? Ifølge SSB er mindre drivstoffbruk i transport det som bidro sterkest?

- Nei, men det er en stor del av det. Tar man med økningen i utslipp globalt som følge av biodrivstoff, blir bildet annerledes. Mindre drivstoffbruk skyldes dessuten elbilpolitikken som hele Stortinget har stått sammen om, sier han.

Trine Skei Grande mener derimot at dette er en gammel argumentasjon som ikke lenger holder stikk.

- Det er tull at det er palmeolje. Bruken av palmeolje har gått ned med to tredeler siden 2017. Vi begynner å få opp produksjonen av biodrivstoff her hjemme. Hvis vi går bak tallene ser en an nedgangene skyldes elbilfordelene, fjerning av oljefyring, Co₂-avgift og kollektivsatsing, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer