Stikk til Saddam

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I april 1988 beordret Saddam Hussein bruk av gass for å stoppe bølgene av iranske revolusjonsgardister sør i Irak. Hauger av unge iranske gardister ble spist til døde av sennepsgass og nervegass. Knapt noen protesterte, og Irak gikk av med en slags seier i utmattelseskrigen. Iraks diktator gamblet da han angrep Vestens fiende i Teheran åtte år tidligere. Honningen fløt i Bagdad takket være Iraks olje, Iran var svekket etter revolusjon og Saddam fikk amerikanske våpen og nærmest fri tilgang på vestlig etterretning. Men Iran viste seg for stort og seigt. 200000 irakere mistet livet i krigen, som satte den irakiske økonomien flere tiår tilbake.
  • Men Saddam ga seg ikke. Han gamblet igjen i august 1990 da han okkuperte Kuwait. Nok en gang tapte han. Sju måneder seinere drev framrykkende allierte stridsvogner utslitte irakiske soldater på vill flukt, men president George Bush stoppet til Saddams overraskelse før allierte styrker nådde Bagdad. USA hadde ikke mandat fra FN til å ta Irak, ikke visste amerikanerne hva de skulle gjøre med Irak, og i Washington var ekspertene sikre på at Saddam ville skyves fra makten av sine egne etter et ydmykende nederlag. Slik gikk det ikke. Det ble tolv år med sanksjoner, våpeninspektører, nye sikkerhetsrådsresolusjoner og utarming av den irakiske befolkningen, men med en minst like suveren Saddam Hussein ved makten. I dag har imidlertid gambleren Saddam få jokere igjen å spille. Sin kanskje siste spilte han i går da han igjen inviterte FNs våpeninspektører til Bagdad.
  • Saddam har trolig lenge vært klar til å si ja til FNs våpeninspektører. Han bare ventet på det rette tidspunktet, et tidspunkt som kom med president Bushs ultimatum til FN i forrige uke og påfølgende advarsler fra arabiske søsterland. Og Saddams utspill er godt. Han har lenge observert uenigheten over Atlanteren mellom USA og Europa, diskusjonen internt i USA og FNs vedvarende kattepine i Irak. Med sin invitasjon til våpeninspektørene gir Saddam næring til uenigheten om hva verden skal gjøre med Irak. Og viktigst av alt: Saddam setter et grusomt press på FN. Hele verdensorganisasjonens troverdighet står på spill.
  • President Bush har gitt FN en siste sjanse til å fravriste Saddam alle hans masseødeleggelsesvåpen. Samtidig har den amerikanske presidenten gjort det klart at Saddam per definisjon ikke kan stoles på. Det skal god fantasi til for å se et FN-resultat som USA vil være fornøyd med.
  • Saddam Hussein har med sitt ja til FNs våpeninspektører kjøpt seg tid. Invitasjonen vil ta nattesøvnen fra FN-diplomatene i New York, men George W. Bush har en krig å vinne. En krig som hans far startet i 1991, men som pappa Bush ikke overlevde som president. Denne gang vil Bush ha siste stikk.