Stikk til Trump: - Frykter framtida

Adam Kinzinger mener Donald Trump bør tiltales og dømmes for angrepet på Kongressen. - Hvis han ikke blir dømt, så frykter jeg for dette landets framtid, sier republikaneren.

KRITISK: Adam Kinzinger går igjen ut mot Donald Trumps rolle under angrepet på Kongressen i januar 2020. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB
KRITISK: Adam Kinzinger går igjen ut mot Donald Trumps rolle under angrepet på Kongressen i januar 2020. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB Vis mer
Publisert

Tidligere president i USA, Donald Trump, var del av en kriminell sammensvergelse for å gjøre om på utfallet av presidentvalget i USA i 2020. Det slo 6. januar-komiteens endelige rapport om storminga av Kongressen fast like før jul.

- Ingenting av det som skjedde 6. januar, ville skjedd uten Trump, heter det i rapporten.

I et fersk intervju går Adam Kinzinger, en av de få republikanerne som stemte for å stille tidligere president for riksrett, ut og sier at han tror Trump vil bli tiltalt for sin rolle i forbindelse med angrepet på kongressen.

- Jeg tror han blir tiltalt. Og for å være ærlig, så tenker jeg at han bør bli det, sier Kinzinger i et intervju med CNN.

NB: STERKE INNTRYKK: En video som sirkulerer i sosiale medier skal vise en kvinne bli skutt inne i Kongressen, under demonstrasjonene 6. januar. Politiet har bekreftet at kvinnen er død, ifølge Washington Post. Vis mer

«Hei, dette er terskelen»

Rapporten om Kongress-stormingen kom etter en 18 måneder lang gransking av stormingen av Kongressen og den tidligere presidenten, og var på 814 sider.

Granskningskomiteen i Representantenes hus har intervjuet mer enn 1000 vitner, avholdt ti høringer og fått tilgang til millioner av dokumenter. Rapporten kom også med en rekke anbefalinger – blant annet at Trump ikke bør få stille til valg noensinne igjen.

- Hvis han ikke blir dømt, så frykter jeg for dette landets framtid, fordi da kan alle framtidige presidenter si «hei, dette er terskelen». Og terskelen er å gjøre alt du kan for å beholde makta, sier Kinzinger til CNN.

Stormingen var en alvorlig trussel mot demokratiet og førte til at livene til kongressmedlemmene ble satt i fare, konkluderer rapporten med. Den har blitt utarbeidet av en komité på ni medlemmer – sju demokrater og to republikanere.

ANGREPET PÅ KONGRESSEN: Slik foregikk angrepet på kongressen 6.januar. VIDEO: AP Vis mer

- Årsaken til galskapen

Kinzinger var selv en av to republikanere som var del av 6. januar-komiteen. Vitnene i rapporten, blant dem flere av Trumps nærmeste medarbeidere, har gitt innblikk i den tidligere presidentens framferd i ukene før 6. januar og hvordan anklagene hans om valgfusk direkte påvirket dem som gikk til angrep på politiet og tok seg inn i Kongressen.

Republikaneren retter også en pekefinger mot Republikanernes leder i Representantenes hus, Kevin McCarthy. Han får skylda for at Trump fremdeles har så stor innflytelse på den amerikanske politikken.

- Han er årsaken til at Donald Trump fremdeles er en faktor. Han er årsaken til at noe av galskapen i Det hvite hus fortsatt eksisterer, sier Kinzinger, og legger til:

- Trump burde se på Kevin McCarthy som sin beste venn, fordi Trump er politisk levende nettopp på grunn av ham.

ALVORLIG: Tirsdag 9. februar startet riksrettssaken mot Donald Trump, hvor demokratene startet med å vise rystende opptak fra stormingen av Kongressen. Video: AP Vis mer

Vil ikke stille

2024 venter nok et presidentvalg for USA. Kinzinger sier til CNN at det i utgangspunktet ikke var hans intensjon å stille som kandidat, men at han likevel tenker det ville være gøy å stille som Trumps konkurrent.

- Han bare står der og lyver. Forteller usannheter. Folk elsker det, fordi det er underholdende. Så nei, min intensjon er ikke å stille til valg i 2024, men det ville vært gøy, sier Kinzinger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer